Kifulladt a forint erősödése

Pénzcentrum
2007. január 26. 09:01

A magyar fizetőeszköz továbbra is a 250-260 sávban mozog, a 250-es szint tesztelésére végül is nem került sor. Az állampapír-piacon a hozamok a várakozásainknak megfelelően emelkedtek. A magyar részvénypiacot január első heteiben a részvény-árfolyamok esése jellemezte, az általunk várt januári korrekció be is következett a feltörekvő piacokon.

Az elmúlt hónapokban nagy mennyiségű tőke áramlott a régióba. 2007 első hónapjaiban az inflációs adatoknak meghatározó szerepe lesz a piacokra, de az MNB kamatdöntéseire is! A kamatemelés mellett érvelők tábora nő! A kamatpályát illetően tehát egyre nehezebb helyzetben az MNB! Az alacsony olajár, a csökkenő belső kereslet, valamint az erős magyar fizetőeszköz jelenleg kedvez, az infláció másodlagos hatásai azonban jelentősek lehetnek... A feltörekvő piacok kamatfelára történelmi mélypontra süllyedt!! A feltörekvő országok finanszírozási igénye csökkent, a globális likviditásbőség magas tőkebeáramláshoz, a kockázati felárak csökkenéséhez vezetett. Egyelőre pozitív a kép, a trend megtörésére azonban van esély!

A forintot az euróval szemben 260 felett várjuk! Ennek tükrében külföldi befektetési alapok vásárlása is ajánlott! A megszorító intézkedések és tervezett reformok véghezvitele az év második felében azonban újabb lökést adhat a magyar állampapír-piacnak! Addig játszhatunk forint-gyengülésre!

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa januári kamatdöntő ülésén ismét a 8%-os kamatszint tartása mellett döntött (nem egyhangú döntés született!). Ismét nő a megosztottság a Monetáris Tanácsban a kamatpolitikát illetően! A 6%-ról indult kamatemelési ciklus során összesen 200 bázisponttal emelte az MNB a jegybanki alapkamatot, az utóbbi három kamatdöntő ülésén azonban nem folyamodott kamatlépéshez. Az erős forint-árfolyam háttérbe szorította az inflációs félelmeket! A decemberi infláció belső szerkezete kedvezőtlenül alakult, a hirtelen ármozgásokat kiszűrő maginflációs mutató decemberben gyorsulást mutatott. Ne feledjük, 2007 első hónapjaiban jelentős mértékű inflációs nyomással szembesülhetünk, az emelkedő infláció másodlagos hatásai jelentősek! A jelenlegi jegybankelnök kétszámjegyű inflációt is valószínűnek tart! 2008-ban is az MNB inflációs célját 1%-ponttal meghaladó árdrágulás várható! Középtávon még mindig nem biztosított az árstabilitás, megítélésünk szerint az infláció 2008-ban és 2009-ben 5-6% körüli szinteken stagnálhat. Az idei infláció tetőzése időzítésben és mértékben jelenleg még nem becsülhető! A kormány a következő két évben elérheti a kitűzött deficitcsökkentést, reméljük a 2010-es választások közeledtével, a fiskális politika nem lazul a már megszokott módon. Ez azonnali leminősítésekhez és jelentős állampapír-piaci hozamemelkedéshez vezetne! Bővebben az Inside Pénz- és Tőkepiaci Hírlevélben!

Egy korábbi teljes Hírlevél letölthető a következő linkre kattintva:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

http://www.moneymoon.hu/Sajtoszoba/InvestmentLetter15.pdf

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?