Cleaning eco set for different surfaces in home. Front view.

Te is ecettel takarítasz otthon? Ezt jobb, ha tudod: komoly baj lehet belőle

2022. november 7. 22:04

Az ecet az egyik legkörnyezetkímélőbb természetes tisztítószer. Vizsgálatok szerint a 10%-os ecet a kórokozók 99,99%-át elpusztítja, így tökéletesen fertőtlenít is. Van azonban néhány olyan felület, amin savtartalma miatt egyáltalán nem javasolt használni – hívja fel a figyelmet az egyik legnagyobb hazai tisztítóeszközgyártó.

Mint felhívják a figyelmet, vannak ugyan az ecetnek kimondottan haszonos tulajdonságai, mégis nagyon fontos, hogy észben tartsuk, mikor nem szabad használni, ha szebbé, tisztábbá akarjuk varázsolni az otthonunkat. Lássuk tehát a tippeket, mikor kerüljük el!

Először is: a fapadlót és a fabútorokat is roncsolhatja az ecetes tisztítás. A keményfa padlók fedőrétegét és a fabútorok viaszos bevonatát ugyanis károsítja a sav, emellett matt, tompa fényű marad a felületük a tisztítást követően. Emellett míg az ablakok takarításához kiválóan alkalmas az ecet, az elektronikus eszközök képernyőinek és kijelzőinek egyáltalán nem tesz jót a használata. Az ecetsav károsíthatja vagy akár el is távolíthatja a kijelzők bevonatát, így azok elveszítik tükröződésgátló tulajdonságukat is. Vegyszer nélküli megoldásként a mikroszálas kendőket érdemes kipróbálni.

A konyhai és fürdőszobai csempék közötti illesztések anyaga általában habarcs. Ennek bizonyos alkotóelemeit az ecet tartós használata feloldja és károsodik a fuga. Teljesen nem kell lemondani az ecetről azért, de ajánlott óvatosan bánni vele. Ha például nagyon erősen szennyezett a felület, előtte nedvesítsük be vízzel a csempe illesztéseit, hogy a savas hatás minél inkább csak a felületet érje. A rendszeres használatot viszont mindenképpen kerülni kell.

A vinyl és linóleum padló sem szereti az ecetet, többszöri ecetes tisztítást követően egészen biztosan kifakul a színe és károsodik az anyag. Bár az ecet fertőtlenítő hatása nagyon jól jön a konyhában, a kőből készült felületeken szintén egyáltalán nem ajánlott a használata. A környezetbarát takarítást szem előtt tartva a gránit vagy kvarc munkapultokat elegendő egy nagyméretű nedves mikroszálas kendővel áttörölni, a terasz kőből készült járólapjait pedig mikroszálas felmosóval tisztítani – javasolják a BONUS szakértői.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm