Nem viccelnek, hamarosan rendelhető lesz a repülő autó Kínában: ez lesz a jövő közlekedési módja?

Nem viccelnek, hamarosan rendelhető lesz a repülő autó Kínában: ez lesz a jövő közlekedési módja?

2024. május 18. 17:28

Az Xpeng AeroHT, az Xpeng leányvállalata, 2026-ra tervezi repülő autójának piacra dobását, amely egy kétüléses, elektromos utasszállító drónnal is rendelkezik, és jelenleg a kínai légiközlekedési hatóságoknál zajlik a tanúsítási folyamat - írja a Cnbc.

A Xpeng AeroHT, amely az Xpeng vállalat leányvállalata, tervei szerint 2026-ban adódik át első repülő autóját a vásárlóknak. Ezt a kínai elektromos járműgyártó társelnöke, Brian Gu jelentette be egy pénteki interjúban. A vállalat tavaly mutatta be a Land Aircraft Carrier nevű projektet, ami egy olyan nagy teherautót takar, melynek belsejében egy leválasztható, kétüléses, elektromos utasszállító drón található. Ez lehetővé teszi az emberek számára, hogy beszálljanak és repüljenek vele.

Gu elárulta, hogy az említett jármű már idén előrendelhető lesz és kiemelte a vállalat reményét arra vonatkozóan, hogy 2026-ban képesek lesznek leszállítani az első egységeket. Az optimizmusukat azzal indokolta, hogy a repülő autót nem városi központokban való használathoz tervezik, hanem inkább külvárosi, vidéki területeken. Itt önkormányzatokkal együttműködve repülő parkokat és zónákat hoznának létre, amelyek megkönnyítenék az emberek számára a repülés élvezetét anélkül, hogy komplex jóváhagyási folyamatokon kellene átesniük.

Jelenleg a repülő autó tanúsítása zajlik Kínában az illetékes légiközlekedési szabályozó hatóság felügyelete alatt. A 2026-os célkitűzés némi csúszást jelent a korábban bejelentett 2025 negyedik negyedéves szállítási tervhez képest.

Gu további részleteket is megosztott arról, hogy kezdetben az utasoknak nem kell majd külön engedélyt szerezniük ahhoz, hogy vezethessék a drónt. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az eszközt szabadidős és sportcélú használathoz pozicionálják. Azonban ahogy egyre inkább közelítenek a városi központok felé, speciális engedélyek megszerzése válik szükségessé.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Xpeng vezérigazgatója, He Xiaopeng korábban nyilatkozott arról is, hogy a cég nem csak az elektromos mobilitás terén szeretne innoválni; hosszú távú céljaik között szerepelnek robotikai projektek és további fejlesztések a repülő autók területén is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem