Vadas marha menüsor: a vadas marha milyen húsból készül, vadas marhához milyen bor illik?

2020. október 25. 10:00

Eredeti vadas recept: vadas marha és vadas mártás recept egyben. Mutatjuk, a vadas milyen húsból készül, a vadas marhához milyen bor illik és a vadas mellé milyen leves illik!

A közismert vadas marha a magyarok egyik közkedvelt receptje. A laktató vadas hússzeletek a vadas mártás sűrű szaftjával borítva ellenállhatatlan csemegének bizonyulnak, mellé tálalhatunk puha, friss zsemlegombócot és akár dzsemet is. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan készül a vadas recept és a tőle elválaszthatatlan vadas mártás recept, illetve megválaszolunk olyan praktikus kérdéseket is, mint: a vadas milyen marhahúsból készül, melyek a vadas mártás alkotóelemei és a vadas marhához milyen bor illik? Előétel és desszert terén is segítünk eligazodni: elmondjuk, a vadas mellé milyen leves illik és milyen desszerttel érdemes lekísérnünk ezt az ínycsiklandó menüsort!

A legjobb vadas marha recept

A vadas marha hozzávalói

  • 6 szelet marhacomb
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 2 ek mustár
  • 2 ek cukor
  • 2 ek ecet
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek liszt
  • 2 db babérlevél
  • só, bors ízlés szerint
  • olaj

A vadas recept elkészítése

  1. Sózzuk, borsozzuk, dörzsöljük be mustárral a marhaszeleteket, majd egy mély serpenyőben pirítsuk le mindkét oldalát egy kevés olajon. A barnára pirult marhaszeleteket tegyük félre.
  2. A marhából kisült, olajos szafton pirítsuk meg a finomra aprított vöröshagymát a felkockázott répával, petrezselyemgyökérrel. Pirítsuk 5 percen keresztül, majd sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a cukrot, az ecetet és a babérlevelet.
  3. Helyezzük vissza a marhaszeleteket a sült zöldségek közé és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi (kb. 1l). Lefedve főzzük kis lángon minimum 30-45 percig, míg a hús meg nem puhul.
  4. Amikor már puha a hús, vegyük ki a léből, tegyük félre. Távolítsuk el a szaftból a babérlevelet is, majd botmixerrel dolgozzuk össze.
  5. A liszt és a tejföl simára keverésével készítsünk habarást. Apránként keverjük hozzá a vadas mártás levét, majd, amikor csomómentes és híg, öntsük vissza a habarást a többihez. Kóstolás után ízesítsük tovább tetszés szerint.
  6. Helyezzük vissza a vadas szeleteket a vadas mártás habart szaftjába, melegítsük össze és kész is az ínycsiklandó vadas marha!

A vadas marha milyen húsból készülhet?

Ha marhából készül a vadas, akkor a legjobb hús ehhez a recepthez a comb, a marhastefánia, a marhafartő és a felsál.

A vadas milyen húsból készülhet még?

Gyakorlatilag bármilyen hússal elkészíthetjük ezt a receptet. Annak ellenére, hogy elsősorban a vörös húsokhoz ajánljuk (marha, szarvas, kacsa stb.) a vadas recept készülhet pulykából, nyúlból és disznókarajból is. A határt a képzeletünk szabja meg!

Milyen köret illik a vadas marha mellé?

Mivel egy nagyon karakteres, fűszeres ételről van szó, sok szafttal, viszonylag ízetlen, mártogatós köretet ajánlunk mellé, ami nem nyomja el a vadas egyedülálló ízvilágát. Az egyik legjobb köret a vadas mártás mellé a zsemlegombóc, de ehetjük nokedlivel és bármilyen főtt tésztával is. Ha a krumpliköret kedvelői vagyunk, a vadas marha recept mellé inkább pürét készítsünk!

A vadas mellé milyen leves illik?

A vadas marha laktató étel, éppen ezért lehetőleg könnyed levest szolgáljunk fel előtte, különben a családnak, vendégseregnek nem marad elég hely a gyomrában egy ilyen volumenű lakomához. Ajánljuk az egyszerű húsleves, zöldségleves elkészítését egy kellemes, tárkonyos ízvilággal.

Vadas marhához milyen bor illik?

Ha marha, akkor vörös! Ha a bor ízének nagy kedvelői vagyunk, nyugodtan önthetünk egy decit a vadas mártásba is akkor, amikor a zöldségeket vízzel öntjük fel, nem fogja elrontani. A vörösborok közül a vadas marha mellé többek között egy pohár kékfrankost vagy portugiesert ajánlunk!

Milyen desszertet ajánlunk a vadas mellé?

A laktató vadas mellé, ha lehet, ne tömény piskótát válasszunk desszertként, inkább valami szaftosabbat, krémesebbet, ami könnyebben csúszik, mint például egy csokiöntettel gazdagon meglocsolt somlói galuska, jó sok tejszínhabbal. Jó étvágyat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem