12 °C Budapest
Senior couple sitting together at a table in their kitchen at home reading paperwork and using a laptop while going over their home finances

Nyugdíj utalás 2023 december: három hét múlva érkezik az újabb utalás, már emelt összegben

2023. november 11. 11:01

Ahogy a korábbi években, 2023-ban is előbb érkezik a nyugdíj decemberben a megszokottnál. A nyugdíj utalás időpontja decemberben 4-e lesz, ez a hivatalos nyugdíj-folyósítási dátum. A nyugdíjakat és egyéb nyugdíjszerű ellátásokat a Magyar Államkincstár utalja, a posta pedig az egyéni kifizetési naptárak szerint kézbesíti a járandóságokat. A 2023. novemberi nyugdíjemelést követően decemberben már emelt nyugdíjösszeg érkezik majd az időseknek.

A nyugdíjak és a nyugdíjakkal azonos módon utalandó ellátások folyósítása a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság feladata. Az ellátások folyósítása mindig a tárgyhónapban történik. Az ellátásokat havonta, forintban utalják. Az ellátás készpénzben történő kézbesítése postai úton a Magyar Posta Zrt. közreműködésével, a jogosult által megadott címre történik. A bankszámlára utalás a jogosult által megjelölt belföldi pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett olyan fizetési számlára (bankszámlára) történhet, amely felett a jogosultnak vagy törvényes képviselőjének rendelkezési joga van - írja az Államkincstár honlapja.

Amennyiben a nyugdíjasok postai kifizetést kértek, akkor az ellátások kézbesítésének ütemezését az adott hónapon belül a Magyar Posta Zrt. végzi el. A Posta az ellátásban részesülő személyeket a kézbesítési napokról rendszerint előző év november hónapban ún. Nyugdíjkifizetési naptár formájában tájékoztatja.

2023. decemberi nyugdíj utalás

A decemberi nyugdíjat a megszokottnák korábban, már 4-én utalják. A legkorábban adott hónap 10. napján érkezhet a nyugdíj, amennyiben 12-e vasárnapra esik, az egyedüli kivétel a december. Így lehetséges, hogy a novemberi és a december nyugdíj utalása között mindössze bő 3 hét telik is. Ez azonban azt is jelenti, hogy a decemberi nyugdíjtól a januári kifizetésig - mely 2024-ben január 12-én, pénteken várható - csaknem 6 hét telik el!

Emelt nyugdíj utalás 2023 december - itt a pontos összeg

A decemberi nyugdíj ugyanúgy emelt összegű nyugdíj, ahogy már a novemberi kifizetés is volt. Novemberben 3,1 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak az októberi nyugdíjhoz képest, decemberben is erre az emelt összegre lehet számítani. Viszont novemberben nemcsak az emelt nyugdíj, hanem a visszamenőleges kompenzáció is érkezett, ez megzavarhatja a nyugdíjasok számításait. Elég azonban azt tudni, mennyi volt az októberi nyugdíj, a Pénzcentrum nyugdíjemelés kalkulátora kiszámítja, mekkora összeg érkezhet decemberben:

Nyugdíjemelés 2024

Januárban ismét emelni fogjuk a nyugdíjakat, újabb 6%-kal, februárban pedig a 13. havi ellátásra is számíthatnak a nyugdíjasok - írta Varga Mihály pénzügyminisztera Facebook oldalán még október elején. Eszerint jövőre 6 százalékos emelésre számíthatnak a nyugdíjasok, ha addig nem változik a helyzet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Rosszul számolta ki a novemberi nyugdíjemelést a kormány?

A kormány 18,5 százalékra becsülte erre az évre az inflációt, ezért 3,1 százalékos nyugdíjemelésről döntött novembertől, viszont a legfrissebb számítások szerint a kabinet alulbecsülte a 2023-as áremelkedések várható mértékét. Vagyis szakértők szerint a novemberi nyugdíjemeléssel nem lesz inflációkövető az idősek járandósága, mint ahogy azt a törvény előírja!

Farkas András nyugdíjszakértő szerint a kormány az idén nem jól becsülte meg az inflációt, az ő számításai szerint 19,1 százalék lesz az idei nyugdíjas áremelkedések mértéke és nem a kabinet által figyelembe vett 18,5 százalék. A szakértő felhívta a figyelmet rá, hogy ugyanez történt tavaly is: 2022-ben is alulbecsülte a kormány az inflációt és az akkori tévedését sem korrigálta a kabinet. Tavaly ugyanis 14 százalékkal növelték a nyugdíjakat, míg az idén a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által februárban közölt hivatalos áremelkedés 15,2 százalék volt 2022-ben. Ez idén is megtörténhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem