23 °C Budapest

Kifulladt a forint erősödése

Pénzcentrum
2007. január 26. 09:01

A magyar fizetőeszköz továbbra is a 250-260 sávban mozog, a 250-es szint tesztelésére végül is nem került sor. Az állampapír-piacon a hozamok a várakozásainknak megfelelően emelkedtek. A magyar részvénypiacot január első heteiben a részvény-árfolyamok esése jellemezte, az általunk várt januári korrekció be is következett a feltörekvő piacokon.

Az elmúlt hónapokban nagy mennyiségű tőke áramlott a régióba. 2007 első hónapjaiban az inflációs adatoknak meghatározó szerepe lesz a piacokra, de az MNB kamatdöntéseire is! A kamatemelés mellett érvelők tábora nő! A kamatpályát illetően tehát egyre nehezebb helyzetben az MNB! Az alacsony olajár, a csökkenő belső kereslet, valamint az erős magyar fizetőeszköz jelenleg kedvez, az infláció másodlagos hatásai azonban jelentősek lehetnek... A feltörekvő piacok kamatfelára történelmi mélypontra süllyedt!! A feltörekvő országok finanszírozási igénye csökkent, a globális likviditásbőség magas tőkebeáramláshoz, a kockázati felárak csökkenéséhez vezetett. Egyelőre pozitív a kép, a trend megtörésére azonban van esély!

A forintot az euróval szemben 260 felett várjuk! Ennek tükrében külföldi befektetési alapok vásárlása is ajánlott! A megszorító intézkedések és tervezett reformok véghezvitele az év második felében azonban újabb lökést adhat a magyar állampapír-piacnak! Addig játszhatunk forint-gyengülésre!

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa januári kamatdöntő ülésén ismét a 8%-os kamatszint tartása mellett döntött (nem egyhangú döntés született!). Ismét nő a megosztottság a Monetáris Tanácsban a kamatpolitikát illetően! A 6%-ról indult kamatemelési ciklus során összesen 200 bázisponttal emelte az MNB a jegybanki alapkamatot, az utóbbi három kamatdöntő ülésén azonban nem folyamodott kamatlépéshez. Az erős forint-árfolyam háttérbe szorította az inflációs félelmeket! A decemberi infláció belső szerkezete kedvezőtlenül alakult, a hirtelen ármozgásokat kiszűrő maginflációs mutató decemberben gyorsulást mutatott. Ne feledjük, 2007 első hónapjaiban jelentős mértékű inflációs nyomással szembesülhetünk, az emelkedő infláció másodlagos hatásai jelentősek! A jelenlegi jegybankelnök kétszámjegyű inflációt is valószínűnek tart! 2008-ban is az MNB inflációs célját 1%-ponttal meghaladó árdrágulás várható! Középtávon még mindig nem biztosított az árstabilitás, megítélésünk szerint az infláció 2008-ban és 2009-ben 5-6% körüli szinteken stagnálhat. Az idei infláció tetőzése időzítésben és mértékben jelenleg még nem becsülhető! A kormány a következő két évben elérheti a kitűzött deficitcsökkentést, reméljük a 2010-es választások közeledtével, a fiskális politika nem lazul a már megszokott módon. Ez azonnali leminősítésekhez és jelentős állampapír-piaci hozamemelkedéshez vezetne! Bővebben az Inside Pénz- és Tőkepiaci Hírlevélben!

Egy korábbi teljes Hírlevél letölthető a következő linkre kattintva:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

http://www.moneymoon.hu/Sajtoszoba/InvestmentLetter15.pdf

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?