2020. szeptember 18. péntek Diána

Rengeteg magyart taszíthat szegénységbe a koronavírus: ők vannak óriási veszélyben


Az új koronavírus okozta gazdasági recesszió valamilyen formában minden emberre hatással van. Ám vannak olyanok, akiknek a mindennapi megélhetését, illetve az elszegényedési kockázatát jóval inkább befolyásolja negatív irányba, mint másokét. Ők jellemzően olyan háztartások fenntartói, akik fiatalok, gyermekeket nevelnek és nincs diplomájuk.

Számos család esetében jelentősen megnő az elszegényedés esélye az új koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt. Sokaknak nincsenek ugyanis olyan forrásaik, amikkel felvehetnék a kesztyűt azzal a pénzügyi sokkhatással, amit a COVID-19 okozott világszerte. 

A helyzet olyannyira súlyos, hogy az OECD országokban átlagosan háromból több mint egy embernek egészen egyszerűen nincsen elegendő pénzügyi tartaléka ahhoz, hogy családját legalább három hónapig az elszegényedési küszöb fölött tartsa akkor, ha hirtelen minden bevétele kiesne. A legsúlyosabb helyzetben a statisztikák szerint 

  • a 34 évnél fiatalabb emberek által vezetett háztartások,
  • a felsőfokú végzettséggel nem rendelkezők, 
  • valamint a gyermekes párok állnak.

Bajban a fiatalok

Az OECD statisztikáiból jól látszik, hogy az elszegényedési esély jóval magasabb azokban a háztartásokban, ahol jellemzően fiatalok, 35 évesnél nem idősebb emberek élnek.

Veszélyben a családok

Ugyancsak magas a szegénység felé sodródás kockázata akkor, ha egy párnak gyermeke, gyermekei vannak. Értelem szerűen, minél több a gyerek, annál több az éhes száj is a háznál, ezért ha a megszokott bevételek teljesen kiesnek, akkor gyermekes családokban sokkal nehezebb szinten tartani a családi költségvetést, sokkal nagyobb megtakarításra van - lenne - szükség.

 Tanulj fiam...

A statisztikákból az is látszik, hogy jóval nagyobb elszegényedési veszélynek vannak kitéve átlagosan azok a háztartások, ahol az ott élők alacsony iskolai végzettséggel rendelkeznek. 

A koronavírus legnagyobb áldozatai

Az OECD statisztikák 2016-os vagy annál újabb adatok alapján tehát azt mutatják, hogy a jelenlegi helyzetben, az új koronavírus okozta gazdasági sokkhatás eredményeként, azok a magyar háztartások vannak potenciálisan az elszegényedés veszélyének leginkább kitéve - ha három hónapra kiesik a jelenlegi jövedelmük -, ahol

olyan 35 év alatti felnőttek élnek, akik gyermekeket nevelnek, és nincsen felsőfokú végzettségük.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.