36 °C Budapest
Bíró Ica kifakadt: az éhhalálhoz is kevés a nyugdíja, két helyen is dolgozik mellette

Bíró Ica kifakadt: az éhhalálhoz is kevés a nyugdíja, két helyen is dolgozik mellette

2022. július 5. 09:35

Nyugdíjas lett Bíró Ica. A napokban állapították meg az őt a megillető összeget, ami 89 ezer forint. Habár állítása szerint ennél is kevesebbre számított, pontosan tudja, a mai viszonyok között ebből nem lehet megélni.  

Hogy megéljen, munkát kell vállalnia. Mint ahogy azt a Blikknek elmondta, két helyen is dolgozik, de egyáltalán nem szégyelli. 

Az egyik egy butik, ahol eladó és amolyan tanácsadó vagyok. Szeretem, mert amikor a Metál Lady Butikomat működtettem, rengeteg nőnek segíthettem. Most ugyan nem a saját üzletemben állok a pult mögött, de ugyanúgy szeretettel csinálom. Valahogy meglátom, kinek mi áll jól, és ezt el is fogadják tőlem. A másik civil állásom gyönyörű helyen van, a Teleki-Wattay-kastélyban, ahol heti több alkalommal vállalok 24 órás recepciós szolgálatot. Gyönyörű a hely, ahová a kutyusaimat is vihetem.

Munka egy életen át?

Azzal mindenki tisztában van, hogy a hazai nyugdíjrendszert ingatag lábakon áll, így sokan kénytelenek dolgozni idős korukban is, hogy megéljenek. Az élethosszig tartó munkának létezik egy sokkal vonzóbb alternatívája is, amit ráadásul az állam is támogat. Ennek segítségével előre gondolkodással és tudatos tervezéssel  biztosíthatjuk gondtalan nyugdíjas éveinket.

Az utóbbi időben nálunk is elindult egy pozitív irányú szemléletváltás. A magyar emberek felismerték, nem lehet kizárólag az államra számítani nyugdíjas éveinkben sem. Ennek oka valószínűleg az, hogy sokaknak a jelenleg még elműködő ellátórendszer mellett is csak az alapvető megélhetést teszi lehetővé. Megszokott életszínvonaluk fenntartásához és egy valóban aktív és élvezetes nyugdíjaskor megélésére igen keveseknek biztosít elegendő anyagi forrást. Pedig a legtöbb ember nyilván erre várna, ez pedig hatványozottan igaz a nyugdíjtól, egyelőre távolabb álló, fiatalabb dolgozókra, akik közül egyre többen tesznek is álmaik megvalósításáért.

A nyugdíjcélú öngondoskodási megoldásokat támogatja az állam, méghozzá  adókedvezmény formájában. Így akár százezreket is megspórolhat az adójából, akinek elég magas jövedelme van ahhoz, hogy maximalizálni tudja az évközi befizetéseit az állam által támogatott megtakarítási formákban. A nyugdíj-előtakarékosság kulcsa pedig  az, hogy időben kell belekezdeni. 

Ha tehát még legalább egy évtizedünk van a nyugdíjhatárig, érdemes lehet egy, vagy akár több ilyen konstrukcióba fektetnünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?