22 °C Budapest

Szaporodnak a "magyar osztályok" Ausztriában

MTI
2013. augusztus 5. 11:01

Ahogy nő az Ausztriában munkát vállaló magyarok száma, úgy emelkedik az ott tanuló magyar gyerekeké is - olvasható a Napi Gazdaságban.

A lap hétfői száma szerint a burgenlandiakon kívül már nemcsak Bécsben, hanem Salzburgban és Grazban is akad olyan általános iskolai osztály, ahol a gyerekek harmada magyar, s egyre többen kerülnek közülük ott középiskolába, illetve egyetemre.

A magyar diákokat ma már nemritkán toborozzák az osztrák kistelepülések, hiszen sokszor ettől függ iskolájuk megtartása. Több intézmény előképzést, nyelvoktatást is szervez, ingyen adnak tankönyveket, telente síoktatást.

A tanulókért folyó versenybe az elmúlt években több hazai település is beszállt, nem könnyű azonban "überelni" az ausztriai lehetőségeket, például azt, hogy ha valaki jól megtanul németül, jó eséllyel kap majd ott állást.

Korábban jó néhány szülőt az tartott vissza a határon túli iskoláktól, hogy a tanulás itthoni folytatása esetén a gyerek nem tud majd megfelelni a követelményeknek. Ma már azonban ez sem gond, egyre több az olyan munkanélküli pedagógus, aki vállalja a hiányosságok pótlását, s akad olyan osztrák iskola, illetve település, amelyik ennek az anyagi terheit is vállalja - írja az újság.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?