28 °C Budapest
Nem elérhetetlen a luxusnyugdíj: ezzel a trükkel neked is összejöhet

Nem elérhetetlen a luxusnyugdíj: ezzel a trükkel neked is összejöhet

2018. február 26. 05:40

Az öngondoskodás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Napjainkban ugyanis egyre inkább az látszik, hogy az állami nyugdíjrendszer néhány évtized múlva már nem lesz képes tisztes megélhetést nyújtani a majdani nyugdíjasoknak. Éppen ezért az elmúlt hetekben a Pénzcentrum sorra vizsgálta azokat a nyugdíjcélú megtakarítási formákat, melyeket az állam adójóváírás formájában támogat. Most sorozatunk harmadik, azaz utolsó darabjaként a NYESZ és a nyugdíjbiztosítás után a nyugdíjpénztárakat járjuk körbe tüzetesen.

A nyugdíjbomba továbbra is ketyeg, úgyhogy senkinek sem lehet meglepetés, hogy a jelenleg ismert felosztó-kiróvó nyugdíjrendszer, melynek lényege, hogy az aktív dolgozók befizetéseit osztja el a nyugdíjasok között, nem lesz képes az elvárt színvonalat biztosítani a leendő nyugdíjasok számára.

Az ok egyszerű: a rendszer működőképességet elsősorban az határozza meg, hogy mekkora az aktív/inaktív népesség aránya. A lakosságszám viszont egyre rohamosabban és látványosan csökken hazánkban. A helyzet annyira súlyos, hogy egy friss ENSZ jelentés szerint 2050-re 1,44 millió magyar fog eltűnni. Mindebből pedig egyenesen következik az, hogy az aktív, munkaképes lakosság aránya jóval kisebb lesz a jövőben, mint a - megemelkedett várható élettartammal rendelkező - nyugdíjas állományban levőké.

A rendszer hiányosságait tehát valahogyan pótolnia kell annak, aki idős korára olyan életszínvonalat akar magának fenntartani, ami nem a nélkülözésről, hanem a békés időskorról szól. Szerencsére ma Magyarországon három, az állam által is támogatott nyugdíjcélú megtakarítási forma is elérhető. Ezek a NYESZ, a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíjpénztár. Előbbi kettővel az elmúlt hetekben foglalkoztunk behatóan, így most a harmadik, egyben utolsó - államilag támogatott - megtakarítási formaként számon tartott nyugdíjpénztári megtakarítási formát vesszük górcső alá.

Mi is az a nyugdíjpénztár?

A nyugdíjpénztár egy olyan, törvényileg szabályozottan működő intézmény, mely lehetőséget ad tagjai számára, hogy azok aktív éveik jövedelméből nyugdíjas éveikre előtakarékoskodjanak. Mindezt úgy, hogy a magánszemélyek által befizetett nyugdíjcélú megtakarítást - minél nagyobb hozamok reményében - különböző portfóliókba rendezett értékpapírokba fektetik.

Portfólió, hozam... mi a szösz?

A valóságban mindez azt jelenti, hogy 

a pénztártagok számláin lévő megtakarításokat minden pénztár folyamatosan befekteti, és az elért hozamot jóváírja az egyéni nyugdíjszámlákon. Azt, hogy az adott pénztár ezt választható portfóliós rendszerben teszi-e, elérhetővé teszi-e akár a portfóliók közötti vagyonbontást is vagy esetleg csak egy alap portfóliót kínál az pénztár-specifikus

- mondta el lapunk megkeresésére az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ). Az pedig, hogy valaki milyen hozamokra számíthat egyértelműen a választott portfóliókon múlik.

A nyugdíjpénztárba belépni kívánó leendő tagnak tehát választania kell a pénztárak által előre meghatározott portfóliók közül, amik általában kockázati szintjük alapján három, jól elkülöníthető csoportba osztályozhatók:

  • Klasszikus: alacsony kockázatú, relatív kis hozamok, túlnyomó részt (akár 90 százalékban) állampapírok alkotják
  • Növekedési: magas kockázatú, magas (jelenleg akár 8-15%) hozamok, nagy arányú (akár 90 százaléknyi) részvénytartalommal
  • Kiegyensúlyozott: közepes kockázatú, relatív magas hozamok, 25-40 százaléknyi részvénytartalom

Választásnál elsődlegesen tehát a kockázatvállalási hajlandóságunk mértéket kell szem előtt tartunk. Akinek például még évtizedek vannak hátra a nyugdíjáig, az bevállalhat magasabb kockázatú, magas hozammal kecsegtető portfóliókat, míg akinek kevés ideje van hátra a nyugdíjig, az a biztonságos gyűjtögetést előtérbe helyezve dönthet egy-egy klasszikus portfólió mellett. Fontos, hogy az

egyes portfóliók összetétele a tagok számára megismerhető legyen: minden pénztár köteles a befektetési politikáját a honlapján megjelentetni, melyben mind a portfolióban tartható eszközökről, mind azok mérésére szolgáló benchmarkokról teljes körű tájékoztatást adjanak

- hívja fel a figyelmet az ÖPOSZ. Portfólióikat tekintve a pénztárakat sokáig érte az a szemrehányás, hogy az előre felkínált, csekély lehetőségek miatt nem tudják kellően lefedni a meglehetősen diverzifikált befektetői igényeket. Ez mostanra azonban változni látszik, hiszen például már vannak olyan szolgáltatók, akik engedik a különböző portfóliók közötti vagyonmegosztást, annak érdekében, hogy tagjaik minden felmerülő megtakarítási igényét kielégítsék.

Szépen hoztak a konyhára

Az MNB honlapján elérhető pénztári árfolyamadatok alapján anyugdíjpénztárak tavaly meglehetősen jó évet zártak. Az önkéntes pénztáraknál nem volt ritka a 10-12 százalék körüli vagy a feletti éves hozam, de általánosságban elmondható, hogy az 5 százalék feletti hozamokat elsősorban a nagyobb kockázatvállalású portfóliókkal lehetett elérni.

A három legjobb tavalyi nettó hozamot az önkéntes pénztári portfóliók közül az Allianz Hungária és az OTP két portfóliója érte el.

Az Allianz Hungária kockázatvállaló portfóliója a teljes mezőnyt lekörözte 15,45 százalékos hozamával. Ezt az OTP önkéntes pénztárának két portfóliója követte, az OTP dinamikus portfóliója 12,61 százalékot, növekedési portfóliója pedig közel 12 százalékot hozott a tagoknak. Ahhoz, hogy ilyen jól teljesítettek a növekedési portfóliók, egyértelműen hozzájárul a tőzsdék tavalyi kiugró teljesítménye, a hazai és a globális részvénypiacon is szép hozamokat lehetett elérni.

Bővebben a Top 3-ról

Az Allianz kockázatvállaló portfóliója 10 százalékban magyar állampapírokat, 90 százalékban pedig magyar és nemzetközi részvényeket tart, olyan tagoknak ajánlják, akik nagyon hosszú távon gondolkodnak és a nyugdíjba vonulásig több mint 20 évük van hátra, ami a portfólió magasa kockázatából adódik.

Az OTP dinamikus termékét a pénztár leírása alapján elsősorban a 16-35 éves, tehát a magasabb kockázatot is vállalni hajlandó pénztártagoknak ajánlják, a portfólió közel 90 százalékban hazai és külföldi részvényeket és külföldi kötvényeket tart

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az OTP növekedési portfóliója szintén magas kockázatvállalású, miután befektetéseinek közel kétharmadát hazai és nemzetközi részvények, valamint külföldi kötvények alkotják, így a pénztár elsősorban a 35-45 éves pénztártagoknak ajánlja.

A csúcshozamú portfóliókon túl is van természetesen élet, kijelenthető ugyanis, hogy a többi pénztári portfólió sem teljesített rosszul. Hiszen a vizsgált portfóliók többsége 5 százaék felett teljesített. Az 5 százalék alatti hozamok lényegében csak azoknál a portfólióknál fordultak elő, amelyek kockázatkerülő befektetési politikájuk miatt csak alacsonyabb hozampotenciálú eszközöket tartottak.

Fontos azonban leszögezni, hogy a múltbéli hozamok sohasem jelentenek garanciát a jövőre nézve, ezeket ugyanis rengeteg, előre nem látható tényező befolyásolja. Átlagos hozamról tehát nem is nagyon van értelme beszélni, ami biztonsággal elmondható az annyi, hogy minél nagyobb a kockázat mértéke, annál nagyobb a potenciális hozam/bukás mértéke, ezzel arányosan pedig minél kisebb a kockázat, annál kisebb a várható hozam/bukás mértéke is.

Hogy jön ide az állam?

Mint azt már a bevezetőben is említettük a nyugdíjpénztár egyike az állam által adójóváírás formájában támogatott nyugdíjcélú megtakarítási formáknak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy magánszemély éves befizetései után 20 százalékot, maximum 150 ezer forintot igényelhet vissza személyi jövedelemadójából.

Ez egyébként a három támogatott megtakarítási formát figyelembe véve a legtöbb, amihez évi legalább 750 ezer forintos befizetésre, és természetesen kellően magas befizetett adóra van szükség.

...és mit keres itt a munkáltató?

A legmagasabb igénybe vehető adójóváírás mellett a nyugdíjpénztárak nagy előnye, hogy azokba a magánszemélyeken kívül, béren kívüli juttatásként (cafetéria) a munkáltatók is fizethetik a hozzájárulást. Ez a munkáltatóknak azért jó, mert alacsonyabb járulékfizetési kötelezettséget von maga után, mint például a jövedelem, viszont fontos tudni, hogy a juttatásban részesülőnek, az így beérkezett pénz nem képezi adókedvezmény alapját.

Érdemes megjegyezni, hogy ilyen esetekben is csak és kizárólag a pénztári tag dönt arról, a munkáltatótól beérkezett összeget milyen portfólióba szeretné befektetni, természetesen akkor, ha erre egyébként van lehetősége:

amennyiben a pénztárnál választható portfóliós rendszer működik, a portfólió kiválasztása a magánszemély joga és lehetősége, azzal, hogy amennyiben a portfólió választással nem él, úgy őt a pénztár egy alap-portfólióba sorolja be. Az önkéntes pénztári munkáltatói hozzájárulás a magánszemély pénztártag pénztári egyéni számlájára kerül, arról a munkáltató nem rendelkezik a továbbiakban

- mondta el lapunknak az ÖPOSZ. 

A hozamokon és támogatáson túl...

A várható hozamokon és az igényelhető adójóváírásokon túl, fontos kérdés az is, hogy örökölhető-e a nyugdíjpénztári számla, milyen költségekkel működnek a pénztárak, és hogy mi történik nem fizetés esetén:

  • Örökölhetőség: "az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás adó és illetékmentesen örökölhető. Ez azt jelenti, hogy a megtakarító halála esetén az önkéntes nyugdíjpénztárban összegyűjtött pénzt az örökös vagy a kedvezményezett teljes egészében megkapja (akkor is, ha a tag szempontjából egyébként a várakozási idő még nem telt volna el). A pénztártag haláleseti kedvezményezettet is bejelenthet, ennek hiányában pedig a törvényes öröklés lép be és ez esetben hagyatéki eljárás után jár az örökösnek az elhunyt által felhalmozott összeg" - tájékoztatta a Pénzcentrumot az ÖPOSZ.
  • Költségek: "A Pénztár a működési kiadásait az egyszeri belépési díjból és a befizetésekből történt sávos rendszerű levonásokból fedezi. A tag egyéni számláját levonás nélkül növeli a hozam, az egyéni befizetések után járó adókedvezmény és ide kerülnek az adományok is. Ennek fényében a pénztárak átlagos díjterhelése 0,84 százalék" - írja az ÖPOSZ.
  • Nyugdíjjogosultság előtti hozzáférés: "az önkéntes nyugdíjpénztáraknál az egyik fontos pont a 10 év várakozási idő lejárta. Ennek letelte után a pénztártag megtakarítása adómentes részéhez, a hozamhoz juthat hozzá anélkül, hogy megszüntetné tagságát. A várakozási idő letelte után a hozam tehát adó- és járulékmentesen elérhető. (Várakozási időn túli kifizetés legfeljebb 3 évente igényelhető.) Viszont ha egy tag nem csak a hozamot, hanem a megtakarításának tőke részét is szeretné felvenni, akkor ez a kifizetendő tőkerész az szja törvény alapján adóköteles jövedelemnek számít, jelenleg 15 százalék szja és 22 százalék eho terheli" - hívja fel mindenki figyelmét az ÖPOSZ

Végezetül

A nyugdíjpénztár jó választás lehet tehát mindenkinek, aki rugalmas mértékű rendszeres befizetésen gondolkozik, és nem rendelkezik magas szintű befektetési ismeretekkel. További pozitívum, hogy a leendő tagok kockázatvállalási hajlandóságuk és életkoruk alapján egyre jobban diverzifikált portfóliók közül válogathatnak, sőt adott esetben oszthatják meg vagyonukat az éppen adott életkörülményeiknek megfelelően.

Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy a múltbéli hozamszintek nem garanciák a jövőre nézve, további tudatosítani azt, hogy nyugdíjpénztári környezetben nincs mód egyedi portfólió kialakítására.


Cikksorozatunk zárásaként pedig készítettünk egy táblázatot, mely az MNB által közölt, legfontosabbnak tartott, zanzásított információkat tartalmazza a három, adójóváírás formájában államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarításról (NYESZ, nyugdíjbiztosítás, nyugdíjpénztár).

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?