6 °C Budapest
Budapest, 2022. október 5.Taskovics István, a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetének (TBDSZ) elnöke (b2) beszél, mellette Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányi elnöke (j2), Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke (takarásban) és Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselõk, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke (b3) a Bajza utcai Általános Iskola elõtt tartott sajtótájékoztatón 2022. október 5-én. Szolidaritását fejezte ki több szakszervezet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos sztrájkjával, valamint a tanárokat és az õket segítõk követeléseivel.MTI/Kovács Attila

Sztrájkolnak a tanárok, élőlánc és hídfoglalás Budapesten: a legfontosabb események egy helyen

2022. október 5. 08:25

Országos demonstrációt hirdetett szerdára, a pedagógusok világnapjára a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete: a mai napon rengeteg intézményben sztrájkolnak a pedagógusok, több helyen élőlánccal tiltakoznak a hazai oktatás helyzete miatt. Budapestre hídfoglalás lesz, délután pedig a fővároson kívül több városban is tüntetést tartanak. A nap folyamán ebben a cikkben követjük a fontosabb eseményeket.

2022. október 5. 21:28

40 ezren!

A BRFK legfrissebb becslései szerint a téren és a környező utcákban levők létszáma bőven meghaladta a 40 ezret: háromnegyedük 20 év alatti
2022. október 5. 19:31

Fele ekkora tömegre számítottak a szervezők

Úgy 15 ezren lehetnek most a tüntetésen.
2022. október 5. 18:54

Nem állnak meg a metrók a Kossuth téren

A metrók nem állnak meg a Kossuth térnél, a Batthyány térről egyenesen a Deákig mennek, akkora a tömeg az állomáson és a környéken - írja a hvg.hu.
2022. október 5. 18:14

19 órára a Parlement elé várják a résztvevőket

Sokan már meg is érkeztek oda.
2022. október 5. 18:06

Óriási tömeg gyűlt össze a Margit híd környékén

A Telex szúrta ki, hogy a Közút Figyelő kameráin is látszik, mekkora tömeg gyűlt össze a mai hídfoglalós tüntetésen este 6 körül:

2022. október 5. 17:12

Elfoglalták a Margit hidat

A PDSZ videóján jól látszik, hogy a demonstrálók teljes egészében lezárták a Margit hidat öt óra után.

 

2022. október 5. 16:16

A szakszervezetek tájékoztatója az Alepvető Jogok Biztosának Hivatala előtt

2022. október 5. 15:35

Ennyi tanár hiányzik Budapesten

Kókán István, a Pedagógusok Szakszervezetének Pest megyei elnöke az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalánál beszélt arról a 24.hu tudósítása szerint, hogy mekkora a fővárosi pedagógushiány. Arról is beszélt, országosan 2021-ben több mint 6300 fő hiányzott a közoktatásból.

 

Elmondása szerint tavaly az alábbi munkaerő hiányzott a budapesti általános iskolákból:

  • Tanító 165 fő (44,9 százalék),
  • Idegennyelv-tanár 87 fő (23,7 szazalék),
  • Matematikatanár 124 fő (33,9 százalék),
  • Természettudományok 115 fő (31,4 szazalék),
  • Informatikatanár 93 fő (25,4 szazalék),
  • Humán tantárgyak 28 fő (7,6 szazalék),
  • Képességfejlesztő 62 fő (16,9 százalék),
  • Gyógypedagógus 44 fő (11,9 szazalék),
  • Egyéb 52 fő (14,1 szazalék).

 

2022. október 5. 11:17

MOK: tanárok nélkül nincs jövő

A Magyar Orvosi Kamara szolidáris minden, a diákjaiért, az oktatás színvonaláért, "így végső soron önmagáért és értünk is kiálló pedagógussal". Az alábbi közleményt tették közzé:

 

Amikor Margaret Mead-től, az antropológia nagyasszonyától megkérdezték, szerinte mikor és mivel kezdődött az emberi civilizáció, mindenki arra számított, az eszközkészítéssel vagy a mezőgazdaság, a vallás kialakulásával hozakodik elő. Ehelyett egy sok tízezer éves, összeforrt, meggyógyult emberi combcsontot vett a kezébe. Azt mondta, az a tény, hogy egy törött combú előember meggyógyulhatott, azt jelenti, elesettsége több hete alatt társai gondoskodtak róla, etették, ápolták, megvédték. Ő innen számítja az emberré válás valódi kezdetét.

 

Aki a törött csontot sínbe tette, az első orvos volt, aki etette és itatta, az első ápoló – aki ezt a gyerekeknek megmutatta, a tudást továbbadta, az első pedagógus. Azóta nagyon sok minden megváltozott. De az alapok nem. Egy csoport, nép hosszabb távú túlélését és fejlődését, civilizációjának fokát ma is meghatározza, hogyan örökíti tovább a tudást, hogyan gondoskodik az elesettekről, betegekről – és hogyan, mennyire becsüli meg az ezt a feladatot végző oktatókat és gyógyítókat.

 

Sajátos módon ma Magyarországon a fejlődésben leginkább megrekedt, az ország általános fejlettségéhez képest leginkább elmaradott két terület éppen az oktatás és az egészségügy. S noha lenne bőven teendő az egészségügyben is, a kettőből a nagyobb pofonokat e pillanatban az oktatás, s benne a pedagógusok kapják.

Ez pedig nagyon nem jó így. Oktatás nélkül nincs fejlődés, nincs alkalmazkodás – pedig ezekre hatalmas szükségünk lenne felgyorsulva változó, válságok sújtotta világunkban.

 

Tanár nélkül nincs jövő.

 

Ezért mi, a Magyar Orvosi Kamara vezetősége ezúton kinyilvánítjuk szolidaritásunkat minden, a diákjaiért, az oktatás színvonaláért, így végső soron önmagáért és értünk is kiálló pedagógussal!

2022. október 5. 10:28

Több ezren sztrájkolnak

Ma 83 iskolából 947 tanár polgári engedetlenkedik és több ezren sztrájkolnak az oktatásért - közölte a friss adatokat a Tanítanék Mozgalom.
2022. október 5. 08:55

Az orvosi egyetemek is szolidaritanak a sztrájkolókkal

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetségének (OSZSZ) tagjai, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Szakszervezete, a Kanizsai Kórházi és Egészségügyi Dolgozók Szakszervezet, a Pécsi Tudományegyetem Integrált Egészségügyi Szakszervezete, Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség és a Szegedi Tudományegyetem Egészségügyi Szakszervezete szolidaritásáról és támogatásáról biztosítja a sztrájkoló tanárokat - közölték az MTI-vel.

 

Az OSZSZ, mint felsőoktatásban dolgozó munkavállalókat is képviselő szövetség kiemelten fontosnak tartja, hogy a magyar oktatás minden szintjén tisztességes béreket kapjanak és megfelelő körülmények között gyakorolhassák hivatásukat a pedagógusok, oktatók, szakoktatók. A magyar felsőoktatásba kerülő hallgatók felkészültségét jelentős mértékben meghatározza, hogy tanáraik kellően motiváltak legyenek, és ne kelljen napi megélhetési gondokkal küzdeniük - írták.

 

A munkavállalók legerősebb jogát, a sztrájkhoz való jogot, az Alaptörvény és nemzetközi szerződések biztosítják. Azonban ez a gyakorlatban jelenleg több szakterület esetén is sérül. Az pedig megdöbbentő és rossz emlékeket ébresztő, hogy azokat a tanárokat, akik kiálltak magukért, a kollégáikért, a diákokért, az oktatás- és az ország jövőjéért, a hatalom kirúgta a munkahelyükről ezzel megfélemlítve a pedagógus társadalmat. Az OSZSZ kéri tagszakszervezetei tagjait és minden, az ország jövőjéért tenni akaró szimpatizánst, hogy legyen szolidáris a pedagógusok harcával

 

- közölték.

2022. október 5. 08:36

Újabb felvételek az Erzsébet hídtól

Így áll most az élőlánc a PDSZ videója szerint.

 

2022. október 5. 08:21

A Keletiig ér az élőlánc Budapesten

A PDSZ szerint már a Keletinél tart a tiltakozók élőlánca.

 

2022. október 5. 08:07

Gyűlik a tömeg a pesti belvárosban

A PDSZ által közzétett videóban látható, hogy szerda reggel szép számmal gyűltek össze Budapest belvárosában. 7:45-től diák-szülő élőláncot tartanak az Erzsébet híd és a Keleti pályaudvar között, amelyhez számos fővárosi középiskolából csatlakoztak.

 

2022. október 5. 08:03

Több pedagógust is kirúgtak, rengetegen csatlakoznak az akcióhoz

Az október ötödikei akciókhoz egyre többen csatlakoznak azóta, hogy kiderült: a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát azonnali hatállyal kirúgták, amiért szeptemberben többször is csatlakoztak a polgári engedetlenséghez, és nem vették fel a munkát.

 

A Tanítanék Mozgalom tegnap azt közölte, hogy 746 tanár, 57 iskolában nem fogja felvenni a munkát szerdán. Emellett a szervezet megerősítette, hogy Törley Katalint, a mozgalom alapítóját is kirúgták a Kölcseyből.

Címlapkép: Kovács Attila, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?