2020. november 29. vasárnap Taksony

Kifakadtak a magyar nyugdíjasok: semmire sem elég az 1,2 százalékos nyugdíjemelés


Kevésnek tartja az 1,2 százalékos nyugdíjkiegészítést az egyik, nyugdíjas szervezeteket tömörítő érdekképviselet. Mint lapunkhoz eljuttatott közleményükben írják: az számításuk szerint sem az inflációt, sem az árindexet nem követi, ezért törvénytelennek és tisztességtelennek tartják.

Keveslik, ezért egyöntetűen elutasítják a nyugdíjasok az 1,2 százalékos nyugdíjkiegészítést a Nyugdíjas Szakszervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) közleménye szerint. Mint írják: a velük együttműködő nagy országos érdekképviseletek 1,5 százalékos korrekciót, a kisnyugdíjasoknak is legalább 50 ezer forintot követelnek.

"Jelentősen megkárosítja a kormány a nyugdíjasokat - két és félmillió embert - azzal, hogy mindössze 1,2 százalékos nyugdíjkiegészítést hagyott jóvá novemberre. Ez a mérték ugyanis nem követi az inflációt, s meg sem közelíti az élelmiszerárak emelkedését"

- érvel Juhász László, a NYUSZET elnöke. A szervezet nem először kritizálja a nyugdíjszámítási rendszert, és kevesli az emelések mértékét. A NYUSZET most a novemberi 1,2 százalékos nyugdíjkiegészítési mértéket tartja elfogadhatatlanul alacsonynak és az előzmények ismeretében indokolatlannak is. Az elnök szerint a számok alapján legalább 1,5 százalék kiegészítés jár, mivel az év első hét hónapjában ugyanis az év eleji nyugdíjemelést jelentősen meghaladó infláció volt.

Az érdekképviseletnél úgy számolnak: júliusban és augusztusban is elérte az előző 12 havi mértéket, a 4,3 százalékot. Az év elején 2,8 százalékkal emelték a nyugdíjakat, most pedig 1,2 százalékos kiegészítést tervez a kormány. Mint fogalmaznak: e szerint "egyszerűen nem jön ki a matek, hiányzik 0,3 százalék". Emellett szerintük a kiegészítés a törvényi háttérnek sem felel meg, miután annak alapján az emelés mértékének meghatározásánál az első 8 hónap adataira alapozott várható éves indexet kell alapul venni.

Ilyen adatot a KSH azonban szeptemberben nem hozott nyilvánosságra, októberben viszont közzétette az első háromnegyed év nyugdíjas árindexét is, ami 4 százalék volt. "Az első 8 havi érték közel lehetett a 4,3 százalékhoz, s ez alapján kellett volna az emelést meghatározni. Hogy ez nem történt meg, nemcsak az elmúlt tíz év gyakorlatával ellenkezik, hanem még tisztességtelen is" - véli Juhász László.

Közleményük szerint az érintett korosztály ugyanis járvány idején a 13. havi nyugdíj majdani bevezetési ígéreten kívül semmi mást nem kapott a kormánytól. A NYUSZET nemcsak a hiányzó 0,3 százalékot követeli, hanem azt is, hogy a novemberi korrekció a kisnyugdíjasoknak se legyen 50 ezer forintnál kevesebb - summázzák. Állítják: ez a néhány tízezer forint ugyanis túlzás nélkül a túlélést jelentheti kisnyugdíjból tengődő tízezreknek.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fontos változás a sárga csekkeknél: hamarosan véget érhet egy korszak Magyarországon?
Aki ragaszkodik a csekkes megoldáshoz, az is sokszor már telefonon fizeti be.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS