4 °C Budapest

Mától jegyezhető az MKB Pagoda II

Pénzcentrum
2007. február 12. 11:17

Mától jegyezhető az MKB Pagoda II. Tőkegarantált Származtatott Alap, amely az ázsiai részvénypiacok teljesítményéből biztosít részesedést a befektetők számára.

Az alap azoknak jelenthet vonzó befektetési alternatívát, akik a hagyományos betéteknél magasabb, kedvező hozamot szeretnének elérni, három éves időtávú befektetésben gondolkodnak, ugyanakkor mérsékelt kockázatot hajlandóak vállalni. Az alap szintén ideális lehet azoknak, akiknek még nincs részvénypiaci befektetésük, és persze olyan befektetőknek is - alacsony kockázatú befektetésként - akik már rendelkeznek részvény típusú eszközökkel.

Az MKB Pagoda II. alap a tőkegarancián felül nem garantál minimális hozamot, a többlethozamot kizárólag a három ázsiai részvénypiaci indexet tartalmazó portfólió hozama határozza meg.

Az opciós konstrukció portfóliója a következő elemekből tevődik össze:

50 százalék - kínai részvénypiac, FTSE/Xinhua China 25 index, amely a 25 legnagyobb kínai vállalat részvényeit tartalmazza
25 százalék - japán részvénypiac, Nikkei 225 index, amelyben a 225 vezető japán vállalat részvénye szerepel
25 százalék - hong kongi részvénypiac, Hang Seng index, amely a hong kongi tőzsde 33 legnagyobb vállalatának részvényét tartalmazza

A távol-keleti piacok az utóbbi időszak egyik legvonzóbb lehetőségét jelentik a befektetők számára. Kína gazdasága továbbra is rohamtempóban fejlődik, a GDP a múlt évben 10,7 százalékkal növekedett. A tőzsdei folyamatok szintén kedvezően alakultak Kínában: a Pagoda alap által követett index egyetlen év alatt 73,5 százalékkal növekedett. Japán gazdasága úgy tűnik, sikeresen kilábal a sok éves stagnálásból, 2006 második félévében az ipari termelés 5-6 százalék között emelkedett, a Nikkei index pedig 2005-ben 40, míg 2006-ban 3,8 százalékkal nőtt. (Ez utóbbi azzal magyarázható, hogy az elmúlt év konszolidációs fázisként értékelhető a japán tőzsde életében.) Hong Kong szintén imponáló mutatókat produkál - hiszen profitál Kína és Japán fellendüléséből is -, a gazdasági növekedés tavaly 5,5 és 8 százalék között mozgott. A Hang Seng index 2006-ban figyelemre méltó, 33,6 százalékos növekedést ért el.

Az alap hozama az indexek teljesítményétől függ, a jelölt súlyok figyelembevételével. A negatív hozam lehetősége ugyanakkor - tőkegarantált konstrukcióról lévén szó - kizárt, tehát a befektető tőkéjét mindenképpen visszakapja a futamidő lejártakor.

Az egyes részpiacok hozamát nem a futamidő utolsó és első napjának indexértékei összevetésével állapítja meg az alapkezelő, hanem az indexek értékét három havonta kiszámítja, és ezek átlagát viszonyítja majd a kiindulási időponthoz. Az utolsó négy megfigyelési időpontban rendre kiszámítja az alapkezelő a kiindulási időponthoz viszonyítva az indexkosarak hozamátlagát, és a legmagasabb indexkosár-hozamot veszi figyelembe a végleges hozam megállapításánál. Ezzel a befektető kockázata csökken, hiszen mérséklődik a hozamingadozás és így annak kockázata is, hogy a lejáratkor esetlegesen visszaeső indexértékek kedvezőtlen hozamot eredményezzenek. Az eljárással az alapkezelő gyakorlatilag rögzíti az utolsó év - a négy legutolsó megfigyelési időpont - legjobb pillanatát, ami nagy mértékben kedvez a befektetőnek.

Az MKB Pagoda II. alap zárt végű, futamideje a nyilvántartásba vételtől 2010. március 29.-ig tart -, névértéke befektetési jegyenként tízezer forint. A jegyzési árfolyamnál - a jegyzési időszak alatt - hat százalékos diszkontot alkalmaz az alapkezelő.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 10. 06:27
Ilyen jó éve az értékalapú részvényeknek a növekedési részvényekhez képest utoljára 2000-ben volt, a...
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?