13 °C Budapest
Scenic aerial view of Budapest city skyline at sunset seen from the top of St. Stephens Basilica, Budapest, capital city of Hungary.

Eluralkodott a káosz és a bizonytalanság az ingatlanpiacon: óriásit bukhat, aki most venne lakást?

2023. június 27. 10:34

Egyre nagyobb a fejetlenség a budai ingatlanpiacon: sem az eladók, sem a vevők nem tudják már pontosan, hogy hol is járnak most az ingatlanárak. Ez lehet a szakértők szerint az elsődleges oka annak, hogy egyre kevesebb a tranzakció az ingatlanpiacon.

Sem a vevők, sem pedig az eladók nem tudják, pontosan hol járnak most az ingatlanárak, ez pedig komoly bizonytalanságot okoz. A szakértő szerint ez az elsődleges oka annak, hogy kevés a tranzakció az ingatlanpiacon, ahol túlárazva most biztosan nem lehet értékesíteni.

Érdeklődők, nézelődők vannak leginkább Észak- és Bel-Buda ingatlanpiacán, akik keresik a reális árazású ingatlanokat. Ha ilyet találnak, akkor komolyabbá válik az érdeklődésük, esetleg ajánlatot is tesznek, ugyanakkor még ajánlattétel esetén is ritkán jutnak el a vásárlásig - mondta Nagy Andrea, a Balla Ingatlan helyi irodájának szakmai vezetője.

Az ingatlanközvetítő arra hívta fel elsősorban a figyelmet, hogy még abban az esetben is, amikor egy ingatlan ára megközelíti a jelenlegi piaci árat, akkor is inkább csak érdeklődők jelennek meg a hirdetés hatására, akik korántsem tekinthetők komoly vevőnek.

Az érdeklődők közül sokan sorban adják az ajánlatokat az eladó ingatlanokra, melyekből aztán nem lesz adásvétel. Esetleg csak egy ajánlatot adnak, de utána nem jelentkeznek többet. A szakértő szerint elképzelhető, hogy ezekben az érdeklődőkben is megvan szándék arra, hogy vásároljanak, de rendkívül bizonytalanok, nem mernek dönteni a jelenlegi helyzetben.

De nem csak a vevők bizonytalanok, hanem az eladók is. Nem tudják, hogy hol járnak most az ingatlanárak, nem igazán fogadták még be azt az információt, hogy a korábbi árszinteken nem lehet ingatlant értékesíteni. A zavart csak fokozzák egyes ingatlanportálok, melyek a hirdetései árakból képzett átlagárakat közlik, amiből aztán téves következtetéseket vonnak le az eladók.

Nagy Andrea azt is hangsúlyozta, hogy még az előző válság során sem volt ekkora mértékű a bizonytalanság, mint most, hiszen akkor az emberek tisztában voltak azzal, hogy csökkentek az ingatlanárak, és igazodtak a helyzethez. Akik valóban el akarják adni az ingatlanukat, azok kénytelenek mérsékelni a hirdetési árat, mert látják, hogy nincs érdeklődés, ha ragaszkodnak az eredeti árhoz. Ugyanis ebben a nagy bizonytalanságban az az egy biztos, hogy minden tranzakció, mely végül realizálódik, “olcsó”, piaci, tehát reális áron történik.

 Az értékesítési áraknál egyébként azt lehet látni, jelentős mértékben visszaestek: 1 millió forintos értékesítési árra a legtöbb esetben már nem számíthatnak az eladók Bel- és Észak-Budán, amennyiben átlagos állapotú, használt ingatlant értékesítenének

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- jelezte a szakértő.

 A gyakorlatban mindez úgy néz ki, hogy akad olyan ingatlanértékesítés, amikor az induló árat akár harmadával is kénytelen csökkenteni annak tulajdonosa, hogy megfogjon egy komoly vevőt. Természetesen, ha eleve piaci áron hirdetik meg az ingatlant, akkor persze nem számíthatnak a vevők ilyen mértékű árcsökkenésre, vagy egyáltalán semekkorára. Viszont egy reális árú ingatlant napokon belül, alku nélkül is el lehet adni.

Emellett persze az alkuk mértéke sem csekély, az érdeklődők jelentős árengedményeket akarnak elérni, amikor tárgyalásra kerül sor, amit persze a legtöbb esetben nem fogad el a tulajdonos

- mondta az ingatlanközvetítő.

A kínálat egyébként ezekben a budai kerületekben nem nőtt számottevő mértékben, csak egy kismértékű bővülésről beszélhetünk

- tette hozzá Nagy Andrea, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a vevők most alapvetően az olcsóbb, kisebb ingatlanokat keresik.Változás ebben a közeljövőben nem is várható, ahogy az eladások számában sem számít növekedésre az elkövetkező egy év során a Balla Ingatlan szakértője, aki már azt is kedvező változásnak tartaná, ha egy kicsit stabilabbá válna végre a ingatlanpiac, azaz tisztábban látnák az emberek, hogy hol járnak most az értékesítési árak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm