A borravaló mértéke átalakulóban van, szektoronként eltér, és az évszakok is érezhetően befolyásolják.
Csirke, napi ajánlat, sósmogyoró: mind-mind felejtős. Még a legjobb éttermekben is kockázatos ezeket rendelni az étlapról, hogy pontosan miért, arról sztárséfek vallottak.
Mint ahogy arról beszámoltunk, megjelent az új Michelin Guide Magyarország: rossz hír, hogy nincs új Michelin-csillagos étterme Magyarországnak, másrészt jó hír, hogy minden étterem megtartotta a tavaly elért eredményeit. Az idei kiadás 75 magyarországi éttermet ajánl: 28-at Budapesten és 47-et az ország egyéb részéről. Új szereplőként a pécsi Morzsa étterem szerzett Gourmand minősítést, illetve a szigligeti Villa Kabala kapott Zöld Csillagot.
A Michelin által ajánlott éttermek:
- Bobajka (Tarcal),
- Botanica (Dánszentmiklós),
- Csopaki Resti by Laurel,
- FLAVA (Budapest),
- Fricska 2.0 (Budapest),
- GÓRÉ (Kisharsány),
- MoszkvaTéЯ Bisztró (Budapest),
- NOON (Balatonfüred),
- Piac 42 (Esztergom),
- SHO Étterem (Budapest),
- Solid (Budapest),
- Tati (Budapest),
- White Szalon (Budapest),
- Zincenco Kitchen (Budapest)
- ezekben a helyeken tehát biztosan nem csalódhattunk, nincs ok az aggodalomra, azonban máshol elő-előfordul. Persze az is elkerülhető, ha mindig a megfelelő ételt választjuk, azaz tudjuk, mi az amit egy séf sosem rendelne az étlapról. A Readers Digest összegyűjtötte a legfontosabb szabályokat, zaz ha jót akarsz enni, ezeket inkább ne rendeld soha.
Napi ajánlat
Észrevetted már, hogy a pincérek néha milyen erőszakosan nyomják a napi ajánlatot? "Amikor más éttermekben eszem, soha nem rendelek specialitásokat" - mondja Alberto Morreale, a San Diegó-i Farmer's Bottega executive chefje és tulajdonosa. "Egyes éttermek aszerint állítják össze az aznapi ajánlatokat, hogy mi az, ami hamarosan lejár, vagy amitől gyorsabban szeretnének megszabadulni". Ehelyett megkéri a felszolgálót, hogy ajánljon valami olyat, ami helyi alapanyagokból készült, vagy ami frissen érkezett aznap
Mondj nemet a csirkére
"Szinte akármit merek rendelni, ha elmegyek valahova - de csirkét soha, mert a legtöbb étteremben hajlamos túlsütni" - vallja Ryan Ososky, a nyugat-hollywoodi The Church Key nevű modern amerikai konyhájú étterem executive chefje. Ososky nincs egyedül a csirkét elutasító álláspontjával. A Food Network honlapja szerint a séfek számos okból, többek között a túlárazottság és az eredetiség hiánya miatt kerülik a csirke rendelését az éttermekben.
Hacsak nem érzed a sós levegő illatát, az osztrigát inkább kerüld
Mivel a legtöbb halpiac nem szállít hétvégén, a "ne egyél halat hétfőn" továbbra él,sőt, komoly vita alakult ki körülötte. Sokan úgy kerülik, mint a pestis, mások viszont nyugodtan rendelnek halat, ha az étterem tengerparti helyen van, vagy jól ismert a tengeri gyümölcseiről.
Ha azonban osztrigát kell enni, már csúszósabb a talaj, legalábbis a Cordon Bleu-n végzett séf, Mark Nichols szerint, aki nem megy a nyers osztriga közelébe, ha azt több mint 100 kilométerre fogták be a étteremtől. "Ha rosszul kezelik és tárolják, a nyers osztriga megölheti az embert" – magyarázza.
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
Szereted a friss ételeket?
A láncos vagy hatalmas étlapokkal rendelkező éttermek talán csökkentik a családi veszekedéseket az asztalnál, de ez azt is jelenti, hogy spórolni kell a friss alapanyagokkal. Ha friss, helyi alapanyagokra vágysz, ezeket a helyeket valószínűleg kerüld el. "Általában távol tartom magam a nagy láncoktól, mert általában mindent fagyasztva hoznak be hetente egyszer vagy kétszer" - mondja Nichols. "Mindig megnézem az étlap méretét is. Ha két oldalnál hosszabb, akkor nagy készletet kell tartaniuk az ételekből. Több mint valószínű, hogy nem friss ételt kapsz." Egyébként a séfek mindig ezt rendelik, ha olasz étteremben járnak.
Az élet (maradék) botja
Hacsak nem veszel ujjlenyomatot minden egyes pogácsáról, szelet kenyérről, amit eléd raknak a vacsora előtt, soha nem tudhatod biztosan, hogy járt már-e más tányérjában korábban. A séfek szerint érdemes óvatosnak lenni.
Egy kis bacilus a koktélodhoz?
Még ha éhes is vagy, miközben arra vársz, hogy elkészüljön az asztalod, kerüld el a bárpultnál kapható rágcsálnivalókat a vacsora előtti. A tálakat ritkán mossák el a vendégek között, így nagyjából biztos lehetsz benne, hogy a sajátodon kívül még sok más ujj is megmártózott már a diós vagy pereces tálba.
-
Húsz évre bebiztosították magukat: így juthat fix áron zöldáramhoz ez az ipari óriásvállalat
Tóth Zoltánt, az E.ON EIS (Energy Infrastructure Solutions) megoldásértékesítési osztályvezetőjét kérdeztük.
-
Karácsonyi bevásárlás: miért éri meg a Lidl mellett dönteni az ünnepek előtt?
Az ünnepi készülődés mindenkitől sok energiát és alapos tervezést igényel, ezért a Lidl célja, hogy az idei karácsonyi bevásárlást a vásárlók egyszerűen és egy helyen intézhessék.
-
Közeledik a síszezon, féláron is elérhető a Gránit Bank Platinum kártya: 50 milliós, síelésre is érvényes utasbiztosítás jár hozzá
Európa sípályáin nagyjából minden tizedik síelő szenved kisebb-nagyobb balesetet egy-egy szezonban.
-
Ez a cég ott lát lehetőséget, ahonnan más menekül: bevásárolták magukat egy borsodi zsákfalu baromfifeldolgozójába
A Pi-Pi Kft. a Demján Sándor Tőkeprogram segítségével korszerűsíti az üzemet.
-
Elektromos 4x4 városban, országúton, terepen: hol jön ki az előnye?
Mit is nyújt a négykerék-hajtás a mindennapokban az autósok számára?
-
Gesztenye-feldolgozó, pizzéria, repülőgyár, fémipari vállalat - négy cég, négy iparág és azonos kihívások (x)
Az E.ON sikeres hazai kkv-kal közös együttműködésben mutatja be, hogyan tud segíteni egy energiaszolgáltató a cégek versenyképességében.








