33 °C Budapest

Vigyázz hova teszed! - "Az alapok fele halálra van ítélve"

Pénzcentrum
2006. augusztus 23. 14:00

Érdekes tapasztalatokkal gazdagodhattak a Morningstar befektetői konferenciájának résztvevői, mivel azonban hazánkból feltehetően igen kevesen képviseltették magukat a befektetési piac egyik óriásának eseményén, ezért indokoltnak tartjuk összefoglalni az esemény mondanivalóját az "egyszerű befektetőknek". Előrebocsátjuk, egyes leckék - korábbi írásaink után - nem feltétlenül hatnak az újdonság erejével, nem árt azonban neves szakértőkre alapozva megszilárdítani a megszerzett tudásbázist.


Ne dőljünk be a rövidtávú csábításnak!

Számtalan tanulmány keretében kimutatták már, hogy a befektetési alapokba fektetők többsége nem ér el olyan jó eredményt, mint az alap maga. Mindez azzal magyarázható, hogy a legtöbben kapkodnak, esés idején pánikszerűen eladnak és csak magasabban veszik vissza a jegyeket.

Szintén gyakori, hogy a befektetők a legforróbb sztorit üldözik, ezért általában a nagy kapkodás közepette gyakran mellényúlnak. Befektetési szakértők ezt a helyzetet gyakran ahhoz hasonlítják, amikor a bevásárlóközpontban igyekszünk a legrövidebb sorba beállni a kasszánál, erőlködésünket azonban ritkán koronázza siker.

Mindent összevetve sokkal kívánatosabb lehet a Buffet-féle stratégia követése: azaz a megfelelő cégek kiválasztása, majd a részvényeikbe történő hosszú távú (3-5 éves) befektetés.

Sikeresnek tartod magad? - Figyelj ezekre a buktatókra!

Mi az ami számít?

A konferencián résztvevő előadók többsége kiemelte, hogy míg korábban a kielégítetlen információigény volt a probléma, addig mára a befektetőkre zúduló tengernyi adatból a releváns információ kihorgászása jelent gondot.

Ma már rendelkezésre állnak az elemző cégek minősítései, a folyamatos update-ek szinte minden eseményt követően, ilyen környezetben pedig a befektetők hajlamosak túlreagálni az érkező híreket. Mivel a többség nem képes megállapítani, hogy az árfolyamok szempontjából egy-egy hír mennyire releváns, gyakran kapkodásba torkollik a hírek követése.

A befektetők többségére az is jellemző, hogy a rövid távú hozam és cash-flow adatok alapján hoznak döntést, ezekből igyekeznek a hosszabb távú trendre következtetni. Éppen ez az a taktika, mellyel könnyű kimaradni a meredek emelkedésből és belevenni a korrekcióba...

Kerüld el ezt a 4 hibát, vagy tönkremész!

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az alapok fele halálra van ítélve...

A pódiumon ugyan kevés előadó említi meg, a szünetekben azonban a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a befektetési alapok piacán jelenlévő alapok felének semmi létjogosultsága sincs.

A tengerentúlon számos olyan cég működik ezen a piacon, melyek legjobb termékeit is csak nagy jóindulattal lehet a középső kategóriába sorolni. Az alapok általában azért jönnek létre, mert a neves cégek el tudják adni a jegyeket, nem pedig azért, mert kiválóan tudják kezelni a pénzt. A piac még a hazánknál jóval fejlettebb Egyesült Államokban sem annyira hatékony, hogy az alulteljesítő alapok tönkremenjenek, amíg pedig a befektetők nem vonják ki belőlük a pénzt, addig a cégek nem szüntetik meg őket...

Nem árt tehát alaposan körülnézni és összehasonlítani a hasonló kockázati szintű, azonos kategóriájú alapokat mielőtt valamelyikbe beleugranánk.

A nagyobb cégek papírjait kell venni?

A Morningstar konferenciáján résztvevő szakértők egybehangzó véleménye szerint az egyedi részvényekben utazóknak a jelenlegi piaci környezetben elsősorban a nagyobb kapitalizációjú vállalatok papírjaira érdemes fókuszálniuk, hiszen a közelmúlt gyengélkedése után ezekben relatíve kis kockázat mellett lehet jelentős emelkedési potenciál.

Nem kell ugrani az első szóra!

Míg egyesek arra esküsznek, hogy rögtön megveszik, amit a szakértők javasolnak, addig mások igyekeznek nem a kitaposott ösvényt járni és olyan részvényeket választani, melyeket várakozásaik szerint majd a piac után húznak. Az igazság persze valahol a két megközelítés között lehet: divarzifikálni ugyanis melegen ajánlott!
Bármennyire is bízunk egyes részvényekben vagy befektetési alapokban, sose tegyünk fel mindent egy lapra! Mindig úgy alakítsuk ki a portfoliónkat, hogy annak elemei lehetőség szerint ne mozogjanak együtt, ezáltal csökkenthetjük a kockázatot.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?