21 °C Budapest
Man cutting fish on fish market

Rég elfeledett szigetközi recept: hihetetlen, így is el elehet készíteni a magyar halat

2024. március 8. 08:14

Észak-Nyugat Magyarországon található a Szigetköz névre keresztelt magyar kistájunk, amelyet a hazai vízivilág rajongói és a vízi túrázás szerelmesei között már sokan jól ismernek. Na de milyen történelmi események formálták a vidék életét, milyen hagyományokat őriznek a helyiek és milyen ételeket fogyasztanak? Melyek azok a kihagyhatatlan szigetközi látnivalók, amelyeket egy turistának sem szabad elszalasztania?- összegzi a HelloVidék cikke. 

Megosztó magyar ételeink közé tartozik a halfasírt, azonban aki már kóstolta, a legfinomabb olajban sült fogásaink közé sorolja – ezt a különlegességet fogjuk most elkészíteni egy eredeti szigetközi recept alapján, egy kis ízletes, ecetes burgonyasaláta kíséretében. Járjunk utána, milyen különleges helyi alapanyagokkal találkozhatunk a Szigetközben, mit főztek itt őseink és milyen ételkülönlegességek szerepelnek a mai napig a családi asztalokon!

Hol található a Szigetköz és mit érdemes tudnunk róla?

Szigetköz egyike a magyarországi kistájaknak, egyben az ország legnagyobb szigete, ami a Győri-medencében található. A tájegységet a Duna és a Mosoni-Duna ölelik körül, résztájegységei a Felső és az Alsó Szigetköz, legnagyobb települése Győr, emellett számos más kisebb és nagyobb várost, falvat találhatunk a sűrűn lakott térségben. Természeti kincseit tekintve országszerte híresek a szigetközi láperdők, ligeterdők és mocsárrétek, évente túrázók ezrei keresik fel a vidéket annak csodaszép flórájáért és faunájáért.

A Szigetköz autentikus kárpát-medencei régiónak minősül, a hazai halfajok 80%-át megtalálhatjuk a helyi vizekben, és a medence növényvilágának csaknem a fele képviselteti magát itt. A mintegy 375 négyzetkilométer kiterjedésű Szigetközt a Duna hordaléka építette fel, a terület a folyamszabályozások után nyerte el a mai értelemben vett végső formáját, azonban a Bős-Nagymaros vízlépcső megépítése veszélybe sodorta a helyi élővilág fennmaradását – éppen ezért, a régió szépségének megőrzésére 1987-ben létrehozták a Szigetközi Tájvédelmi Körzetet, ami 9 157 hektáron fekszik, ebből pedig 1 325 hektár fokozottan védett besorolást kapott.

Látnivalók a Szigetközben: hová kiránduljunk el a családdal?

A szigetközi látnivalók hosszas sorát mindenképpen érdemes a helyi élővilággal kezdenünk: sajnos már csak egytelen helyen maradt meg eredeti formájában a botanikai szempontból egyedülálló értéket képviselő mocsárrét a Felső Szigetközben, azonban az alsó területeken több helyen is megtalálhatjuk – igaz, nem védett terület formájában. A láperdők mindhárom fajtáját fellelhetjük a térségben: ezek a dárdás nádtípusos fűzláp, a mocsári páfrányos égerláp, illetve a mocsári sásos égerláp. A ligeterdők három típusával, azaz a bokorfüzessel, a puhafaligettel és a keményfaligettel is találkozhatunk.

A szigetközben számos különleges őshonos állatfaj él: a vizek otthont adnak az olyan védett halfajoknak, mint a lápi póc, a botos kölönte vagy a réti csík, de rengeteg rovarfajjal és puhatestűvel (pl. különféle csigák, kagylók) is találkozhatunk. A térség fontos lakói a védett madarak (gémek és kócsagok, gólyák, hamvas rétihéja, halászsas, rétisas) és lepkék (pl. mocsári pillangók). Az emlősök között ismét megtelepedett a rég eltűnt hód, de rengeteg vidra, nyuszt és apró rágcsálók is élnek a területen – ezeket a természeti csodákat mind láthatjuk a gyalogos, biciklis vagy evező túrákon.

A Szigetköz főbb látnivalói közé tartozik továbbá a Morotva-tavi tanösvény a madármegfigyelő tornyával, a hédervári Boldogasszony-kápolna és a kastélypark, a Máriakálnoki Sarlós Boldogasszony-kápolna és Rozárium vagy a mosonmagyaróvári vár. A családok nagy örömére itt található a Lipóti Termál- és Élményfürdő, az izgalmas Denkpál-hallépcső és a Tündérsziget-Ökopark is. A városnézés szerelmeseinek ajánljuk mindemellett Győr történelmi belvárosát is.

Így éltek régen a szigetközi emberek

A szigetközi emberek életétét mindig is meghatározta a helyi vízivilág természetes ritmusa: a gyakori áradások és folyómeder-változások gyökeresen átformálták a helyiek szokásrendszerét, beleértve az építkezést, a hagyományvilágot vagy a mesterségek kialakulását is. A folyó változásai állandó veszedelmet jelentettek a partvidék lakóinak, az árvizek pusztítása ellen sokszor még a partvédő vesszőfonások, kőhányások, töltések sem jelentettek biztos védelmet – egészen a 19. század végi nagy folyamszabályzásokig, melyek után a térségben is biztosabb mederbe terelték a vizet, ezzel biztosítva a helyiek otthonait, mezőgazdasági kultúráját és a hajózást.

A helyiek élete rendszerint a Duna szeszélyeitől függött, és mint minden folyóvidéken, természetesen a Szigetközben is a halászat tartozott a legjelentősebb foglalkozások (pl. teknővájó, hajóvontató, molnár, aranymosó) közé. A halfogás a helyiek hétköznapi élelemszerző munkája volt, hiszen lábaik előtt hevert a víz, és a hal adta a legfontosabb konyhai alapanyagaik egyikét. Nagyszüleink, dédszüleink idejében a halászatot még varsával, táplival végezték, ezeket azonban fokozatosan felváltották a modern halfogó hálók, illetve a horgászat.

A pásztorok életét is befolyásolta a folyó: régen bevett szokás volt az ártéri állattartás és az úszva legeltetés is, a paraszti földművelésben pedig nagy szerepe volt a szántóföldi kertészetnek. A falvak lakói a Szigetközben a természet kincseit használták az építkezéshez: a vízpartokon szinte korlátlan mennyiségű nádhoz és fűzfavesszőhöz jutottak hozzá, amelyeket felhasználtak házépítéshez, bútorkészítéshez, ladikokhoz, kompokhoz és szerszámokhoz is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Szigetköz gasztronómiája

A Szigetköz leghíresebb étele nem más, mint a szigetközi ecetes hal, ami gyakorlatilag egy olyan rántott halszelet, amelyet ecetes lében tesznek el – kiváló maradékmentő lehetőség ez a felesleg tartósítására, egyben izgalmas tájjellegű kuriózumról van szó – ennek receptjét a Gasztromesék korábbi cikkében írtuk le olvasóink számára. Az ecetes hal azonban csak egy a sok helyi halból készült finomság között, hiszen a vizek kincseit számtalan módon feldolgozhatjuk.

Tipikus helyi halétel a szigetközi halászlé (gondoltad volna, hányféle halászlé van Magyarországon?), amelybe a hagyományos pontyhús mellett sokan különféle dunai apróhalakat is belefőznek az igazán gazdag ízekért. A szigetközi vendéglőkben jóformán az összes magyaros halételünkkel találkozhatunk: ilyenek a halászlevek, hallevesek mellett a halpaprikások, az olajban sült rántott halak vagy a roston sült halfilék, illetve a különleges halfasírtok is – utóbbi ételkategóriára hamarosan bővebben is kitérünk. Régebben egészen különleges halas egytálakat is készítettek, például különféle rakott halakat, káposztás halakat, halas ragukat, amelyek ma már sajnos kivesztek a köztudatból.

A Szigetköz gasztronómiája a halas fogások bőséges kínálatótól eltekintve megegyezik a tipikus magyaros ízléssel: természetesen találhatunk itt a halételek mellett magyaros leveseket, pörkölteket és különféle sülteket is, az egyszerű népies eledelektől kezdve egészen a modern magyar vagy nemzetközi konyha bravúros fogásaiig. Na de térjünk ki egy kissé bővebben a fentiekben már említett halfasírtra, ami a magyar konyha egy kevésbé közismert ételkülönlegessége – azonban, ha egyszer sikerül megkóstolnunk, garantáltan visszatérő vendég lesz a családi étkezőasztalon.

Halból fasírt? Megéri kipróbálni!

A halfasírt – egész egyszerűen, ahogy az étel neve is elárulja – gyakorlatilag egy olyan fasírtféleség, amelybe sertés- vagy marhahús helyett halat teszünk. Rengeteg különféle recepttel találkozhatunk az ország vizes vidékein, azonban érdemes ezekhez olyan halfajtát választani, aminek nem kell sokat bajlódni a szálkázásával (korábban többféle magyar halételt is elkészítettünk: ilyen például a rácponty, az egészben sült süllő, az eredeti magyar halászlé, a sült kárász és a házi olajoshal keszegből.

A halfasírthoz használhatunk halpépet (érdemes ezt házilag elkészítenünk a halfilé apróra vágásával, darálásával vagy kutterrel), és sült vagy főtt maradék halat is, mintegy maradékmentő megoldás gyanánt, hiszen bárikor előfordulhat, hogy a szükségesnél nagyobb adag halat készítettünk. Az alapanyagokat tekintve legyünk nyugodtan rugalmasak, de általánosságban a fasírt hagyományos hozzávalóit használjuk hozzá (zsemle, tojás, hagyma, zsemlemorzsa, magyaros fűszerek). A halfasírtot elkészíthetjük olajban sütve, vagy – ha egy egészségesebb verziót szeretnénk a tányéron látni – sütőben. A halfasírt közeli „rokona” a halgombóc, amivel igazán egyedi levesbetéttel rukkolhatunk elő.

Ide kattintva elérheted a szigetközi harcsagolyó ecetes burgonyasalátával receptjét! 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem