Külföldi alapok - Kié a legnagyobb

Pénzcentrum
2006. december 1. 10:00

Európai befektetési alapok és külföldön forgalomba hozott nyíltvégű befektetési értékpapírok belföldi forgalomba hozatalának és folyamatos forgalmazásának feltételeiről, illetve aktivitásáról készített összefoglaló elemzést a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.

A Tpt. vonatkozó 252. §-ának rendelkezései értelmében a külföldön létrehozott befektetési alap vagy más kollektív befektetési forma által forgalomba hozott kollektív befektetési értékpapír (non-UCITS) nyilvános belföldi forgalomba hozatalához és forgalmazásához, illetőleg szabályozott piacra történő bevezetéséhez - az Európai Unió másik tagállamában létrehozott európai befektetési alap vagy annak megfelelő kollektív befektetési forma által forgalomba hozott kollektív befektetési értékpapír kivételével - a Felügyelet engedélye szükséges. Az Európai Unió másik tagállamában létrehozott európai befektetési alap vagy annak megfelelő kollektív befektetési forma (UCITS III.) által forgalomba hozott kollektív befektetési értékpapírt - a Felügyelet előzetes értesítésével - Magyarországon forgalomba hozhatja, és ez esetben nem kell alkalmazni a Tpt. 252. §. rendelkezéseit.

A non-UCITS és UCITS alapok magyarországi belföldön történő forgalomba hozatalára, illetőleg forgalmazására igénybe vett forgalmazók (11 forgalmazó) adatszolgáltatása alapján elemeztük, hogy azok milyen állományokat értékesítettek a Magyarországon regisztrált/engedélyezett kollektív befektetési értékpapírokból, illetve az értékesítés milyen jutalékstruktúra mellett folyik.

Adataink alapján elmondható, hogy azon alapok kerültek az elmúlt években Magyarországon regisztrációra/engedélyezésre, amelyek kibocsátójának tulajdonosi csoportja érdekeltségekkel rendelkezik hazánkban is, és ezáltal biztosított az értékpapírok disztribúciója. A befektetések szofisztikáltsága és devizaneme miatt ezen alapok eddig jellemzően a hazai pénzügyi szolgáltatók privát banki részlege által kínált termékeit bővítették, így a mai napig nem tekinthetőek klasszikus értelemben vett "retail" terméknek.

A 2006. április végére vonatkozó számadatok alapján a UCITS és non-UCITS alapok hazai állománya 61,2 milliárd forint volt, amely jelenleg elhanyagolható a hazai befektetési alapok arányához képest (összességében 2,8%, azonban a regisztrált alapok száma (123 külföldi versus 184 hazai alap) már mutatja, hogy középtávon számolni kell velük a hazai alapok konkurenciájaként.

A befektetési állományok devizák szerinti megoszlásából kitűnik, hogy az euróban denominált befektetések a legnépszerűbbek. A forintban kimutatott állomány a K&H Bank Rt. által forgalmazott, a bank külföldi tulajdonosi csoportjához tartozó luxemburgi alapkezelő társaság, Fund Partners által a magyar piacra európai befektetési alapként létrehozott zártvégű garantált alapokat jelenti, amely a második legnagyobb részesedésű forgalmazóvá teszi a K&H Bank Rt.-t.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Befektetési állomány devizális megoszlásaAz egyes forgalmazók által kínált alapok számát tekintve megállapítható, hogy a legnagyobb kínálattal a Raiffeisen Bank Zrt., a BNP Paribas Hungária Bank Zrt. és a Citibank Zrt. rendelkezik.

A jutalékstruktúra a nemzetközi forgalmazásban megszokott mértékeket tükrözik. Jellemzően igaz, hogy nagyobb befektetési volumen kisebb forgalomba hozatali jutalékot jelent a befektetőnek, illetve maximum mértékek alkalmazásánál, adott ügyfél esetében akár el is tekinthet a forgalmazó a jutaléktól. A jutalékok mértéke jelentős befolyásoló tényező a piaci részesedés tekintetében is. A magasabb vételi jutalékok nagyobb mértékű ösztönzést jelentenek az értékesítésben.

PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2023. május 30. 17:59
Születésnapi gondolatok a magazin szerkesztőitől. Az elmúlt egy évben tíz írás készült, ebből hat a...
Holdblog  |  2023. május 30. 16:54
A vállalatoknak és az országoknak akkor sem szabad túlköltekezni, ha épp profitot termelnek hangzott...
MEDIA1  |  2023. május 30. 16:50
A Nemzeti Filmintézet (NFI) három alkalommal is visszautasította Buda Flóra Anna 27 című animációs f...
Kiszámoló  |  2023. május 30. 10:05
Hitelügyintézős Gáborunk ígéretéhez híven folytatja az előző írását, most a vállalkozói hitelek bírá...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?