20 °C Budapest
Portrait of a dreadlock braid woman sitting by the open window at the white wall. Concept of depression, loneliness, problems. Copy space for the text

Súlyos melankóliában fulladozik Magyarország: kiderült, miért ilyen boldogtalan mindenki itthon

2023. november 26. 15:33

A világ egyre töredezettebb, lassan minden biztosnak hitt keret szétesik körülöttünk: háborúkkal, terroral, száguldó inflációval, megélhetési válsággal kikövetett úton haladunk. Ilyen körülmények között nincs mit csodálkozni azon, hogy a boldogságra való képességünk út közben valahol elveszett. A világhírű pszichológus, a Yale legnépszerűbb professzora, Dr. Laurie Santos-nak azonban van válasza: szerinte eddig rossz helyen kerestük a boldogságunkat.

Hazánk nem a legboldogabb hely a világon, idén márciusban az 51. helyen végzett Magyarország a Gallup Intézet évente kiadott, az országokat boldogságuk szerint rangsoroló World Happiness Report listáján, az ENSZ éves felmérésén. Az első helyezett Finnország lett, a finneket követi, Dánia, Izland, Izrael és Hollandia.

De persze nagy kérdés, mi a boldogság. Feltehetően ahányan élünk a földön, annyiféle válaszunk lehet rá, a kutatókat, a neurológusokat, a szociálpszichológusokat azonban nem hagyja nyugodni a kérdés, keresik azt, ami mindannyiunknak közös vágya.  A társadalomtudomány átgondolt és gyakorlatias definíciókkal szolgál arra vonatkozóan, hogy miként nyilvánul meg a boldogság. Dr. Laurie Santos, pszichológus a Yale legnépszerűbb kurzusát, az On the Science of Happiness-t (A boldogság tudományát) tanítja - írja a nextavenue.com.

Megállapította, hogy amiről azt hisszük, hogy az emberek boldoggá teszik, a pénz, a státusz, a gyermek,  az valójában téves. Sokkal inkább hozzájárulhatnak a boldogságunkhoz, azok a dolgok, amelyek biztosítják a testi egészségünket, amelyek mentén átérezhetjük a közösséghez való tartozás örömét, kifejezhetjük hálánkat, megtalálhatjuk az értelmet mindennapi életünkben – ezek sokkal fontosabb összetevői a boldogságunknak.

Miért nem vagyok folyton boldog?

A neuropszichológusok gyarkan emlékeztetnek minket arra, hogy bár agyunk sok mindenben kiválóan teljesít, a boldogság nem feltétlenül tartozik ezek közé. A természetes szelekció és a létfenntartás folyamata inkább a túlélésre, a szaporodásra és az erőforrások teljes kihasználására koncentrál. Tehát 2023-ban, amikor a világ egyre széttöredezettebb, polarizáltabb, és minden egyes nap eltűnik körülöttünk valami, ami jó volt, úgy tűnik, megváltozik a pszichológiai "alapállás" arra vonatkozóan, hogy mi tesz minket boldoggá.

A huszadik század elején Carl Jung pszichoanalitikus részletesen írt a boldogság öt kulcseleméről. Száz évvel később, most, ahogyan azt Santos a Yale kurzusán tanítja, Jung tényezői továbbra is világos és meggyőző iránymutatást nyújtanak a boldogság meghatározásához.

A boldogság 5 eleme

  1. Jó fizikai egészség.
  2. Szoros személyes és intim kapcsolatok.
  3. A természet szépségére és művészetére összpontosítás
  4. Megfelelő életszínvonal és kielégítő munka.
  5. Filozófiai vagy vallási nézőpont.

Ezek a megállapítások ma is érvényesek, de némi kiegészítésre szorulnak.

A boldogságépítés segít - Laurie Santos szerint egy olyan világban, ahol gyakran szorongunk, levertnek érezzük magunkat, és képtelenek vagyunk kontrollálni a boldogunkat befolyásoló tényezőket, az egyéni cselekvőképesség megértése és a szándékosság segíti az elégedettség felé való elmozdulást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Akarni kell boldognak lenni. Szinte minden társadalomtudományi szakértő ugyanazt az összetevőkből álló koktélt keveri ki, a boldogság tuti receptjeként: életünk feletti kontroll és autonómia érzése, az értelem és cél által vezérelt élet, valamint a másokkal való jó kapcsolat. Bár érzéseink veleszületettek, a boldogság nagy részét a választás határozza meg. Minél inkább észreveszi az egyén azokat a viselkedési formákat, amelyek hozzájárulnak a boldogsághoz, és minél inkább részt vesz bennük, annál inkább növekszik az érzet.

A Pénzcentrum Nagy Boldogságtesztje 2023

Egy olyan eseménydús, bonyolult és főleg nehéz év végén, mint az idei volt, érdemes megállni egy pillanatra és elgondolkozni, hogyan is telt, hogyan is érezzük magunkat a bőrünkben. 2023-ban csúcsokat döngetett az infláció: a fizetések hónapról hónapra kevesebbet érnek, miközben a szolgáltatások és a termékek ára az egekben. Ezen kívül továbbra is háború dúl a szomszédos országban, ahogy a Közel-Keleten is eszkalálódott a konfliktus. A pandémia ugyan hivatalosan is véget ért, ám a következményeit még sokáig fogjuk nyögni, az éghajlatváltozást pedig már a saját bőrünkön tapasztalhatjuk: elég csak kinézni az ablakon. Törökországot és Szíriát pusztító földrengések tarolták le, amiben több, mint 57 ezer ember vesztette életét. Ilyen körülmények között nehéz pozitívnak maradni.

Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. A tavalyi, tavaly előtti év után idén is felmérjük, boldog nép-e a magyar. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki a Pénzcentrum nagy Boldogságtesztjét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm