26 °C Budapest
Close up of a senior couple doing home finances

Működik a legális nyugdíjtrükk: szinte bármelyik magyar élhet a lehetőséggel

2021. április 14. 14:02

A magyarok körében egyre népszerűbbek az állam által is támogatott öngondoskodási formák, a különböző nyugdíjcélú megtakarítások. Ezek egyike a nyugdíjbiztosítás, ami egyéb vonzó előnyei mellett egy kiskapuval is rendelkezik. A Pénzcentrum utánajárt, ki és hogyan élhet a meglepő lehetőséggel, és a NAV-tól azt is megtudtuk, meddig lesz elérhető ez a jól kifizetődő nyugdíjtrükk.

A nyugdíj-előtakarékossági formák egyre több és több magyar válláról veszik le a nyugdíjaskori anyagi bizonytalanság terhét, ezek legnépszerűbb formái pedig a három fő, az állam által is támogatott konstrukció. A nyugdíjbiztosítás, az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíj-előtakarékossági számla legnagyobb vonzereje, hogy az államkasszából visszaigényelhetjük éves befizetéseink 20%-át. Ez a visszatérítés személyi jövedelemadónkból történik, így bejelentett munkaviszony, vagy jogcímen történő SZJA fizetés nélkül az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíj-előtakarékossági számla esetén le kell mondanunk a kedvezményről, a nyugdíjbiztosítás esetében azonban nem feltétlenül.

A nyugdíjbiztosítással így is jól járhatunk

Az állami támogatás értelemszerűen befizetéseink mértékétől függ, de összege évi 130 000 forintban van maximalizálva, amihez havi 54 166 Ft befizetésre lesz szükségünk. Ezt az összeget minden évben a befizetett személyi jövedelemadó után igényelhetjük vissza, annak bevallásakor.

A nyugdíjbiztosítás esetében azonban van egy „kiskapu”, aminek segítségével akkor is élhetünk a kedvezménnyel, ha az adott évben nem fizettünk SZJA-t. Mivel ugyanis megtakarításunk jogilag biztosításként van nyilvántartva, a szerződő és a biztosított személye eltérthet.  Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a biztosított például KATA-s vállalkozó, vagy gyesen lévő anyuka, de a szerződő fizet SZJA-t, a szerződő jövedelemadójából kerülhet jóváírásra a befizetések 20%-a a kedvezményezett nyugdíjbiztosítási számlájára.

De mit gondol erről az adóhatóság

Kíváncsiak voltunk rá, hogy ezt a „kiskaput” szándékosan hagyták-e meg a biztosítási formánál, illetve arra, hogy a talpraesett szerződők hosszú távon is számíthatnak-e a lehetőségre, ezért megkerestük a NAV-ot, hogy megtudjuk mi a véleményük erről. A hatóság az alábbi választ adta.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 „A személyi jövedelemadóról szóló törvény arra a nyugdíjcélú megtakarításra is biztosítja az adó feletti rendelkezést, amikor a szerződő magánszemély helyett egy másik magánszemély fizeti a nyugdíjbiztosítási szerződés díját. Még akkor is, ha ezért a magánszemély adómentes bevételre tesz szert. A jogalkotás, az adójogi jogszabályok tartalmának meghatározása nem tartozik a NAV feladatkörébe, a NAV jogalkalmazó szervként az Szja tv.szerint teljesíti a magánszemély személyijövedelemadó-bevallásában tett nyugdíjbiztosítási nyilatkozatban szereplő összegek átutalását.”

Az adóhatóság is tudomásul veszi tehát a szerződő-biztosított viszonyban rejlő lehetőség meglétét és nem tervezi, sőt módjában sem állna megszüntetni ezt a rengeteg magyarnak igen kecsegtető alternatívát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05