12 °C Budapest
Elderly lady sitting at the table, staring outside. Cat blurred in foreground.

Súlyos jelentés: kiszolgáltatott helyzetben vannak a magyar idősek

2021. december 20. 10:28

Az átlagjövedelem a nyugdíjba vonulást követően az életkor előrehaladtával általában csökkenni kezd. Ez különösen az idősebb nőket érinti, akik hosszabb ideig élnek, és mivel kevesebb ideig voltak foglalkoztatotti státuszban, mint a férfiak, ráadásul kevesebbet is kerestek, ezért alacsonyabb nyugdíjat is kapnak - derült ki a Portfolio elemzéséből.

Az OECD adatai szerint a 65 év felettiek a teljes lakosság átlagjövedelmének 88%-ából élnek. Az olyan országokban, mint Costa Rica, Franciaország, Izrael, Olaszország, Luxemburg vagy Portugália, relatív értelemben a 65 felettiek jövedelme még valamennyivel magasabb is volt, mint a teljes lakosságé.

Az átlagjövedelem ugyanakkor a nyugdíjba vonulást követően az életkor előrehaladtával általában csökkenni kezd. Ez különösen az idősebb nőket érinti, akik hosszabb ideig élnek, és mivel kevesebb ideig voltak foglalkoztatotti státuszban, mint a férfiak, ráadásul kevesebbet is kerestek, ezért alacsonyabb nyugdíjat is kapnak.

A régebb óta fennálló, érettebb nyugdíjrendszerű Izraelben nőtt a legerőteljesebben a 65 év felettiek relatív jövedelme, mintegy 22 százalékponttal, a 2000-es 81%-ról 103%-ra 2018-ban. Norvégia és Portugália hasonlóan erőteljes növekedést könyvelhet el. A legnagyobb csökkenést (-10 százalékpont) a 65 év felettiek körében Lengyelországban mutatják az adatok 2005 óta, itt 95,7-ről 85,7-re esett a teljes lakossághoz képesti relatív jövedelem.

Az idősebbek számára rendelkezésre álló fő jövedelmi források közül az állami nyugdíjrendszerből és a munkahelyi nyugdíjprogramokból származó bevételek teszik a jövedelem mintegy kétharmadát. Az állami nyugdíjak és transzferek az idősek jövedelmének átlagosan 57 százalékát, a vállalati nyugdíjprogramból érkező transzferek pedig 7 százalékát teszik ki.

A 65 év felettiek leginkább Ausztriában, Belgiumban, Finnországban és Luxemburgban függnek az állami nyugdíjaktól: bevételeik több mint 80%-a ebből a forrásból származik, miközben Mexikóban és Chilében például az állami nyugdíj az összes bevétel mindössze 5%-át, illetve 18%-át teszi ki.

A vállalati nyugdíjprogramok (amely pillér Magyarországon gyakorlatilag hiányzik) különösen fontos jövedelmi forrás 13 OECD-országban, közülük is a holland nyugdíjasok esetében adja a legmagasabb, 39%-os hozzájárulást a nyugdíjas kori jövedelemhez.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A munka az idősek átlagos jövedelmének 26%-át, a tőke (tehát például a megtakarítások) pedig körülbelül 10%-át teszi ki. A munkából származó bevétel különösen fontos Koreában és Mexikóban, ahol az időskori jövedelmek több mint felét teszi ki, de Chilében, Costa Ricában, Észtországban, Izlandon, Izraelben, Japánban, Lettországban, Litvániában, Új-Zélandon, Lengyelországban, Szlovákiában és az Egyesült Államokban is a bevételek nagy részét teszi ki.

A tőke, tehát egyéb megtakarítások, magánnyugdíjpénztárak, az idősek összes bevételi forrásának 40%-át teszik ki Kanadában, itthon pedig sajnos elenyésző részt képvisel. Az OECD tagországokban a 65 év felettiek átlagosan 14,1%-a él relatív jövedelmi szegénységben, tehát az ő jövedelmük nem éri el a háztartások rendelkezésre álló medián jövedelmének a felét.

Időskori szegénység szempontjából Magyarország nincs ilyen rossz helyzetben, az alábbi ábra szerint a teljes magyar lakosság mintegy 7,5%-a él a szegénységi küszöb alatt, ami nagyjából megegyezik a 65 év felettieknél mért aránnyal.

Az OECD átlagában a rendelkezésre álló jövedelem Gini-együtthatója 0,309 a 65 év felettiek körében (minél inkább közelít az 1-hez a Gini-együttható mértéke, annál nagyobb az adott társadalomban a jövedelmi egyenlőtlenség). A legmagasabb értéket Costa Ricában (0,502), a legalacsonyabbat pedig Csehországban (0,201) mérték. A tanulmány arra is rávilágít, hogy az idősek körében a jövedelmi egyenlőtlenség általában alacsonyabb, mint a teljes népesség körében.

A 65 évnél idősebbek jövedelmi egyenlőtlensége átlagosan alig változott az elmúlt évtizedekben. Az átlagos Gini-index nagyjából stabil volt 2000 és a legfrissebb rendelkezésre álló adatok között, átlagosan 0,004-es növekedéssel. Ugyanez igaz 2000 óta a teljes népesség jövedelmi egyenlőtlenségére is, csak itt épp átlagosan -0,005 Gini-csökkenéssel. Magyarországon az utóbbi években főként az idősek körében nőtt a jövedelmi egyenlőtlenség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem