1 °C Budapest
Traditional Tower block residential apartments and homes in Budaors, Hungary. Homes look clean, well kept and painted colourfully. Great example of ex communist style buildings made to look attractive and well lived in.

Itt vehetsz még viszonylag olcsón lakást, de már nem sokáig

2021. szeptember 16. 18:06

Bár a lakáspiacon a pandémia hatására árcsökkenést várhattunk a tavalyi évben, éves alapon mégis drágulást mutatnak a statisztikák. Az idén bevezetett Otthonteremtési Program támogatási elemei látványos pezsgést hoztak, jelentősen tompítva a járvány negatív gazdasági hatásait. 

Az országos lakásárak 2020-ban, az előző évihez képest fele olyan mértékben, nagyjából 9 százalékkal nőttek, azonban minden településkategóriában mérséklődött a növekedés. A legnagyobb lassulás Budapesten volt mérhető, ahol egy év alatt mindössze 3 százalékkal mentek feljebb az árak. Mindez azt jelentette, hogy 2020-ban átlagosan 657 ezer forintba került egy négyzetméternyi lakás a fővárosban.

Idén az előrejelzések szerint enyhén tovább emelkedtek az árak.

Hiába állt meg a korábbi évekhez képest az árak emelkedése az V. kerületben, 1 millió forint körüli négyzetméteráraival továbbra is ez a legdrágább része a fővárosnak. Ezt követi az I., a II., a VI. és a XII. kerület, amelyekben az átlagos négyzetméterárak meghaladják a 800 ezer forintot. A lakásvásárlók körében Budán a XI., Pesten a XIII. kerület a legnépszerűbb, amelyekben szintén átlag felettiek az árak. A főváros legolcsóbb kerülete továbbra is a XXIII., de az olcsóbbak között van a XVII., XVIII., XIX., XX., és XXI. kerület is, melyekben 500 ezer forintos négyzetméterár alatt is találunk lakásokat.

Ami az árak változását illeti, a legdinamikusabban a peremkerületekben és az agglomeráció településein emelkedtek az árak, ami csökkentette az árkülönbséget a belvárosi kerületekhez képest. A Budakeszi és a Dunakeszi járásban a 600 ezer forintot közelíti az átlagos négyzetméterár.

Vidéken a megyeszékhelyek közül Debrecen, Székesfehérvár, Veszprém és Győr a legdrágábbak, mindegyikben meghaladja a 400 ezer forintot az átlagos négyzetméterár. Emellett a tóparti településeken, elsősorban a Balatonnál és a Velencei tónál emelkedtek legnagyobb ütemben az árak, a Balatonfüredi, a Siófoki és a Fonyódi járásban is elérve a 600 ezer forintot négyzetméterenként, amelyben a nagy számban piacra került új építésű lakás is szerepet játszott.

"A KSH és MNB egyelőre 2021 első negyedéves adatai egyértelmű drágulást mutatnak, és az OTP Ingatlanpont tapasztalatai is hasonlók az év eddig eltelt részében. Ez mind nem meglepő, hiszen a forgalom és az árak alakulása jellemzően együtt mozognak, az idei évben pedig az újonnan indított lakástámogatási elemek jócskán élénkítik a keresletet.

Mivel a tavalyi évben a járvány miatt megtorpant a piac, az alacsony bázissal és az idei fellendüléssel nem kérdés az ármozgás pozitív iránya. Annak mértékét már nehezebb becsülni, mindenesetre azt gondolom,nem lesz meglepő, ha az év végi százalékos eredményben bőven kétszámjegyű marad az országos mutató.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- osztotta meg várakozásait Valkó Dávid.

Évek óta zajló folyamat az olcsóbb területek átlagnál meredekebb drágulása és ugyanez a folyamat figyelhető meg a koronavírus hatására megváltozó keresleti preferenciák hatására, nagy általánosságban a kertvárosi övezetek és könnyen megközelíthető agglomerációs térségekben is. Mindemellett az egyelőre megállíthatatlan építőipari költségnövekmény az új lakások árába beépülve – még az idéntől alacsonyabb áfaszint ellenére is – átlag feletti emelkedést generál ebben a szegmensben.

Konkrét példát említve, idén a Tisza-tó térségében, a főváros pesti oldalának kertvárosi kerületeiben épülő nagyobb új lakásprojekteknél, illetve az olcsóbbak közé tartozó, de már tavaly is látványosan dráguló megyeszékhelyek (pl. Szekszárd, Zalaegerszeg, Kaposvár, Salgótarján) esetében várok jelentősebb áremelkedést

- tette hozzá a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem