26 °C Budapest
A pair of Split Type Inverter Air conditioner condensers outside a cafe or restaurant. HVAC for tropical countries.

Kihívója akadt a slágerlégkondiknak: mégsem a klíma az egyetlen megoldás?

2023. június 16. 17:03

85-90 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, és még csak nem is igényelnek klímakárosító hűtőközeget. Erről ismerszik meg az az adiabatikus hűtésrendszer, melyet egy kelet-magyarországi cég honosított meg hazánkban, hogy megkönnyítse az ipari szereplők karbonsemleges működésre való átállását. A víz természetes elpárolgását duplán hasznosító innováció üstökösként hasít a szakmai rendezvényeken - olyannyira, hogy máris a légkondicionálás környezetbarát alternatívájaként tekintenek rá.

Vészesen fogy az idő a klímaváltozás megfékezésére: az ipari szereplők, valamint a nagy méretű közületi -és kereskedelmi létesítményeket üzemeltetők továbbra sem képesek számottevően csökkenteni épületeik karbonlábnyomát, holott ezek felelnek az üvegházhatású gázok több, mint 4 százalékáért. Ha így haladunk, alig marad remény arra, hogy teljesülnek a párizsi éghajlatvédelmi egyezményben foglaltak, miszerint 2050-ig karbonsemlegessé válik az EU.

A karbonsemlegesség elérése óriási áldozatokkal és kompromisszumokkal jár. Legalábbis ebben a hitben éltek a hazai ipari szereplők, míg nem egy magyar mérnökökből álló csapat bebizonyította az ellenkezőjét: a nyékládházi székhelyű Oxyma Systems Kft. nem kevesebbre vállalkozott minthogy fenntarthatóbbá teszi az épületek üzemeltetését. Eme nagyszabású terv megvalósításához a Nyugat-Európában már nagy népszerűségnek örvendő kétkörös adiabatikus hűtésrendszereket hívták segítségül, melyek a természetben leggyakrabban előforduló víz elpárologtatásával biztosítanak hűtést, és szellőztetést. Különlegességük abban rejlik, hogy a hagyományos légkondicionálókhoz képest 85-90 százalékos energiamegtakarítást jelentenek - vagyis nemcsak a bolygónak kedveznek, hanem a cégek költségvetésének is.

Mostanra több száz kétkörös adiabatikus hűtésrendszer telepítése köthető a céghez - az élelmiszeriparban, a fémiparban, sőt a nyomdákban is találkozhatunk a berendezéseikkel. Nem véletlenül: a cég által összerakott rendszerek a víz természetes elpárologtatásából állítják elő a hűtőteljesítmény 95 százalékát. Mindezt két ventilátor segítségével viszik véghez. Az egyik azért felel, hogy beszívja a kültéri, forró levegőt, melyet a párolgás következtében előállított hideg vízzel hűtenek elő. A folyamatot úgy kell elképzelni, hogy a levegő hőcserélőn keresztül áramlik át, és a hideg víz hőenergiát vesz fel a levegőből, melynek hatására az lehűl. Az ily módon előhűtött levegőt egy speciális-nedves párologtató hűtőbetéten keresztül hűtik tovább. Ezt követően a készülék ventilátorai befújják a lehűtött levegőt az épületbe, ideális klímát, és tisztább beltéri légminőséget biztosítva az ott tartózkodóknak.

A technológia úttörőnek bizonyul abból a szempontból, hogy hőségben remekel csak igazán: minél magasabb a hőmérséklet odakint, annál nagyobb hűtőteljesítményt produkál.  Ez az igen kedvező tulajdonság azzal magyarázható, hogy a melegebb-szárazabb kültéri levegő több nedvességet tud felvenni, ezáltal a rendszer is több vizet tud elpárologtatni. Ennek köszönhető, hogy az adiabatikus hűtésrendszerek úgy képesek nagyobb hűtőteljesítményt nyújtani a meleg nyári napokon, hogy közben nem növelik az energiafogyasztásukat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az ipari szereplők évtizedek óta ugyanabban az ördögi körben találják magukat: a globális felmelegedés hatására egyre csak növelik a légkondicionáló használatukat, ám ezzel valójában csak tovább fokozzák a klímaváltozást. Komoly aggodalomra ad okot, hogy a legtöbb előrejelzés szerint 2050-ig megnégyszereződik a klímaberendezések száma a Földön. A helyzetet látva azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy bebizonyítjuk az ipari szereplőknek, hogy nem kell választaniuk a gazdaságos épületüzemeltetés, valamint a környezetbarát hűtés és szellőztetés között, hisz az általunk ajánlott adiabatikus hűtésrendszerekkel mindkét kritériumnak megfelelhetnek. Méghozzá azért, mert ez az innováció vizet használ hűtőközegként, így nincs ózonlebontó potenciálja, ráadásul csak 1 kWh áramot igényel, 30 kW hűtési teljesítmény mellett

- mondta Ádám Zsombor, épületenergetikai mérnök, az Oxyma Systems Kft. ügyvezetője. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem