15 °C Budapest
Insulation covering the walls of a unfinished house

Homlokzati hőszigetelés kalkulátor: hol tartanak a homlokzati hőszigetelés munkadíj árak 2023 évében?

2023. április 1. 11:01

Ingatlanjaink homlokzati hőszigetelése kulcsfontosságú kérdés, nem csak a hideg hónapokban, avagy a fűtésszezonban, hanem nyáron is, hiszen a kánikulában a hő távoltartása éppen olyan fontos, mint télen a megőrzése. Mi mindent érdemes tudni a homlokzati hőszigetelés kapcsán, miért fontos a homlokzati hőszigetelés, ilyen vastag homlokzati hőszigetelés kell a rezsibarát ingatlan kialakításához, a homlokzati hőszigetelés hogyan segít megőrizni a kellemes klímát otthonunkban? Hol tartanak a homlokzati hőszigetelés árak 2023 évében, milyen munkadíjakkal érdemes számolni?

Cikkünkben minden gyakori kérdést megválaszolunk a homlokzati hőszigetelés kapcsán: milyen homlokzati hőszigetelés ajánlott családi házaknál, lakásoknál, a homlokzati hőszigetelés hogyan véd a hideg, vagy éppen a hőség ellen? Tényleg a homlokzati hőszigetelés szabja meg, hogy magasabb lesz-e a rezsink a fűtésszezonban? Milyen alapanyagokat használnak az épületek szigetelésére, melyik a legjobb? Tudd meg, hogy a homlokzati hőszigetelés kalkulátor szerint hol tartanak a homlokzati hőszigetelés munkadíj árak 2023 évében, mennyibe kerül egy házat leszigetelni!

Miért fontos a homlokzati hőszigetelés?

Habár társasházak esetében az ingatlanfejlesztéssel kapcsolatban alkalmazkodnunk kell a lakók döntéseihez, családi házaknál mi magunk dönthetünk arról, hogyan gondoskodunk otthonunk hőszigetelőképességéről. A homlokzati hőszigetelés lényege (többféle, különböző árfekvésű szigetelőanyaggal is találkozhatunk), hogy minél tovább megtartsuk otthonunkban a komfortérzetünkhöz szükséges klímát: a fűtésszezonban a homlokzati hőszigetelés célja, hogy minimalizáljuk a hőveszteséget, ezzel egyetemben csökkentsük a fűtési költségeket, nyáron pedig elejét vegyük annak, hogy a kánikulában átmelegedjen az otthonunk.

A rezsiköltségeket az utóbbi esetben is csökkenthetjük, hiszen minél jobban ellenáll az épület a felmelegedésnek, annál kevesebbet kell működtetnünk a klimatizáló berendezéseket. A homlokzati hőszigetelés védi az ingatlant továbbá a hőmérsékletingadozásoktól, a páratartalom változásaitól és a fagytól is, a jó homlokzati hőszigetelés segít megelőzni a falak vizesedését és a penészedést is, továbbá távol tartja tőlünk a zavaró utcazajokat.

A homlokzati hőszigetelés hogyan működik?

Otthonaink szigetelésekor számos tényezőt figyelembe kell vennünk: milyen az ingatlan fekvése, melyik irányból, melyik helyiség kapja a legtöbb napfényt, milyen az ingatlan szélnek való kitettsége, melyek a leghidegebb falak? Milyen nyílásszárókkal rendelkezik az ingatlan – beépítésre kerültek már az újtípusú, többrétegű üveggel ellátott, műanyag nyílászárók, vagy a régi típusú, egy- vagy kétrétegű üvegezéssel ellátott fa nyílászárókkal kell számolnunk (az ingatlan homlokzati hőszigetelésével egyetemben célszerű a nyílászárókat is kicserélni, hiszen az ablakok környékén számottevő lehet a hőveszteség)? Milyen tetővel rendelkezik az épület – milyen anyagból készült a tetőszigetelés?

A homlokzati hőszigetelés nem csak a hőveszteséget mérsékli/minimalizálja, a megfelelő nyílászárókkal párosítva otthonunkat ellenállóbbá tehetjük az utcai zajokkal szemben, a magas olvadáspontú homlokzati hőszigetelés típusok (mint amilyen például a kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés) pedig a tűz ellen is védik az épület szerkezetét, gátolják a lángok terjedését, ezáltal biztonságosabb lakóingatlant teremtenek. Ha műszaki szemszögből vizsgáljuk a szigetelést, általánosságban elmondhatjuk, hogy a homlokzati hőszigetelés adja az épület külső burkolatainak legnagyobb felületét, így a teljes ház hőveszteségének a 30%-áért is felelhet.

Milyen vastag homlokzati hőszigetelés kellhet?

Azt, hogy mennyi legyen a homlokzati hőszigetelés vastagsága, elsősorban az ingatlan műszaki adatai határozzák meg: más-más vastagsággal, hőszigetelési tulajdonságokkal bírnak a panellakások, a vasbetonfalak, a mészhomok téglafalak vagy például a vázkerámia, ráadásul maguk a szigetelőanyagok is eltérő tulajdonságokkal bírnak. Azt, hogy milyen vastag homlokzati hőszigetelés kell, a jogszabályba foglalt (7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról), ún. „U érték” (szerkezet minimálisan elérendő teljes hőszigetelő képessége) alapján kell kiszámítani – ezen belül is keressük a falakra vonatkozó hőszigetelés vastagsági előírásokat.

Az U érték nem más, mint a fajlagos hőátbocsájtási tényező (mértékegysége: W/m²K). Gyakorlatilag egy, a házszerkezetet jellemző mérőszámról van szó, ami a fal négyzetméterein keresztül távozó hőveszteséget írja le. A lényeg: minél alacsonyabb az U érték, annál jobb a szerkezet hőszigetelő képessége. A homlokzati hőszigetelés 2023 szabályok szerint a külső falak hőszigetelésére az U≤0,24 W/m²K előírás vonatkozik – hogy milyen külső faltípushoz átlagosan milyen vastag homlokzati hőszigetelés kell, azt a következő táblázatban foglaltuk össze:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A homlokzati hőszigetelés vastagsága 2023
A homlokzati hőszigetelés vastagsága 2023

Ahhoz, hogy biztosan megállapíthassuk, milyen vastag homlokzati hőszigetelés kell, mindenképpen célszerű kikérnünk egy szakértő tanácsát, hogy éppen a homlokzati hőszigetelés ideális vastagságát találjuk el. A kivitelezővel, vagy adott esetben az építésszel beszéljük meg, hogy a ház vázszerkezetét adó építőanyag tulajdonságait figyelembevéve milyen vastag homlokzati hőszigetelés ajánlott, milyen alapanyagot javasolnak a szigeteléshez, egyáltalán mi fér bele abba a keretbe, amit a ház homlokzati hőszigetelésére szeretnénk/tudunk szánni.

A homlokzati hőszigetelés anyaga: milyen szigetelőanyagot válasszak?

A homlokzati hőszigetelés utólag, az építkezést követően is felhelyezhető, nem muszáj azonnal felszerelni vele az ingatlanunkat, azonban, ha nem szeretnénk borsos rezsiszámlákat, mindenképpen ajánlott a munkálatokat mihamarabb elvégeztetni. Fontosnak tartjuk azt is hangsúlyozni, hogy – ugyanúgy, ahogy bármilyen építőanyag esetében – a homlokzati hőszigetelés anyaga, minősége döntő szerepet játszhat a későbbiekben az épület hőháztartásával kapcsolatban (ha van rá lehetőségünk, ne a legolcsóbb megoldást válasszuk, hanem a leghatékonyabbat, hiszen így a későbbiekben sokat spórolhatunk a rezsivel). Leggyakrabban a következő homlokzati hőszigetelés anyagokkal találkozhatunk a piacon:

  • Expandált/extrudált polisztirol homlokzati hőszigetelés: közismertebb nevén hungarocell homlokzati hőszigetelés, ami az egyik legolcsóbb, a piacon fellelhető anyag. A polisztirolnak egyébként jó a hőszigetelő képessége és nem veszélyes a környezetre sem, ráadásul könnyen is alakítható, viszont ebből jóval vastagabb hőszigetelő réteget kell felraknunk, mint a kőzetgyapotból. Ez a homlokzati hőszigetelés 98%-ban levegőből áll, és égéskésleltető összetevőt is tartalmaz, hogy ne legyen annyira tűzveszélyes.
  • Grafitos homlokzati hőszigetelés: a sima polisztirolnál általánosságban 20-25%-kal jobb hőszigetelő képességgel bír a szürke színű, grafitos homlokzati hőszigetelés (grafitos hungarocellnek is gyakran nevezik), amit szintén egyre gyakrabban láthatunk az építkezéseken.
  • Kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés: jelenleg az egyik legnépszerűbb, nem éghető homlokzati hőszigetelés alapanyag, ami gyakorlatilag bármilyen falazatra felhelyezhető, így ideális választás fa/könnyűszerkezetes házakhoz, vályoghoz, betonhoz és Ytong falazathoz, és természetesen a sima téglákhoz is. A kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés jellemzően a drágább alternatíva, azonban tartósabb, emellett magasabb minőséget biztosít az egyszerű hungarocellnél.

Homlokzati hőszigetelés kalkulátor: mennyi a homlokzati hőszigetelés ár?

A legtöbb építkezni, felújítani vágyó számára már nem okoz nagy meglepetést, ha eláruljuk, az elmúlt 6-8 év során példátlan mértékű drágulás ment végbe az építőanyagok piacán, már a 2022-ben szárnyra kapó infláció előtt is jelentősen megdrágultak a szigetelőanyagok. Azt, hogy egy ház homlokzati hőszigetelése mennyibe fog kerülni, nehéz megmondanunk, hiszen minden esetben az egyedi igények és az ingatlanokra jellemző egyedi műszaki paraméterek befolyásolják a szükséges homlokzati hőszigetelés mennyiségét. A vállalkozók eltérő mértékű munkadíjat számolnak fel a homlokzati hőszigetelés négyzetméterárán felül (pl. állványozás, régi szigetelés lebontása, ablakkáva szigetelés, homlokzati díszek stb.), ráadásul erre az egészre jön majd a ház homlokzatának vakolása, festése, esztétikai rendbetétele is.

Homlokzati hőszigetelés munkadíj árak 2023

Ahogy a fentiekben is írtuk, nem lehet egyszerűen válaszolni arra a kérdésre, hogy mennyi a homlokzati hőszigetelés ár, hiszen megannyi különböző mozzanattól és az egyedi igényeinktől függ, hogy mennyit költünk ingatlanunk hőtartó képességének javítására. Célszerű a várható anyag- és homlokzati hőszigetelés munkadíj költségek kiszámítása céljából egy homlokzati hőszigetelés kalkulátor számításaihoz fordulnunk: ha tudjuk, hány négyzetméteren szeretnénk szigetelni, milyen típusú falra, milyen hőszigetelő anyaggal, illetve, hogy ennek mekkora az előírt minimális vastagsága, máris egyszerűbb a dolgunk.

A homlokzati hőszigetelés munkadíj általánosságban hungarocellnél 3.500 Ft/m2, kőzetgyapotnál pedig 4-5.000 Ft/m2 környékén mozog – célszerű több vállalkozótól is árajánlatot kérnünk, hogy az ár-érték arányban megfelelő alternatívát választhassuk. Ha nagyjából össze akarjuk szedni a költségeket, akkor a homlokzati hőszigetelés ár színre vakolással együtt előreláthatólag 7.500-10.000 Ft/m2 körül fog kijönni a homlokzati hőszigetelés kalkulátor szerint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem