8 °C Budapest

Mától jegyezhető az MKB Pagoda II

Pénzcentrum
2007. február 12. 11:17

Mától jegyezhető az MKB Pagoda II. Tőkegarantált Származtatott Alap, amely az ázsiai részvénypiacok teljesítményéből biztosít részesedést a befektetők számára.

Az alap azoknak jelenthet vonzó befektetési alternatívát, akik a hagyományos betéteknél magasabb, kedvező hozamot szeretnének elérni, három éves időtávú befektetésben gondolkodnak, ugyanakkor mérsékelt kockázatot hajlandóak vállalni. Az alap szintén ideális lehet azoknak, akiknek még nincs részvénypiaci befektetésük, és persze olyan befektetőknek is - alacsony kockázatú befektetésként - akik már rendelkeznek részvény típusú eszközökkel.

Az MKB Pagoda II. alap a tőkegarancián felül nem garantál minimális hozamot, a többlethozamot kizárólag a három ázsiai részvénypiaci indexet tartalmazó portfólió hozama határozza meg.

Az opciós konstrukció portfóliója a következő elemekből tevődik össze:

50 százalék - kínai részvénypiac, FTSE/Xinhua China 25 index, amely a 25 legnagyobb kínai vállalat részvényeit tartalmazza
25 százalék - japán részvénypiac, Nikkei 225 index, amelyben a 225 vezető japán vállalat részvénye szerepel
25 százalék - hong kongi részvénypiac, Hang Seng index, amely a hong kongi tőzsde 33 legnagyobb vállalatának részvényét tartalmazza

A távol-keleti piacok az utóbbi időszak egyik legvonzóbb lehetőségét jelentik a befektetők számára. Kína gazdasága továbbra is rohamtempóban fejlődik, a GDP a múlt évben 10,7 százalékkal növekedett. A tőzsdei folyamatok szintén kedvezően alakultak Kínában: a Pagoda alap által követett index egyetlen év alatt 73,5 százalékkal növekedett. Japán gazdasága úgy tűnik, sikeresen kilábal a sok éves stagnálásból, 2006 második félévében az ipari termelés 5-6 százalék között emelkedett, a Nikkei index pedig 2005-ben 40, míg 2006-ban 3,8 százalékkal nőtt. (Ez utóbbi azzal magyarázható, hogy az elmúlt év konszolidációs fázisként értékelhető a japán tőzsde életében.) Hong Kong szintén imponáló mutatókat produkál - hiszen profitál Kína és Japán fellendüléséből is -, a gazdasági növekedés tavaly 5,5 és 8 százalék között mozgott. A Hang Seng index 2006-ban figyelemre méltó, 33,6 százalékos növekedést ért el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az alap hozama az indexek teljesítményétől függ, a jelölt súlyok figyelembevételével. A negatív hozam lehetősége ugyanakkor - tőkegarantált konstrukcióról lévén szó - kizárt, tehát a befektető tőkéjét mindenképpen visszakapja a futamidő lejártakor.

Az egyes részpiacok hozamát nem a futamidő utolsó és első napjának indexértékei összevetésével állapítja meg az alapkezelő, hanem az indexek értékét három havonta kiszámítja, és ezek átlagát viszonyítja majd a kiindulási időponthoz. Az utolsó négy megfigyelési időpontban rendre kiszámítja az alapkezelő a kiindulási időponthoz viszonyítva az indexkosarak hozamátlagát, és a legmagasabb indexkosár-hozamot veszi figyelembe a végleges hozam megállapításánál. Ezzel a befektető kockázata csökken, hiszen mérséklődik a hozamingadozás és így annak kockázata is, hogy a lejáratkor esetlegesen visszaeső indexértékek kedvezőtlen hozamot eredményezzenek. Az eljárással az alapkezelő gyakorlatilag rögzíti az utolsó év - a négy legutolsó megfigyelési időpont - legjobb pillanatát, ami nagy mértékben kedvez a befektetőnek.

Az MKB Pagoda II. alap zárt végű, futamideje a nyilvántartásba vételtől 2010. március 29.-ig tart -, névértéke befektetési jegyenként tízezer forint. A jegyzési árfolyamnál - a jegyzési időszak alatt - hat százalékos diszkontot alkalmaz az alapkezelő.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 12:20
Az 1% Club című nemzetközi formátum egy estés logikai vetélkedő lesz, amelyben a stúdióban és a képe...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem