13 °C Budapest
Repairs in the apartment. Girl paints the wall with ultraviolet paint - trend 2018

Erre mindenképp figyelj, ha felújítod a gyerekszobát: sokan elkövetik ezt a hibát

2021. május 22. 10:02

Ha a gyermekeink biztonságáról és kényelméről van szó, általában nem sokalljuk az erőfeszítést vagy a költségeket. Amikor az ő szobájukat alakítjuk ki vagy újítjuk fel, sokat tehetünk ezekért a megfelelő ablakválasztással. Búcsi János, a PVC ablakprofilokat gyártó Deceuninck vállalat termékmenedzsere összegyűjtötte a legfontosabb szempontokat, amelyeket érdemes figyelembe venni ez esetben.

A pihentető alvás elengedhetetlen a kiskorúak megfelelő fejlődéshez. Ehhez sokat tud hozzátenni a jó ablak, hiszen kizárja a zajokat, és a hőmérsékletet is segít egyenletesen tartani. Így nagyobb a valószínűsége, hogy csemeténknek zavartalan alvásban van része egész éjjel, és hajnalban sem kel fel a kukásautóra vagy a füvet nyíró szomszédra. Ez a szülők pihenéséhez sem utolsó szempont.

A hanggátlás mellett érdemes figyelmet szentelni a hőszigetelésnek is, és eszerint kiválasztani a megfelelő nyílászárót.  A szakértők megfigyelései szerint a gyerekek 19-20 fokban alszanak a legjobban. Akár túl meleg, akár túl hűvös a szoba, az álomba szenderülés is nehezebb, és könnyebben felriadnak a lurkók, és nyűgösebbek lesznek napközben is. Ezért elengedhetetlen az ideális hőfok beállítása és fenntartása egész éjjel, amiben jelentős szerepet játszik a szigetelés.

A háló jó társ

Ma már nem nagyon akad olyan ablak, amelyre ne lehetne szúnyoghálót kérni. Ez a plusz befektetés különösen megéri, ha a gyerekszobáról van szó. Mind tudjuk, mennyire idegesítő, amikor egy szúnyog zümmögése miatt nem tudunk elaludni, a csípéssel járó kellemetlenségekről már nem is beszélve.

Felnőttként is nehezen álljuk meg, hogy ne vakarjuk el a csípéseket, a gyerekeknek pedig az önkontrolljuk is kisebb, a bőrük pedig érzékenyebb. Bár egyesek azt tartják, ha levendulát ültetünk az ablakba, az is távol tartja a zavaró rovarokat, de az igazán betonbiztos védekezést a fizikai akadály jelenti. Ezért a szúnyoghálón nem igazán éri meg spórolni, hacsak nincs rá valami különös indokunk.

Tiszta öröm

A gyerekszoba egy varázslatos birodalom, ahol mindenféle csodálatos dolgok történnek. Egyszer kalózhajó ez a tér, másszor erőd, és elég gyakran műterem, ahol különböző remekművek, például szobrok, rajzok vagy festmények készülnek. A csodavilágban sajnos bármi megeshet a kellékekkel, akár kisebb nagyobb balesetek is. Ezért bútort és burkolatot is úgy célszerű választani a gyerekszobába, hogy könnyű legyen tisztítani és szárítani, ha valami miatt összekoszolódna.

Ez természetesen érvényes az ablaküvegre és a keretre is, szerencsére a műanyag ablakok elég könnyen tisztíthatók. Így nyugodt szívvel díszíthetjük is ezeket a felületeket, ha egy ünnepet, például a karácsonyt, húsvétot vagy esetleg a Halloween-t valami különleges dekorációval szeretnénk várni a családban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Biztonságban a legfőbb érték

A „se ki, se be” alapon arról is célszerű gondoskodni, hogy a kisebb gyerekek ne tudják játékból kinyitni az ablakot. Ehhez már néhány ezer forintért kaphatók olyan biztonsági zárak, amelyek egyszerűen felszerelhetők, és zárolják a kilincset a kívánt pozícióban.

Ha földszinten található a gyerekszoba, akkor azt is tanácsos fontolóra venni a maximális védelem érdekében, hogy betörésbiztos nyílászárót válasszunk.

Hol legyen az ablak?

Ha még a tervezés fázisában vagyunk, akkor adott esetben arról is dönthetünk, pontosan hol helyezkedjen el az ablak. A legtöbb esetben már inkább a berendezést igazítjuk az adottságokhoz. Azt mindenképpen érdemes végiggondolni, hol lesz az ágy, illetve az íróasztal az ablakhoz képest. Sok szülőt ugyanis nyugtalanít, ha a csemetéje közvetlenül a nyitott ablak mellett alszik.

Az íróasztal pozíciója pedig azért fontos, mert az rendkívül zavaró tud lenni, ha tanulásnál, írásnál vagy rajzolásnál árnyékol magának a gyerek. Ezért az kifejezetten kerülendő, hogy a lurkó a fénynek háttal üljön. Az a legjobb, ha az asztal közvetlenül az ablak alatt van, és szemből érkezik a világosság a felületre. Ha pedig oldalról érkezik a fény, akkor vegyük figyelembe, melyik az író kéz, hogy elkerüljük az árnyékolást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem