25 °C Budapest
Child wearing a backpack ready for the first day of kindergarten

Egyre rosszabb a helyzet a magyar iskolákban? Őrület határán a szülők, így bajos lesz a sulikezdés

2023. augusztus 27. 17:00

Semmi se lehet olyan stresszes, mint a nyár vége, amikor vége a gondtalan nyaralásnak, és kezdődik az iskola. Az első osztályosoknak pedig különösen izgalmas időszak ez a pár hét: pár nap múlva ugyanis kiderül, hogy kik lesznek az új osztálytársak, és kik fogják tanítani a gyerekeket. Azonban sokszor a tanár hírneve megelőzi az első tanítási napot. Ilyenkor pedig a szülők jogosan ijednek meg. De vajon mit tudunk tenni, hogy ha a gyerekünk nem egy olyan tanárt kapott, akire számítottunk, vagy olyan osztálytársai lesznek, akikkel már többször is voltak konfliktusok? Ennek próbáltunk most utánajárni.

Semmi sem jelzi úgy a nyár végét, mint az az izgatottság és félelem, ami azt jelzi, hogy közeledik az iskolakezdés. A gyerekek sajnálják, hogy a gondtalan nyári napoknak végre és kezdődik az iskola, másrészről pedig izgatottak, hogy újra találkozhatnak osztálytársaikkal, vagy egyenesen most ismerik meg őket. Vagy, hogy ki lesz a tanáruk.

Ugyanígy furcsa időszak ez a szülőknek is. Előfordulhat, hogy a tanár hírneve megelőzi őket, így a szülők érthetően attól tarthatnak, hogy rossz irányba fogják terelni a gyerekeiket. De akár az is előfordulhat, hogy van egy olyan osztálytárs, akivel már többször konfliktusba keveredett a gyerek. Ráadásul, ha a gyerekünknek speciális nevelési igényei akkor még aggasztóbb, hogy vajon az új tanár megadja-e neki a szükséges támogatást.

Ráadásul szülőként nehéz nem kifejtenünk a véleményünket a gyerekünk leendő osztályáról. Azonban a legjobb az, ha ezeket a gondolatokat inkább magunkban tartjuk, és arra törekszünk, hogy a gyerek a lehető legjobb kapcsolatot építsen ki az osztálytársaival és a tanáraival anélkül, hogy a mi előítéleteink befolyásolnák. Ha viszont mindenképpen azt fontolgatjuk, hogy kérvényezzük, hogy a gyerekünk átkerüljön másik osztályba, vagy iskolába érdemes először feltennünk magunknak pár kérdést.

Mi áll az aggodalmunk mögött? Indokolt?

A szülők hallanak dolgokat egyes tanárokról, a szomszédtól vagy egy ismerőstől. Ez alapján pedig gyakran ismeretlenül is konklúziókat vonunk le a pedagógusokról

– mondta el a HuffPostnak Sarah Kirk, egykori iskolai tanácsadó, aki jómaga mindig pályakezdő tanárokat keresett. Éppen azért, hogy ne legyenek előítélek. Ráadásul a pályakezdők frissek és több az energiájuk, az új ötleteik is. Emellett az, hogy ha más tanulóknak voltak problémái 1-1 tanárral, az koránt sem jelenti azt, hogy a mi gyerekünknek is hasonló problémái lesznek. Fontos először is felismerni, hogy mit érzünk és ezt elválasztani a tényektől.

Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy milyen érzelmek, várakozások aggasztanak minket, emellett pedig azt is, hogy ezt milyen tényekkel tudjuk alátámasztani. Összességében milyen aggodalmaink vannak?

– tanácsolta Dayna Abraham, egykori chicagói tanár, író, hozzátéve, hogy a probléma tisztázásában segíthet, ha megvizsgáljuk azokat a dolgokat, amelyeket a tanár mondott vagy tett és amik zavartak minket. Ezután pedig fogalmazzuk meg, hogy miért. Hiszen könnyen lehet, hogy miközben azon aggódunk, hogy a tanár elutasítja a gyerekünket erre koránt sincs bizonyíték. Akárhogy is van, azt mindenképpen megérdemeljük, hogy meghallgassanak minket.

Bármit is érzel, azt senki se kérdőjelezheti meg, még akkor sem, ha a megoldás nem a tanárváltás. Az aggodalom attól még jogos

– mondta Abraham.

Nem szabad elfelejteni, hogy a cél közös: a tanítás

Ha ezt csapatszempontból közelítjük meg, és azt nézzük, hogy mi a legjobb a gyermek számára, mi segíti őt az előrehaladásban abban, hogy biztonságban érezze magát. Ha pedig mindkét fél ezt tartja szem előtt, akkor a legjobb eredményt fogjuk elérni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Éppen ezért ne legyünk határozottak abban, hogy csak egy megoldás létezik. Még akkor is, ha nem feltétlen érezzük azt, hogy ez a tanár a legjobb a gyerekünk számára nem a legjobb megoldás, ha rögtön beleugrunk egy tanárváltásba. Először érdemes csak kisebb, alternatív megoldásokat keresni. Hagyjuk meg utolsó lehetőségként a váltást – tanácsolta Abraham, aki szerint a tanár sok dolgot megtehet annak érdekében, hogy a tanulók jól érezzék magukat az osztályteremben. A nap végén pedig az a lényeg, hogy a diák milyen kapcsolatot tud kialakítani a tanárral.

Ha csak arról van szó, hogy a „kedvenc” tanárt akarjuk, akkor érdemes felismerni, hogy minden tanár-diák kapcsolat más és más. Amit az egyik gyerek tapasztalt egy tanárral, az különbözhet a másiktól. Nem biztos, hogy a gyerekeink ugyanolyan kapcsolatot építenek fel egy tanárral, mint a testvérük, vagy egy másik tanár

– vélekedett Lacey Robinson, az UnboundEd, a tanárok szakmai fejlődését biztosító szervezet elnöke.

Azonban annak ellenére, hogy mindig van más megoldás, amit tehetünk, ha baj van, vannak esetek, amikor tényleg a váltás a legjobb megoldás. Azonban először érdemes átgondolnunk, hogy milyen hatással lehet egy ilyen drasztikus váltás a gyerekünkre.

Ha váltunk, az milyen következményekkel járhat?

Ha megpróbáltunk mindent, de a tanár felől csak falakba ütköztünk, akkor érdemes átgondolni a váltást. Arra viszont figyeljünk, hogy ne beszéljünk negatívan a gyerek előtt a tanáráról, ugyanis ez csak azt fogja eredményezni, hogy ők is rosszul fognak hozzáállni a kérdéshez. Ráadásul, annak a lehetősége is fennáll, hogy a váltás után a probléma csak súlyosabb lesz.

Előfordulhat, hogy egy tanulót áthelyeznek egy olyan osztályba, ahol a szülő úgy gondolja, hogy a diák sikeresebb lesz, azonban lehetnek olyan tényezők, amelyekről a szülő nem tud és amelyek negatívan befolyásolhatják a tanulót

– magyarázta Kirk, hozzátéve, hogy a meghozott végső döntéstől függetlenül is lesznek egy ilyen drasztikus váltásnak következményei, ezért fontos, hogy minden esetet egyénileg mérlegeljünk.

Iskolakezdés 2023

Nem sokáig tart már a nyári szünet, aki iskolás korú gyereket nevel, az egészen biztosan elkezdett már készülni a következő tanévre. Két nagy kérdése lebeg most a szülők előtt: lesz-e tanár, aki tanítani fogja a gyerekeket, illetve a még továbbra is magas inflációs környezetben vajon mennyivel kell többet fizetni idén a tanszerekért?

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem