14 °C Budapest
Reszeltek a magyar gyerekeknek: ha ez így megy tovább, nincs jövőjük

Reszeltek a magyar gyerekeknek: ha ez így megy tovább, nincs jövőjük

2018. november 2. 09:00

A legfrissebb Eurobarométer eredményei szerint a magyarok 42 százaléka gondolja úgy, hogy a gyermeke élete a sajátjánál nehezebb lesz felnőtt korában. A számok azonban azt mutatják, a magyarok ennek ellenére sem tesznek félre gyermekeik számára. Egy friss felmérésben megkérdezett gyermekesek válaszaiból kiderült: az utódok jövőjének biztosítására szánt megtakarítás a megkérdezettek harmadánál szerepelt a következő néhány év megtakarítási céljai között.

Az Európai Unió országainak jövőképét vizsgáló 2018-as Eurobarometerből kiderül, hogy a magyarok 42 százaléka arra számít, a mostani gyerekek élete nehezebb lesz felnőttként, mint amilyet ők maguk élnek. Ha tartanak is ettől itthon a szülők, a félelmeket egyelőre nem igyekeznek felkészüléssel orvosolni - legalábbis erre mutat rá az OTP Öngondoskodási Indexe. A felmérés szerint ugyanis egyre kevésbé jellemző a gyermekek jövőjének anyagi biztosítását célzó tudatos pénzügyi tervezés. A gyermekek, unokák tanulmányainak támogatását, rendszeres vagy alkalmi anyagi segítését a gyermekesek mintegy kétharmada nem sorolta a következő néhány év megtakarítási céljai közé.

Amikor bővül a család, a gyermek jövőjének anyagi biztosítását nem érdemes halogatni. Tudatos tervezéssel a gyermek kicsi korától, akár kisebb összegekkel is elkezdhetjük a gondoskodást, legyen szó akár lakásvásárlási, vagy továbbtanulási célról

 - mondta el Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója. "Azt tapasztaljuk, hogy a halogatás egyik oka éppen a pénzügyi tudatosság hiánya, az emberek nem tudják mennyit és hova érdemes félre tenniük, vagy éppen mit kezdjenek a rendelkezésükre álló összeggel. Ezért is hangsúlyozzuk, hogy érdemes bankfiókba menni szakértő tanácsadó segítségét kérni - tette hozzá.

A halogatás több családtervezést érintő kérdésben is tapasztalható itthon. A KSH adatai szerint 1991 és 2016 között több mint 8 évvel emelkedett a nők és a férfiak átlagos életkora első házasságkötésükkor. Az emelkedést a szakirodalom nem a házassággal szembeni bizalmatlanságnak, hanem épp a halogató magatartásnak tudja be. A képzettség megszerzését követően ugyanis a megfelelő egzisztencia megteremtése inkább a kiemelt cél.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A házasság mellett a gyermekvállalást sem sietik el a magyarok. Egy egyetemi hallgatók körében végzett tavalyi kutatásból kiderül, hogy a gyermekvállalás tudatos halasztásának egyik legfőbb oka szintén az anyagi feltételek megteremtése.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?