24 °C Budapest
Pakolnak a magyar nyugdíjasok: ezt érdemes tudniuk

Pakolnak a magyar nyugdíjasok: ezt érdemes tudniuk

2015. október 19. 05:46

Kivándorolnak a gyerekek? Angliában, Németországban születik az unoka? Sok család számára lehet fájdalmas az elválás, sok idős ember gondolkozik azon, hogy követi a gyerekeit, unokáit külföldre. A Pénzcentrum mutatja, milyen lehetőségei vannak azoknak a nyugdíjasoknak, akik más EU-s tagállamban szeretnének letelepedni.

Nincsenek könnyű helyzetben azok az idős magyarok, szülők, nagyszülők, akiknek külföldre költözik a gyereke. Márpedig a számok azt mutatják, hogy egyre többen vándorolnak ki - ez pedig azt is jelenti, hogy egyre több nyugdíjas marad itthon egyedül.


Ugyanakkor arról is gyakran hallani, hogy sokan követnék a családjukat külföldre, Angliába, Németországba, Ausztriába: az Európai Unióban számos ellátás megilleti a magyar nyugdíjasokat is, most mutatjuk a legfontosabbakat.

Az alapok

Először is fontos azt tudnunk, hogy a magyar nyugdíjas az EU bármelyik országában élhet, ha:

  • van teljes körű egészségbiztosítása az adott országban;
  • (valamilyen forrásból) elegendő jövedelemmel rendelkezik ahhoz, hogy ne legyen szüksége jövedelemtámogatásra.

Tehát a gyakorlatban a tagállamok nem fogadhatnak el olyan törvényt, amiben meghúznak egy konkrét határt erre a bevételre. Ugyanakkor mindenkit egyedi alapon bírálnak, és így előfordulhat, hogy túl kevésnek tartják a jövedelmet (nyugdíjat) ahhoz, hogy engedélyezzék a letelepedést. Így tehát az a fontos, hogy legyen egészségbiztosításunk és elegendő nyugdíjunk, ha letelepedésre törekszünk.

A kinntartózkodás első három hónapja során nem kötelezhető arra, hogy a hatóságoknál bejelentkezzen (azaz tartózkodási jogosultságát igazoló okmányt szerezzen be az illetékes hatóságoktól), de természetesen bejelentheti ott-tartózkodását, ha valamilyen okból ezt jónak látja - tájékoztat az EU hivatalos információs honlapja.

Az adott tagállam azonban megkövetelheti, hogy a kinttartózkodás első három hónapjának elteltével a nyugdíjas bejelentkezzen az illetékes hatóságnál (ez gyakran az önkormányzati hivatal vagy a helyi rendőrőrs).

Mi van akkor, ha évekig maradnánk?

Ha 5 éven át megszakítás nélkül és jogszerűen tartózkodik valaki nyugdíjasként valamelyik uniós országban, automatikusan jogot szerez arra, hogy huzamos ideig ott tartózkodjon. Ez azt jelenti, hogy addig maradhat az országban, ameddig csak akar.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Huzamos tartózkodása alatt a fogadó országban ugyanazok a jogok, ellátások és kedvezmények illetik meg, mint az ország állampolgárait.

Fontos kérdés: mi a helyzet a TB-vel és a gyógyszerekkel?

Ha valaki uniós polgárként egy másik EU-országba költözik, ugyanolyan feltételekkel jogosult ott egészségügyi ellátást igénybe venni, mint az adott ország állampolgárai. Az azonban egyedi helyzettől függ, hogy melyik ország egészségbiztosítási rendszere fizeti végül az orvosi kezelését. Rendszerint az új lakóhely szerinti ország fizeti majd a költségeket - de erről mindenképp szükséges előzetesen érdeklődni.

Az egészségügyi és a szociális biztonsági rendszerek különbözőképp működnek az egyes európai országokban. Vannak olyan tagállamok, ahol a beteg fizet közvetlenül a vizsgálatért, illetve a kezelésért.

Figyelni kell azonban arra, hogy ha a Magyarországon felírt gyógyszert egy másik uniós országban szeretné kiváltani, elképzelhető, hogy ott az orvosságot más néven vagy egyáltalán nem forgalmazzák.

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?