21 °C Budapest
Empty classroom with desks, chairs and chalkboard

Ezernyi tanár mondhat fel máig Magyarországon: ők nagyon hiányozni fognak az iskolákból

2023. szeptember 29. 08:44

A kormány szerint 700-an, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint pedig mintegy 1000 pedagógus mondhatott fel a státusztörvény miatt – írja a Telex.

Sok kollégával beszélgettem, ez alapján úgy gondolom, hogy szeptemberben ezer körül lehet a státusztörvény miatt felmondó pedagógusok létszáma” - mondta el a portálnak becslései alapján Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. A mai nap azért fontos, mert szeptember 29-ig van lehetőségük a pedagógusoknak jelezni azt, ha nem akarják aláírni az új jogállásukról szóló szerződést. Akik eddig jelezték, azoknak egyébként november végén szűnik meg a jogviszonya, nekik október végéig kell még dolgozniuk.

Gulyás Gergely ehhez képest a tegnapi napon, a portál kérdésére azt mondta, kevesebben jelezték a felmondásukat, mint ahányan a nyári időszakban távozni szoktak a közoktatásból. A miniszter szerint talán 700 körül lehet a szeptemberben távozó pedagógusok létszáma. A lap megjegyzi, voltak olyan előzetes felmérések, miszerint a státusztörvény miatt 5000-en is elhagyhatják a pályát, de ez Horváth Péter szerint is soknak tűnik. Véleménye szerintem azonban 1000 kolléga is nagyon hiányozni fog a közoktatásból.

A portál megjegyzi azt is, hogy Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a szervezet tanévnyitó sajtótájékoztatóján arról beszélt, jelenleg csaknem 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből. Legégetőbb hiány pedig a természettudományos tárgyak esetében a legszembetűnőbb. Ezt a számot pedig az elnök szerint az fedi el némiképp, hogy ma jelenleg nagyjából 12 ezer nyugdíjas taníthat, illetve minden ötödik általános iskolában képesítés nélküli pedagógus oktathat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem