Close up of female hand touching stock market analysis digital display screen TradingView chart, analyzing investment and financial trading data in candlestick chart on a touch screen interface. Business and finance. Investment on NFT and cryptocurrency concept

Na ebbe tényleg érdemes pénzt fektetni: két számjegyű növekedéssel kezdte az évet a Waberer’s

2024. május 15. 20:31

Tovább növelte árbevételét az idei első negyedévben a Waberer’s Csoport, mely konszolidált szinten az egyik legmagasabb negyedéves bevételi mutatót is jelenti a magyar tőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat történetében. Az előző év azonos időszakában elért összeghez képest ez 11 százalékos növekedésnek felel meg, így 196,7 millió eurós árbevételt tudott realizálni a cégcsoport. Az első negyedéves EBIT 8,5 millió eurót tett ki, köszönhetően a Szerződéses Logisztikai és Biztosítási szegmens tovább javuló teljesítményének. A cégcsoport menedzsmentje továbbra is fenntartja az év elején publikált eredményvárakozásait, miszerint 2024 egészében – az újonnan megvásárolt cégek tulajdon arányos árbevételét is beleszámítva – közel 800 millió eurós árbevétel, valamint a 40 millió eurót meghaladó EBIT érhető el. Az idei közgyűlés alapján a Waberer’s a tavalyinál 20 százalékkal magasabb, 120 forintos részvényenkénti osztalékot fizet.

A legfontosabb piacokon viszonylag kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére stabil teljesítménnyel zárta az első negyedévet a Waberer’s Csoport. Ez az eredmény azt is bizonyítja, hogy a tavaly év végén meghirdetett stratégia az előzetes tervek szerint alakul, ami szilárd alapot biztosíthat a jövőbeli növekedéseknek.

Rekordbevétel negyedéves szinten- Magyarország piacvezető komplex logisztikai szolgáltatójának csoportszintű árbevétele 2024 első negyedévében 196,7 millió eurót tett ki. Ez az előző év azonos időszakához képest két számjegyű, 11,3 százalékos emelkedést jelent. Ez egyúttal rekordnak számít a társaság történetében, hiszen hasonlóan magas negyedéves árbevételre korábban nem volt példa. Az EBIT (kamat- és adófizetés előtti) eredmény a menedzsment várakozásaival összhangban 8,5 millió eurót tett ki, szemben az egy évvel korábbi 11 millió euró feletti értékkel.

Az EBIT eredmény csökkenése részben azzal magyarázható, hogy a Waberer’s Csoport legfontosabb piacai közül Németországban, Olaszországban és Magyarországon is csökkent az ipari termelés volumene az év első hónapjaiban. Emellett a kiskereskedelem is gyengén szerepelt nemzetközi és magyar szinten. Szintén hozzájárult az EBIT visszaeséséhez az útdíjak jelentős emelkedése több, a fuvarozás szempontjából releváns országban. A cégcsoport azonban az év második felében jelentős javulást vár a nemzetközi fuvarozási és szállítmányozási szegmensben, ez pedig a cégcsoport eredményét is pozitívan befolyásolhatja.

Így teljesítettek a különböző szegmensek

A különböző területek közül a Szerződéses Logisztikai Szegmens (RCL) az elmúlt időszak sikeres ügyfélakvizíciói miatt 14,8 százalékkal 4,6 millió euróra növelte a negyedéves EBIT-jét. Az alaptevékenység pedig a stagnáló belföldi fogyasztói kereslet ellenére is meg tudta őrizni eredményességét. A szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International akvizícióját a negyedév végén zárták le, a felvásárolt vállalat teljesítménye a következő negyedévtől jelenik majd meg a szegmens eredményeiben.

A Nemzetközi Fuvarozási és Szállítmányozási Szegmens (ITS) esetében 2024 első negyedévének elején zárta a vállalatcsoport a vasúti logisztikai PSP Csoport akvizícióját, a tulajdoni részesedés (51%) arányos EBIT bekonszolidálása 0,3 millió EUR-val javította a szegmens EBIT teljesítményét, így a felvásárolt társaság már két havi teljesítményével járult hozzá a szegmens eredményéhez.

A szegmensben azonban az EBIT negatív tartományba került, a -2 millió eurós érték 3,8 millió euróval marad el az egy évvel korábbitól. A szállítmányozási, azaz az alvállalkozók által végrehajtott szolgáltatás eredményessége enyhén javult, míg a saját flottás fuvarozási tevékenység a gyenge európai konjunktúra, illetve az év elején az útdíjak jelentős emelkedésének hatására alacsonyabb eredményességet ért el. Összességében a Waberer’s Csoport az ITS szegmens esetében az év második felétől vár jelentős eredményjavulást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Biztosítási Szegmens történetének legmagasabb EBIT eredményét érte el: az 5,9 millió euró EBIT 9,5 százalékos bővülést jelent 2023 első negyedévéhez képest. Ez elsősorban a magas befektetési eredményeknek köszönhető, illetve a biztosítási ügyfélportfólió is 15 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben. A várakozások szerint ez még tovább bővülhet az elmúlt időszakban megkötött stratégiai értékesítési megállapodásoknak köszönhetően.

A stratégiánk végrehajtása szempontjából jelentős negyedéven van túl a Waberer’s Csoport. Fontos, a cégcsoport további növekedését elősegítő akvizíciókat zártunk 2024 első negyedévében, ilyen volt a PSP Csoport és a szerbiai MDI is. Illetve, újabb logisztikai központ fejlesztést kezdtünk el Debrecenben és a célegyenesbe érkezett az Ecseren épülő raktárunk építése is. Várakozásaink szerint ezek a beruházások és az ecseri raktárlogisztikai operáció már az év második felében érdemben tudja támogatni a cégcsoport eredményességét. Emellett a tőkepiaci aktivitásunkat is növeltük, a közgyűlés jóváhagyása alapján az előző évihez képest 20 százalékkal magasabb, 120 forintos részvényenkénti osztalékot fizetünk

– emelte ki Barna Zsolt, a Waberer’s International elnök-vezérigazgatója.

Mire számít Waberer’s?

A cégcsoport továbbra is tartja magát a 2024-es év elején közzétett előrejelzéséhez. Ennek értelmében a vállalat konszolidált árbevétele a 2023-ban elért 711 millió euróval szemben az idén – az újonnan akvirált cégek tulajdon arányos árbevételét is beleszámítva - megközelítheti a 800 millió eurót. Az EBIT pedig - a tavalyi évhez hasonlóan – meghaladhatja a 40 millió eurót.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 28. 23:22
78 éves korában érte őt a halál. Neve egybeforrt a hetilap sokáig legnépszerűbb rovatával.
Bankmonitor  |  2024. május 28. 16:50
A legjobb szabad felhasználású jelzáloghitelt keresed, de tanácstalan vagy, hogy miként indulj el? C...
Kiszámoló  |  2024. május 28. 16:22
Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a...
MNB Intézet  |  2024. május 28. 14:26
Az elmúlt négy év globális történései a központi bankokat több szempontból is nyomás alá helyezték....
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem