13 °C Budapest
Erre figyelj, ha nem akarsz otthon megfagyni: sok százrezres pluszkiadás lehet a vége

Erre figyelj, ha nem akarsz otthon megfagyni: sok százrezres pluszkiadás lehet a vége

2017. október 19. 16:30

Legalább másfél, de rossz esetben akár három hónapra is fűtés nélkül maradhatnak annak a négyszáz fővárosi lakásnak a lakói, ahol a gázszolgáltató a gázvezeték ellenőrzésekor problémát talált. Ez azt jelenti, hogy ha például fennáll a gázszivárgás veszélye, akkor annak javítási és ellenőriztetési procedúrája rendkívül hosszú a fűtési szezonban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Főgáz állítása szerint egymillió lakást lát el, amiből mintegy négyszázban alakult ki olyan eset, ahol valamilyen probléma miatt le kellett állítani a gázellátást - írja az Index.hu.

A gázvezetékek esetében két kategória létezik: ha tömör a vezeték, akkor minden rendben, ha tömörtelen, akkor gázszivárgás van

-    állítja Molnár Sándor a Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének főtitkára.

A szakértő szerint sokszor előforduló jelenség, hogy amikor az utcai gázvezetéket javítja, cseréli a szolgáltató, és amikor az új vezetéket rákötik az épületek vezetékeire, akkor kiderül: azok elavultak, öregek és szivárognak. Éppen ezért a társasházkezelőnek vagy a tulajdonosoknak előre kell gondolkozniuk, és ellenőriztetniük kell a házban található gázvezetékeket. Valamint lehetőség szerint a fűtési szezonon kívülre kell tervezni a felújításokat. Ezzel együtt a gázszolgáltatóknak sem lenne szabad szeptemberre és októberre hagyniuk a javításokat, átkötéseket - véli a szakember.

A szolgáltató ugyanakkor emlékeztet mindenkit, hogy a gázelosztóhoz kapcsolódó csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés az ingatlantulajdonos tulajdonát képzi. Így a saját rendszerében keletkezett hibáért az ingatlantulajdonosok a felelősek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hiába történnek azonban meg a javítások, gyakran előfordul, hogy 2-4 hétbe telik, mire a hibátlan vezetékrendszert újra visszakapcsolják a szolgáltatásba. Ez pedig azért van, mert a gázszolgáltatók létszámhiánnyal küzdenek. Sőt az elfogadtatási procedúra igencsak költséges mulatság lehet. Egy 11 lakásos társasház szeptemberben például

255 ezer forintot fizetett a tervezett gázvezeték-javítás elfogadtatásáért.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?