21 °C Budapest

Van itt pénz, kérem szépen: nem panaszkodnak a prémium ügyfelek

Pénzcentrum
2011. december 13. 14:06

Az idei évben a gazdasági környezet változása mellett a hazai gazdaságpolitikai intézkedések is jelentős hatással voltak a háztartások megtakarításaira. A piaci tényezők mellett az idén életbe lépett szja-változás, a magán-nyugdíjpénztári hozamok kifizetése, valamint a végtörlesztés befolyásolta leginkább a lakossági megtakarításokat.

A több mint 2000, prémium kategóriás magánbefektető megkérdezésén alapuló, a K&H által készített felmérésből kiderült, az szja-változás hatására a megkérdezettek 21,4 százalékának nőtt a havi jövedelme, miközben a többségnél (60 %) nem történt érdemi változás. A többlet jövedelem legnagyobb arányban megtakarításra fordítódott (63,5%), és a befektetők csupán 18,7 százaléka jelezte, hogy elköltötte, 11 százaléka pedig, hogy hiteltörlesztésre fordította az adóváltozás eredményezte bevétel növekedést.

A végtörlesztést illetően a befektetők mindegy 16,2 százaléka nyilatkozta, hogy érinti vagy érinteni fogja a fix árfolyamon történő devizahitel visszafizetés, és az érintettek mintegy 16,3 százaléka jelezte, hogy az összes megtakarítását erre fordítják.

"Az eredményekből az látható, hogy a prémium ügyfelek körében inkább optimista hangulat uralkodik, hiszen mind az idei, mind a jövő évi megtakarításaikat illetően a többség növekedésre számít. Az idei megtakarításaikra vonatkozóan 27 százalék jelentős növekedésről számolt be, de az 1 millió forint alatti növekmény volt a leggyakoribb. Ezzel egyidejűleg a megkérdezettek mintegy 16,8 százalékának csökkennek idén megtakarításaik. Ami a következő évre vonatkozó várakozásokat illeti, az látható, hogy minimális növekedést mutat azoknak az aránya, akik megtakarításaik növekedését feltételezik (55,6%), miközben ennél nagyobb mértékben csökken azok aránya, akik a megtakarítások csökkenését valószínűsítik (12,3%) - vélhetően a végtörlesztések kifutása miatt" - mondta el Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

"Azok számára, akik a végtörlesztés vagy más okok miatt idén megtakarításuk kisebb-nagyobb részét felhasználják, érdemes hosszabb távra előre gondolkodni, és a havonta "felszabaduló" összegekből fokozatosan újraépíteni pénzügyi tartalékaikat, amire a rendszeres megtakarítási megbízást javasoljuk. Ennek lényege, hogy a különböző befektetési eszközök vétele havi rendszerességgel történik, így elkerülhető az egyszeri vásárlás árfolyam-kockázata is" - javasolja a vezérigazgató.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 24. 06:16
Tudom, nagyon jól hangzik és trendi, hogy e-autója van valakinek, azonban látni kell, hogy a nagyobb...
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?