2017. március 30. csütörtök Zalán
Hírek » Nyugdíj

Szomorú, mennyire kevés nyugdíjat kap Demjén Ferenc

Havonta mindösszesen 48 500 forint nyugdíjat kap Demjén Ferenc, a Kossuth-díjas magyar énekes. Ez pedig még a felét sem éri el a jelenlegi: 111 314 forintos öregségi átlagnyugdíjnak.


Demjén Ferenc még ma is dolgozik, ezzel tudja kiegészíteni rendkívül alacsony nyugdíját.

Havonta 48 500 forint nyugdíjat kapok. Hát, mit mondjak? Nagyon beosztom

- mesélte a Blikknek Demjén Ferenc.

Mikor meglátja a számláján az összeget az énekes, akkor mindig a korabeliekre gondol, akiknek ennyi pénzből kell kijönniük egy hónapban. A dalszövegírót nagyon bántja, hogy azok, akik egykor az életüket tették fel arra, hogy másoknak muzsikálással örömet szerezzenek, ma nyomorognak.

A nyugdíjasok fele 100 ezer forintnál is kevesebből él

50 ezer forint alatti ellátást ma Magyarországon azonban nem csak Demjén Ferenc kap. A 2015 decemberi adatok alapján hazánkban több mint 2 millió nyugdíjas él, a részükre kifizetett összegek pedig a következőképpen alakultak:

A fenti ábrán is jól látszik, hogy hiába mozog 111 ezer forint körül az átlagnyugdíj, hazánkban jelenleg a nyugdíjasoknak több mint a fele 100 ezer forintnál is kevesebből él.

Sőt, 2 500 főnél is többre tehető azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akiknek 25-30 ezer forint közötti összegből kell megélnie.

Miért ilyen kevés?

Demjén Ferenc mellett már számos híresség mesélt rekord alacsony ellátásáról. Ezzel kapcsolatban azonban egy dolog biztos: csak olyan jövedelmek után kapnak nyugdíjat, ami után fizettek társadalombiztosítási (TB) járulékot. 

Igazán nehéz helyzetbe azok vannak, akik a minimálbér szintjén kerestek, és esélyük sem volt a takarékoskodásra, ráadásul egyéb jövedelmük sem volt. Ez a probléma pedig sokakat érint (ma is), ennek gyökerei a nagyon alacsony bérekre és a feketegazdaságra vezethetők vissza.

Mekkora nyugdíjra számíthatunk?

  • Ha minimálbérre vagyunk bejelentve:

Ez attól is függ, hogy mennyi az elismert szolgálati időnk (ennek ma az átlagos értéke nyugdíjba lépéskor megközelítőleg 38 év). Amennyiben pedig 40 évvel számolunk, akkor körülbelül 60-70 ezer forintos nyugdíjra számíthatunk.

  • Ha a keresetünk megegyezik az átlagkeresettel:

Abban az esetben, ha mindig az átlagkereset után (40 évig) fizetünk járulékot, akkor ma körülbelül 140 ezer forintos induló nyugdíjra számíthatunk.

A nyugdíjkülönbség pótlásához, körülbelül 25-30 millió forinttal kellene rendelkeznie annak, aki szándékosan a tényleges átlag körüli jövedelme helyett csak a minimálbér után fizetett.

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére korábban Matits Ágnes nyugdíjszakértő.

Hányan tesznek félre?

Friss felmérsek szerint a magyarok 60 százaléka már tudja, hogy fontos lenne a takarékoskodás, mégis a 18-59 év közötti korosztálynak mindössze 44 százaléka kezdett el már most félretenni a nyugdíjas éveire, 21 százalék pedig tervezi, hogy megtakarításba kezd majd. Vagyis az emberek 31 százaléka még csak nem is tervezi, hogy takarékoskodni fog.


Áltagosan 36 évesen kezdünk el takarékoskodni és 11 800 forintot teszünk féle havonta a nyugdíjas éveinkre.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/ Mohai Balázs

Hozzászólások száma: 4 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!
 

 

Te sörös vagy, vagy boros? Íme Magyarország alkohol-térképe

Számos korábbi posztból megismerhettünk részleteket a magyarok alkoholfogyasztási szokásairól, azonban eddig nem tudtuk, hogy a három nagy alkohol típust milyen arányban fogyasztják hazánkban (a térkép...
 

Íme a tuti trükk, amivel félévente csak egyszer kell vesződni a rántással

Sok magyar étel alapanyaga a rántás, azonban sokan macerásnak tartják, ha ilyet kell összerakni, így inkább hagyják az egészet és valami mást főznek. Pedig ezt is meg lehet oldani méretgazdaságosan...
NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

03.30-04.05
Országos

Aldi

03.30-04.05
Országos

Auchan

03.30-04.05
Országos

Spar

03.30-04.05
Országos

Interspar

03.30-04.05
Országos

Tesco

ínyenc
03.30-04.15
Országos

Auchan

ínyenc
03.30-04.15
Országos

Aldi

kert
03.23-04.20
Országos