8 °C Budapest

A kisnyugdíjasok húzzák a rövidebbet? Kiderült, kinek mennyi prémium jár

2019. október 2. 08:30

Egy átlagos nyugdíjasnak nagyjából 31 ezer forintot jelent a nyugdíjprémium és a kiegészítés, ez eddig is tudható volt. Ám most kiszámolták, mennyi jár annak, akinek a 28 500 forintos minimálnyugdíjat utalják, és mennyi üti a markát a luxusnyugdíjasoknak.

Az már kedden ismert volt, hogy 20 160 forint lesz az átlagos nyugdíjprémium, illetve Orbán Viktor kormányfő bejelentése szerint a nyugdíjkiegészítés összege átlagosan 11 forint lesz. Az azonban nem derült ki, hogy mennyi pénz jár annak, akinek átlagon felüli a nyugdíja, vagy éppen kevesebb összeget utalnak neki havonta. A 24.hu kiszámolta az eshetőségeket.

A nyugdíjprémium akkor jár, ha 3,5 százalék feletti gazdasági növekedés várható az adott évben. Úgy számolják ki, hogy a novemberi nyugdíj negyedét (legfeljebb 20 ezer forintot) megszorozzák a 3,5 százalék feletti növekedés mértékével. Tehát a nyugdíjprémium maximált összeg, havi 80 ezer forintos nyugdíjnál éri el a tetejét, afölött mindenki ugyanannyit kap, alatta pedig arányosan kevesebbet. Így kiszámítható, hogy a 20 ezer forintos átlagos prémium úgy jött ki, hogy 4,5 százalék körüli növekedéssel kalkulálhat a kabinet.

A nyugdíjkiegészítést a KSH január-augusztusi nyugdíjas inflációs adataiból számolják ki, ami 3,425 százalék volt. A kormány korábban 2,7 százalékra becsülte ezt, így a januári nyugdíjemelés is 2,7 százalék volt. Így a pótlólagos korrekci mértéke 0,725 százalékos lesz:

a 135 ezres átlagnyugdíjjal számolva ez 11 745 forintot jelent, míg a 117 500 forintos mediánnyugdíj esetében 10 222 forint lesz a korrekció.

Ez a prémiummal ellentétben beleszámít az alapnyugdíjba, annak összegét hónapokra leoszva emeli meg. És erre jön rá a januári emelés,  amin felüli a korrekció átlagnyugdíjnál havi 979 forint, mediánnyugdíjnál havi 852 forint pluszt jelent jövőre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A portál számításai szerint

akinek a minimálnyugdíjat, 28 500 forintot utalják, az nagyjából 10 ezer forintot kap összesen, korrekcióval és emeléssel.

Ezzel szemben a luxusnyugdíjasoknak értelemszerűen sokkal többet utalnak majd:

annak a kilenc nyugdíjasnak például, akinek 2 millió forint felett van a havi járandósága, 200 ezer forint körüli összeg üti a markát.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem