14 °C Budapest
Air conditioner inside the room is operating remote controller. Air conditioner with remote controller

Brutálisan megugrott az új klímák ára: ennyibe kerül, ha most szereltetnél a lakásodba

2022. június 12. 18:01

Még be sem köszöntött az elviselhetetlen nyári forróság, de már most elég kellemetlen a meleg, ilyenkor általában sokak fejében megfordul, hogy talán egy fokkal kellemesebb lenne valamilyen légkondicionáló mellett létezni. A piacon számos berendezés található attól függően, hogy kinek mit enged meg a pénztárcája, merthogy ennek a terméknek is bőven megszaladt az ára - írja a Portfolio.

Az utóbbi időszakban tapasztalható gazdasági hatások – az ellátási láncok felborulása a pandémia alatt, egyes alapanyagok beszerzési nehézsége, illetve hiánya – jellemzően áremelkedést hoztak  a légkondicionáló készülékek piacán is. Tavalyhoz képest emelkedett a berendezések ára, többe kerül a telepítéshez szükséges rézcső és a munkadíjak növekedése is drágább lett.

Ahogy sok más terméknél itt sem minden kizárólag a márka vagy az ár, egyéb szempontokat is figyelembe kell venni mielőtt az ember egy ilyen beruházásnak adja meg magát. Érdemes előre gondolkodni, mivel a beszerelésre várni kell, hiába drága, a klímák iránt nem csappant meg kereslet, amelyet az otthonfelújítási program is hajtja, hiszen a telepítés akár 50 százaléka is visszaigényelhető az államtól.

A Portfolio megkeresésére a Daikin közölte, hogy az előző gazdasági évhez képest (2022. ápr. 1. előtt) a forint-euró árfolyamváltozástól függetlenül "a lakossági split klímák árai mintegy 15%-kal emelkedtek, ami átlagosnak mondható a piacon, hiszen a többi klímagyártó szintén hasonló mértékű emeléseket volt kénytelen végrehajtani."

A forint-euró árfolyamának változása további áremeléseket hozott, hiszen a forint volatilitása 2022. első félévében 10% feletti volt, jelenleg pedig a történelmi mélypont körül van az árfolyam. A klímaszereléshez szükséges alapanyagok árai eltérő mértékben, de jellemzően emelkedtek, átlagosan körülbelül 30-35%-al. A Daikin tapasztalatai alapján az alkatrész utánpótlás folyamatos, a legtöbb szükséges alkatrész rendelkezésre áll, esetenként meghosszabbodik az átfutási idő, lassabb a szállítás.  

A munkabérek a tavalyi évhez képest szintén mintegy harmadával nőttek, az emelkedés itt is folyamatos. A szakember hiány minden légkondicionálóval foglalkozó céget, vállalkozást érint. Nem csak klímát telepítő szakemberből van hiány, de kevés a jól képzett fűtésszerelő, sőt a mérnök is.  

A klímaberendezések a többi ágazat termékeihez hasonlóan, közel 20%-ot emelkedtek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nagyobb gyártási- és szállítási határidőkkel kell kalkulálniuk az importőröknek - közölte a Portfolio megkeresésére a Gree klímákat forgalmazó Cool4U Kft., amely szintén említette, hogy a szereléshez szükséges alapanyagok költsége az elmúlt két évben közel duplájára drágult, a munkadíjak pedig a gazdaságot lekövetve további 20-30%-kal emelkedtek.

A klímaberendezések és hőszivattyúk piacának keresletnövekedése is feladja a leckét a minden gyártónak, sokszor nehéz tartani a lépést az emelkedő igényekkel

- közölte a Portfolio érdeklődésére a Panasonic, amely ismertette, hogy a 21 európai ország adatait tartalmazó európai hőszivattyú-piaci és -statisztikai jelentés szerint 2020-ban az európai hőszivattyú-eladások +7,4%-kal nőttek, és 1,62 millió eladott egységgel új értékesítési rekordot értek el a világjárvány ellenére. A gyártók szállítási problémáira megoldást jelenthet a gyártóegységek Európába költöztetése, a Panasonic Csehországban létesített üzemet a hőszivattyúk gyártására, ugyanakkor ez azzal is együtt jár, hogy a vállalatoknak szembe kell nézniük az egyre szigorúbbá váló EU-s szabályokkal. 

A beruházási költségeket, a kialakítás kedvező feltételeit, a működtetés kiadásait tekintve is optimális megoldást jelentenek a hőszivattyús megoldások, amelyek révén lényegesen hatékonyabban oldható meg a háztartások és középületek fűtése, illetve hűtése is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?