27 °C Budapest
Itt a bizonyíték: kiderült, kiknek a zsebében van a hazai vagyon 91 százaléka

Itt a bizonyíték: kiderült, kiknek a zsebében van a hazai vagyon 91 százaléka

2019. április 10. 14:30

Óriási a vagyoni szakadék a szegényebb és gazdagabb magyar háztartások között, az MNB friss mikroelemzése szerint a leggazdagabb 50%-ba tartozó háztartások kezében van a vagyon 91%-a, ráadásul ez három év alatt semmit sem csökkent. A lenti cikkben 10 érdekes ábrán mutatjuk be, hogy a gazdag és szegény magyar háztartások körében mennyire jellemző a saját lakás és kocsi, kik veszik az állampapírokat, melyek a leggazdagabb és legszegényebb régiók és hogyan alakul a vagyon azokban a háztartásokban, ahol a családfő idős vagy fiatal.

Az MNB 2017-re vonatkozó mikroelemzésének eredményei szerint - nem meglepő módon - minél nagyobb vagyonnal rendelkezik egy háztartás, annál nagyobb arányban rendelkezik lakással/házzal és/vagy autóval. A jövedelmi decilisek között az alsó decilisben lévő háztartások körében a legalacsonyabb azok aránya, akiknek van háza és/vagy autója, míg a legmagasabb vagyoni csoportban lévők körében a legmagasabb ezeknek az eszközöknek az aránya.

Hasonló a helyzet a lekötött betétek és az állampapírok/kötvények esetében is: a nagyobb vagyonnal bíró háztartások körében magasabb azoknak az aránya, akik tartanak ilyen befektetéseket. Érdekes módon, egészen a 7. vagyoni decilisig nem jellemző az állampapír/kötvény tartása.

A tőzsdei részvények és befektetési jegyek esetében még az előzőnél is rosszabb a helyzet: mindkét befektetési típus inkább csak a legvagyonosabb háztartási csoport kiváltsága. Összességében elmondható, hogy a kockázatosabb pénzügyi eszközök tartása inkább a vagyonos háztartásokra jellemző.

Ahogyan arra számítani lehetett, a legvagyonosabb háztartási decilis nettó (adóssággal csökkentett) vagyona a legmagasabb, a 2017-es számok alapján ez több mint 61 ezer milliárd forintot ért el. Ez azt jelenti, hogy a 10. decilis nettó vagyona önmagában több, mint a másik kilenc decilisé együttvéve. Ugyanez igaz a pénzügyi eszközök esetében is, ahol a vagyonosabb háztartások részvények és részesedések, valamint értékpapírok területén messze lekörözik a többi decilist.

Mi a decilis?
Tizedrészt jelent. A háztartásokat sorrendbe állítják valamely mutató (pl. nettó vagyon) alapján a legkisebb értékkel rendelkezőtől a legmagasabb értékkel rendelkezőig, majd a legkisebb értékkel rendelkező tizedrészt nevezik 1. decilisnek, a következő tizedrészt másodiknak, és így tovább. Magyarországon 2017-ben körülbelül 4 millió háztartás volt, így egy decilisbe körülbelül 400 ezer háztartás került.

A pénzügyi vagyon egyébként sokkal egyenlőtlenebb képet mutat, a gazdagabb háztartásokra jellemzőbb a nagyobb pénzügyi vagyon, míg a szegényebb háztartásoknál a nem pénzügyi vagyon dominál jobban.

A fenti ábra különösen érdekes, ha megnézzük azt, hogy 2014-hez, a legutóbbi mikroelemzéshez képest a 2017-es adatok milyen változást mutatnak. Ebből az látszik, hogy összességében jelentősen nőtt a háztartások nettó vagyona három év alatt, ennek a növekedésnek a nagyobb részét a nem pénzügyi eszközök termelték meg, mint amilyen például az ingatlan. A kötelezettségek csak kisebb csökkenést mutatnak a vizsgált időszakban.

Melyik a leggazdagabb és legszegényebb régió Magyarországon?

A régiók szerinti megbontásból látható, hogy nettó átlagvagyonban Budapest és a közép-magyarországi régió messze lekörözte 2017-ben a többi régiót, ahol az egy háztartásra jutó nettó átlagvagyon 52,6 és 45,4 millió forint volt. Ezek még a 2014-es átlagvagyonhoz képes is jelentős növekedést jelentenek. A jó hír, hogy átlagvagyonban minden régió nőni tudott 2014-hez képest, de korántsem olyan ütemben, mint Budapest és Közép-Magyarország.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Magyarország egészén az egy háztartásra jutó nettó átlagvagyon több mint 27 millió forintot tett ki, ez közel 10 millió forintos növekedés 2014-hez képest.

Mivel az átlagot a nagyon kiugró értékek eltorzítják, ezért érdemes a medián vagyonok alakulását is megnézni. Ez alapján is Budapest és Közép-Magyarország háztartásai a legvagyonosabbak, de így az egy háztartásra jutó medián vagyon már "csak" 21,3 és 20,1 millió forint,míg a legszegényebb régiónak számító Észak-Magyarországon 7,7 millió. A medián háztartási vagyon Magyarországon 12 millió forintra nőtt 2017-ben a 2014-es 8,7 millióról.

Három év alatt a legnagyobb százalékos növekedést a medián vagyonban mégsem Budapest vagy a közép-magyarországi régió könyvelte el, hanem Észak-Alföld, ahol 63%-ot emelkedett az egy háztartásra jutó medián vagyon 2014 és 2017 között. Ezt Dél-Alföld követte 54%-os vagyonemelkedéssel, csak a harmadik helye fér fel Budapest 48%-kal.

A leggazdagabb 50% kezében van a vagyon 91%-a

Az MNB statisztikái szerint a leggazdagabb 50%-ba tartozó háztartások kezében van a nettó vagyon 91%-a, és a helyzet az, hogy ez semmit sem változott három év alatt. Ezen belül a felső 10% kezében van a nettó vagyon 56%-a, ami három százalékpontos növekedés 2014-hez képest. A legvagyonosabb 1% pedig a nettó vagyon 25%-a van, ez két százalékpontos növekedés.

Érdekes eredményeket mutat a nettó vagyon és összetétele, ha ezt a főkereső életkora szerint nézzük meg. Ebből kiderül, hogy a 36 év alattiaknál sokkal alacsonyabb a pénzügyi és nem pénzügyi eszközök állománya, mint például a 46-55 év közöttieknél. Ugyanez igaz a nettó vagyonra is: az idősebb családfővel bíró háztartások vagyona magasabb, mint a fiatalabbaké, ezzel párhuzamosan pedig kisebb a hitelek és egyéb kötelezettségek állománya.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 20. 06:30
Egy szokatlan hatása az energiapiaci felfordulásnak az, amit a devizapiacokon látunk. A forint gyeng...
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?