18 °C Budapest
Figyelem, betörőbanda járja az országot: ezzel a csellel jutnak be a lakásokba, házakba

Figyelem, betörőbanda járja az országot: ezzel a csellel jutnak be a lakásokba, házakba

2021. március 19. 11:31

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH) érkező bejelentések egyre gyakrabban számolnak be arról, hogy a felhasználók ingatlanjaiba magukat egy-egy energia- vagy közműszolgáltató cég munkatársainak kiadó személyek szeretnének bejutni. A MEKH szakemberei összegyűjtötték a fogyasztók biztonsága érdekében alkalmazható legfontosabb teendőket.

Az energia- és közműszolgáltató cégek munkatársainak bizonyos esetekben a felhasználók ingatlanjában kell leolvasást, ellenőrzést vagy egyéb helyszíni munkát végezniük. Az ilyen típusú munkavégzésre hivatkozva azonban egyre gyakoribb, hogy csalók is megpróbálnak bejutni az otthonokba, ezért fontos, hogy tudjuk, hogyan lehet gyorsan ellenőrizni, hogy nem egy bűnözővel állunk szemben.

A szolgáltató által a helyszínen végzendő munkákról - a váratlan mérőhelyi ellenőrzés kivételével - értesítést kapunk, azokról előre tudunk, számíthatunk rájuk. Ismert a várható mérőleolvasás időpontja (amely a számlán szerepel), a mérőcsere dátuma (amelyet előre egyeztetve végez a szolgáltató) és az esetleges karbantartás, javítás időszaka, amiről szintén értesítést kapunk. Mindig legyen gyanús, ha ezeken az időpontokon kívül érkezik valaki és így szeretne bejutni otthonunkba!

A közműszolgáltatók szakemberei vagy megbízottjai fényképes igazolvánnyal vagy megbízólevéllel rendelkeznek, amelyet az érkezést követően felmutatnak. A fogyasztók is kezdeményezhetik az igazolvány, megbízólevél bemutatását, és érdemes alaposan megvizsgálni az okiratot. Amennyiben nem győz meg bennünket a dokumentum valóságtartalma, a szolgáltató telefonos ügyfélszolgálatán ellenőrizni tudjuk a szakember személyét és a helyszíni munka valóságtartalmát. Néhány szolgáltató ezzel kapcsolatban külön telefonvonalat is üzemeltet, bizonytalanság esetén tehát ne sajnáljuk az időt az ellenőrzésre.

A szolgáltatók emberei soha, semmilyen okra hivatkozva nem fogadhatnak el készpénzt. Nem kérhetik tehát sem az állítólagosan elmaradt számla kifizetését vagy a helyszíni munkavégzés díját. A hozzánk érkezőnek ne adjunk át semmilyen összeget! Fontos tudni, hogy a szolgáltatók alapvetően ügyfélszolgálati csatornáikon keresztül kezelnek személyes adatokat. Előfordulhat azonban, hogy a szolgáltatók piackutatási céllal személyesen keresik fel a fogyasztókat. Ebben az esetben a felkereső személynek megbízólevéllel, adatkezelési tájékoztatóval kell igazolnia magát, amelyek alapján meggyőződhetünk a piackutató személyéről, valamint a megbízást adó szolgáltató adatairól

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Általános szabály, hogy ha be is engedünk valakit az ingatlanba, ne hagyjuk egyedül és ne engedjük, hogy elterelje a figyelmünket. Ha visszaélést tapasztalunk, vagy ha már megtörtént a baj, haladéktalanul tegyünk feljelentést és tájékoztassuk a szolgáltatót is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?