16 °C Budapest

Itt vannak a karanténoktatás legfőbb tanulságai: a lemaradással kezdeni kell valamit

2020. június 16. 16:01

Lezárult az évszázad egyik legkülönösebb tanéve, eljött az összegzés ideje. Milyen tapasztalatokat szereztünk az elmúlt hónapokban a digitális oktatásról, és hogyan készüljünk fel a következő tanévre? Min változtassunk és mit vigyünk magunkkal? A nyár ezúttal is a pihenés időszaka lesz a diákok számára, vagy az elmaradásokat kell majd pótolni?

A HiperSuli szakértői összeállítottak egy TudásPakkot, amely szülők és tanárok számára is hasznos információkkal szolgálhat a jövőt illetően. A koronavírus-járvány okozta hirtelen digitális átállás soha nem látott helyzetbe hozta a szülőket, diákokat és tanárokat egyaránt. Habár mindenki másként élte meg a digitális oktatás kényszerű bevezetését, a megszerzett ismereteket nem szabad veszni hagyni.

Felhőtlen pihenés vagy felzárkózás? Miről szól az idei nyári szünet?

"Normális" esetben a nyári vakációnak valóban szünetnek, kikapcsolódásnak kellene lennie: ilyenkor lehetőség nyílik a tanév közben megszerzett tudás ülepítésére és természetesen a pihenésre. Jelenleg azonban országszerte sok a - különböző okból - lemaradt tanuló. Kérdés, hogy lehet-e, kell-e számukra feladatokat adni a nyári szünetre.

A lemaradást jelezheti a tanár, a szülő, vagy nagyobb gyerek esetében a tanuló is. A vakáció legfontosabb feladata, hogy a családok pihenjenek és sok időt töltsenek együtt. Ugyanakkor, ha egy diák egyértelműen lemaradt, érdemes megfontolni azt, hogy ha a felzárkózás miatt egy picit lecsípünk a nyárból, azzal előkészíthetünk egy nyugodtabb, stresszmentesebb következő évet a diák számára

- mondta Koren Balázs matematikatanár, a Telenor HiperSuli programjának szakmai vezetője. A TudásPakk többek között a következő javaslatokat teszi a szülők számára:

  • Lemaradás esetén érdemes megbeszélni a gyermekkel, hogy a nyári pihenés mellett lehetősége van felzárkózni és ez azt a célt szolgálja, hogy a jövőben könnyebb dolga legyen.
  • Ha úgy érzik, a gyermek lemaradt, konzultáljanak a tanárokkal, akik akár egy kisebb feladat-csomagot is összeállíthatnak a nyárra. Személyes tanácsaikat mindenképpen érdemes kikérni.
  • Számos tudásmegosztó felület és applikáció született az elmúlt időszakban, amelyeket a gyerek önállóan is kezelhet, valamint segítségükkel játékosan tanulhat. Ezek használatával nyáron is lehet folytatni a felzárkóztatást.

Hogyan tovább digitális oktatás?

A digitális oktatás kapcsán nincs univerzális igazság, mindenkinek magának kell megtalálnia a számára legjobb platformokat. Elképzelhető, hogy szeptembertől hagyományos módon folytatódik az oktatás, de egyrészt a most megszerzett online képességeket érdemes tovább vinni majd a hétköznapokba, hogy a klasszikus oktatást kiegészítve alkalmazhatóak legyenek, valamint jelen pillanatban még arra is fel kell készülni, hogy újra visszatérhet egy karanténhelyzet.

Nagyon fontos, hogy a tanárok az intézményen belül (és esetleg az iskolák között is) elemezzék, megosszák egymással a tapasztalatokat. Vajon tényleg az a megfelelő platform, amit használtunk, vagy csak a kényszer szülte megoldás volt? Lehet egységesíteni a platformokat úgy, hogy a diákoknak ne kelljen folyamatosan váltogatniuk azokat?

Szintén a testületen belüli egyeztetés segítheti, hogy a diákok feldolgozható mennyiségű feladatot kapjanak otthoni munkának. A szülők teendője ebben a kérdésben, hogy ha az észszerűen teljesíthető mennyiségnél nagyobb terhelést tapasztalnak a gyerekénél, adjanak erről visszajelzést a pedagógusnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A digitális átállás előtérbe hozta az időmenedzsment kérdését: szülőknek, tanároknak és persze a diákoknak is azon kell dolgozniuk, hogy a tanulók minél jobban be tudják osztani az idejüket, lehetőség szerint ehhez a pedagógusok és szülők a diáknak adjanak támogatást, tanácsot.

Segítséget jelenthet, ha a pedagógusok egy előre tervezhető tanévet mutatnak be szeptemberben. Természetesen sok a bizonytalan kérdés, nem tudjuk, hogy lesz-e ismét karanténoktatás, vagy visszatérünk a hagyományos keretek közé. Érdemes ezen két irányvonal alapján felkészíteni a gyerekeket, hogy tudják, melyik esetben mire számíthatnak.

Biztonságban az online térben

A karantén oktatással együtt előtérbe került a netes biztonság és a személyiségi jogok kérdése is, ami a hagyományos iskolai keretek között ilyen hangsúllyal biztosan nem merült volna fel. Jogszabályok léteznek ugyan, azonban a gyakorlat számos kérdést hozott a felszínre. A legfőbb tudnivalók röviden:

  • Év elején tisztázni kell az adatvédelmi szabályokat, kereteket a gyerekekkel és szülőkkel egyaránt.
  • Felvételt csak a lehető legszükségesebb esetben érdemes készíteni vagy bekérni.
  • A felvételeket a tanárnak az értékelés után azonnal törölnie kell. Ez a diákokra is vonatkozik: a tanár tudta nélkül nem készíthet és alapesetben a diák sem oszthat meg semmilyen felvételt az online oktatásról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm