31 °C Budapest
A kisnyugdíjasok húzzák a rövidebbet? Kiderült, kinek mennyi prémium jár

A kisnyugdíjasok húzzák a rövidebbet? Kiderült, kinek mennyi prémium jár

2019. október 2. 08:30

Egy átlagos nyugdíjasnak nagyjából 31 ezer forintot jelent a nyugdíjprémium és a kiegészítés, ez eddig is tudható volt. Ám most kiszámolták, mennyi jár annak, akinek a 28 500 forintos minimálnyugdíjat utalják, és mennyi üti a markát a luxusnyugdíjasoknak.

Az már kedden ismert volt, hogy 20 160 forint lesz az átlagos nyugdíjprémium, illetve Orbán Viktor kormányfő bejelentése szerint a nyugdíjkiegészítés összege átlagosan 11 forint lesz. Az azonban nem derült ki, hogy mennyi pénz jár annak, akinek átlagon felüli a nyugdíja, vagy éppen kevesebb összeget utalnak neki havonta. A 24.hu kiszámolta az eshetőségeket.

A nyugdíjprémium akkor jár, ha 3,5 százalék feletti gazdasági növekedés várható az adott évben. Úgy számolják ki, hogy a novemberi nyugdíj negyedét (legfeljebb 20 ezer forintot) megszorozzák a 3,5 százalék feletti növekedés mértékével. Tehát a nyugdíjprémium maximált összeg, havi 80 ezer forintos nyugdíjnál éri el a tetejét, afölött mindenki ugyanannyit kap, alatta pedig arányosan kevesebbet. Így kiszámítható, hogy a 20 ezer forintos átlagos prémium úgy jött ki, hogy 4,5 százalék körüli növekedéssel kalkulálhat a kabinet.

A nyugdíjkiegészítést a KSH január-augusztusi nyugdíjas inflációs adataiból számolják ki, ami 3,425 százalék volt. A kormány korábban 2,7 százalékra becsülte ezt, így a januári nyugdíjemelés is 2,7 százalék volt. Így a pótlólagos korrekci mértéke 0,725 százalékos lesz:

a 135 ezres átlagnyugdíjjal számolva ez 11 745 forintot jelent, míg a 117 500 forintos mediánnyugdíj esetében 10 222 forint lesz a korrekció.

Ez a prémiummal ellentétben beleszámít az alapnyugdíjba, annak összegét hónapokra leoszva emeli meg. És erre jön rá a januári emelés,  amin felüli a korrekció átlagnyugdíjnál havi 979 forint, mediánnyugdíjnál havi 852 forint pluszt jelent jövőre.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A portál számításai szerint

akinek a minimálnyugdíjat, 28 500 forintot utalják, az nagyjából 10 ezer forintot kap összesen, korrekcióval és emeléssel.

Ezzel szemben a luxusnyugdíjasoknak értelemszerűen sokkal többet utalnak majd:

annak a kilenc nyugdíjasnak például, akinek 2 millió forint felett van a havi járandósága, 200 ezer forint körüli összeg üti a markát.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?