Erre figyelj, ha nem akarsz otthon megfagyni: sok százrezres pluszkiadás lehet a vége

Erre figyelj, ha nem akarsz otthon megfagyni: sok százrezres pluszkiadás lehet a vége

2017. október 19. 16:30

Legalább másfél, de rossz esetben akár három hónapra is fűtés nélkül maradhatnak annak a négyszáz fővárosi lakásnak a lakói, ahol a gázszolgáltató a gázvezeték ellenőrzésekor problémát talált. Ez azt jelenti, hogy ha például fennáll a gázszivárgás veszélye, akkor annak javítási és ellenőriztetési procedúrája rendkívül hosszú a fűtési szezonban.

A Főgáz állítása szerint egymillió lakást lát el, amiből mintegy négyszázban alakult ki olyan eset, ahol valamilyen probléma miatt le kellett állítani a gázellátást - írja az Index.hu.

A gázvezetékek esetében két kategória létezik: ha tömör a vezeték, akkor minden rendben, ha tömörtelen, akkor gázszivárgás van

-    állítja Molnár Sándor a Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének főtitkára.

A szakértő szerint sokszor előforduló jelenség, hogy amikor az utcai gázvezetéket javítja, cseréli a szolgáltató, és amikor az új vezetéket rákötik az épületek vezetékeire, akkor kiderül: azok elavultak, öregek és szivárognak. Éppen ezért a társasházkezelőnek vagy a tulajdonosoknak előre kell gondolkozniuk, és ellenőriztetniük kell a házban található gázvezetékeket. Valamint lehetőség szerint a fűtési szezonon kívülre kell tervezni a felújításokat. Ezzel együtt a gázszolgáltatóknak sem lenne szabad szeptemberre és októberre hagyniuk a javításokat, átkötéseket - véli a szakember.

A szolgáltató ugyanakkor emlékeztet mindenkit, hogy a gázelosztóhoz kapcsolódó csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés az ingatlantulajdonos tulajdonát képzi. Így a saját rendszerében keletkezett hibáért az ingatlantulajdonosok a felelősek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hiába történnek azonban meg a javítások, gyakran előfordul, hogy 2-4 hétbe telik, mire a hibátlan vezetékrendszert újra visszakapcsolják a szolgáltatásba. Ez pedig azért van, mert a gázszolgáltatók létszámhiánnyal küzdenek. Sőt az elfogadtatási procedúra igencsak költséges mulatság lehet. Egy 11 lakásos társasház szeptemberben például

255 ezer forintot fizetett a tervezett gázvezeték-javítás elfogadtatásáért.

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?