24 °C Budapest
Euros, the european money

Még most érdemes eurót váltani a nyaralásra? Láthatáron a 400-410-es árfolyam

2024. május 18. 18:53

Aki teheti, most váltson pénzt a nyaralására – javasolják szakértők. 3 havi csúcsára erősödött a forint a héten, és jelenleg is 387-es szinten jegyzik az eurót, miután a jegybank lassítani kezdett a kamatcsökkentéseken. A folytatásban viszont gyengülést várnak az elemzők, hamarosan 400 forintba kerülhet egy euró.

Lendületben a forint: a bankközi piacon jelenleg 387 forintot kérnek egy euróért. Nem sokkal többet, mint szerdán, amikor 3 havi csúcsára erősödött a pénzünk. A dollárhoz képest 3 hét alatt nagyjából 3 százalékkal javult az árfolyam. Részben emiatt csökkentek nagyobbat az üzemanyagárak nálunk, mint a szomszédos országokban - hangzott el az RTL Híradóban.

 Az erősebb forint visszafogja az élelmiszerek és például az építőanyagok drágulását. Így fékezi az inflációt, amit a jegybank az alapkamattal igyekszik kordában tartani. Az MNB kommunikációjából pedig az szűrődik le, hogy lassabban fogja csökkenteni a kamatot. Ez vonzó a nemzetközi befektetők számára.

Ám a forinterősödés átmeneti Szabó Barna, az Egyensúly Intézet vezető közgazdásza szerint, aki azt mondta, ebben az évben átlagosan 395 és 400 forint közelében várható az euróárfolyam, és jövőre fokozatosan akár a 410-419 forintot is elérheti. A jegybank tovább csökkenti a kamatot, így egyre kevésbé lesz vonzó a nemzetközi befektetők számára forintot tartani – mondta.
 
Egy pénzügyi szakértő pedig arról beszélt, aki teheti, most váltson pénzt, ha külföldi nyaralásra készül, és a szállást most foglaljuk le, mert az árfolyamváltozással az árak is emelkedhetnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem