2020. december 4. péntek Borbála, Barbara

Vadas marha menüsor: a vadas marha milyen húsból készül, vadas marhához milyen bor illik?


Eredeti vadas recept: vadas marha és vadas mártás recept egyben. Mutatjuk, a vadas milyen húsból készül, a vadas marhához milyen bor illik és a vadas mellé milyen leves illik!

A közismert vadas marha a magyarok egyik közkedvelt receptje. A laktató vadas hússzeletek a vadas mártás sűrű szaftjával borítva ellenállhatatlan csemegének bizonyulnak, mellé tálalhatunk puha, friss zsemlegombócot és akár dzsemet is. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan készül a vadas recept és a tőle elválaszthatatlan vadas mártás recept, illetve megválaszolunk olyan praktikus kérdéseket is, mint: a vadas milyen marhahúsból készül, melyek a vadas mártás alkotóelemei és a vadas marhához milyen bor illik? Előétel és desszert terén is segítünk eligazodni: elmondjuk, a vadas mellé milyen leves illik és milyen desszerttel érdemes lekísérnünk ezt az ínycsiklandó menüsort!

A vadas marha hozzávalói

  • 6 szelet marhacomb
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 2 ek mustár
  • 2 ek cukor
  • 2 ek ecet
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek liszt
  • 2 db babérlevél
  • só, bors ízlés szerint
  • olaj

A vadas recept elkészítése

  • 1. Sózzuk, borsozzuk, dörzsöljük be mustárral a marhaszeleteket, majd egy mély serpenyőben pirítsuk le mindkét oldalát egy kevés olajon. A barnára pirult marhaszeleteket tegyük félre.
  • 2. A marhából kisült, olajos szafton pirítsuk meg a finomra aprított vöröshagymát a felkockázott répával, petrezselyemgyökérrel. Pirítsuk 5 percen keresztül, majd sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a cukrot, az ecetet és a babérlevelet.
  • 3. Helyezzük vissza a marhaszeleteket a sült zöldségek közé és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi (kb. 1l). Lefedve főzzük kis lángon minimum 30-45 percig, míg a hús meg nem puhul.
  • 4. Amikor már puha a hús, vegyük ki a léből, tegyük félre. Távolítsuk el a szaftból a babérlevelet is, majd botmixerrel dolgozzuk össze.
  • 5. A liszt és a tejföl simára keverésével készítsünk habarást. Apránként keverjük hozzá a vadas mártás levét, majd, amikor csomómentes és híg, öntsük vissza a habarást a többihez. Kóstolás után ízesítsük tovább tetszés szerint.
  • 6. Helyezzük vissza a vadas szeleteket a vadas mártás habart szaftjába, melegítsük össze és kész is az ínycsiklandó vadas marha!

A vadas marha milyen húsból készülhet?

Ha marhából készül a vadas, akkor a legjobb hús ehhez a recepthez a comb, a marhastefánia, a marhafartő és a felsál.

A vadas milyen húsból készülhet még?

Gyakorlatilag bármilyen hússal elkészíthetjük ezt a receptet. Annak ellenére, hogy elsősorban a vörös húsokhoz ajánljuk (marha, szarvas, kacsa stb.) a vadas recept készülhet pulykából, nyúlból és disznókarajból is. A határt a képzeletünk szabja meg!

Milyen köret illik a vadas marha mellé?

Mivel egy nagyon karakteres, fűszeres ételről van szó, sok szafttal, viszonylag ízetlen, mártogatós köretet ajánlunk mellé, ami nem nyomja el a vadas egyedülálló ízvilágát. Az egyik legjobb köret a vadas mártás mellé a zsemlegombóc, de ehetjük nokedlivel és bármilyen főtt tésztával is. Ha a krumpliköret kedvelői vagyunk, a vadas marha recept mellé inkább pürét készítsünk!

A vadas mellé milyen leves illik?

A vadas marha laktató étel, éppen ezért lehetőleg könnyed levest szolgáljunk fel előtte, különben a családnak, vendégseregnek nem marad elég hely a gyomrában egy ilyen volumenű lakomához. Ajánljuk az egyszerű húsleves, zöldségleves elkészítését egy kellemes, tárkonyos ízvilággal.

Vadas marhához milyen bor illik?

Ha marha, akkor vörös! Ha a bor ízének nagy kedvelői vagyunk, nyugodtan önthetünk egy decit a vadas mártásba is akkor, amikor a zöldségeket vízzel öntjük fel, nem fogja elrontani. A vörösborok közül a vadas marha mellé többek között egy pohár kékfrankost vagy portugiesert ajánlunk!

Milyen desszertet ajánlunk a vadas mellé?

A laktató vadas mellé, ha lehet, ne tömény piskótát válasszunk desszertként, inkább valami szaftosabbat, krémesebbet, ami könnyebben csúszik, mint például egy csokiöntettel gazdagon meglocsolt somlói galuska, jó sok tejszínhabbal. Jó étvágyat!

Címlapkép: Getty Images

Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma: ideje észbe kapni!
Egyre többen keresnek olyan megoldást, melyben biztonságba érzik saját magukat és a családtagjaikat.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk