2020. szeptember 25. péntek Eufrozina, Kende

Nyugdíjtitkáról vallott a Kossuth-díjas Bródy János


A napokban a Pénzcentrumon is beszámoltunk róla, mennyire kevés nyugdíjat kap Demjén Ferenc. A témában pedig most Bródy János is megszólalt, neki szerencsére nem havi 40-50 ezer forintból kell megélnie.


Az elmúlt években már számos híresség vallott megdöbbentően alacsony nyugdíjáról. A napokban Demjén Ferenc árulta el, hogy mindössze 48 500 forintot hoz neki havonta a postást.

Demjén Ferenc szerint ez az összeg azért ennyire kevés, mert az egykori Országos Rendező Irodánál lenyúlták a zenésznyugdíjakat. A témában azonban most többen is megszólaltak.

Tisztelem Rózsit, de tévesen fogalmazott. Az ORI és az Interkoncert egyetlen zenészt sem alkalmazott, ennél fogva nyugdíjjárulékot sem vontak le tőlük. A többségük szabad foglalkozású volt, mindenkinek magának kellett volna fizetni a járulékait

- mondta a Blikknek Hegedűs László, az Interkoncert egykori vezetője.

A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas Bródy János, aki 2011-ig az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda elnöke volt kiegészítette ezt a választ és a zenészek védelmére kelt. Elmondása szerint bár nem volt munkaviszonyuk, de alkalomszerűen valóban levontak tőlük valamit.

Ennek az volt a hátterében, hogy az előző rendszerben volt az úgynevezett ‘kmk’, azaz a közveszélyes munkakerülés, amit az ORI és az Interkoncert igazolásaival ki lehetett védeni. Ahogy közeledtünk a rendszerváltás felé, egyre bizonytalanabbá vált a zenészek helyzete. Akik ebbe beleestek, azok ma bizony súlyos anyagi gondokkal kénytelenek szembesülni, vagy egyszerűen csak fel vannak háborodva

- mondta a lapnak a 70 éves zenész.

Ezek után pedig saját nyugdíja is szóba került:

Tartozom egy vallomással. Én nem tartozom a 40-ezresek körébe, mert az Illés Klub vezetőjeként státuszban voltam a Fővárosi Művelődési Háznál, és ezek szolgálati évnek számítottak a nyugellátásom kiszámításánál

- egészítette ki válaszát Bródy János.

Majd hozzátette, ha a nyugdíjára lenne utalva, ő sem tudna megélni belőle.

2,3 milliónál is magasabb a csúcsnyugdíj

Bár Magyarországon a nyugdíjasok több mint a felének 100 ezer forintnál is kevesebbet visz a postás, akad néhány nyugdíjas, akinek milliós összegeket utalnak.

A három legmagasabb öregségi nyugdíj átlagösszege 2016. decemberben 2 310 017 forint volt

- tudta meg a Pénzcentrum az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól (ONYF).

A rekordnyugdíj összege egyébként nagyon gyorsan növekszik, hiszen 2014-ben csupán 870 ezer forint volt Magyarországon a csúcsnyugdíj. 2015 januárjában pedig már 1,3 millió forint, tavaly pedig már 1,5 - 2 milliós összegekről írt a sajtó. Ha bővebben is érdekel a téma, akkor kattints tegnapi cikkünkre.

KATTINTS! 2,3 milliónál is többet kap a leggazdagabb magyar nyugdíjas

Címlapkép:MTI Fotó/ Czeglédi Zsolt

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor kalkulátorunk szerint 60 hónapos futamidőre jelenleg az UniCredit Bank nyújtja a legjobb ajánlatot, náluk 42 099 forintos törlesztővel számolhatsz; míg az MKB Banknál 43 358 forintos törlesztőt ígér a 10,95%-os THM. Érdemes még megemlíteni a Cetelem, a K&H Bank, illetve a Raiffeisen Bank ajánlatát is, náluk a teljes futamidőre tekintve 11,28% és12,84% közötti THM-mel kalkulálhatsz. Ha kíváncsi vagy arra is, mennyit kell visszafizetni összesen a hazai bankoknak, ha 2 millió forintot veszel fel 60 hónapos futamidőre, akkor a kondíciókért és egyéb kedvezményekért kersd fel a Pénzcecntrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.24-09.30
Országos

Lidl

09.24-09.30
Országos

Auchan

09.24-09.30
Országos

Interspar

09.24-09.30
Országos

Spar

09.24-09.30
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó