15 °C Budapest

Vigyázz hova teszed! - "Az alapok fele halálra van ítélve"

Pénzcentrum
2006. augusztus 23. 14:00

Érdekes tapasztalatokkal gazdagodhattak a Morningstar befektetői konferenciájának résztvevői, mivel azonban hazánkból feltehetően igen kevesen képviseltették magukat a befektetési piac egyik óriásának eseményén, ezért indokoltnak tartjuk összefoglalni az esemény mondanivalóját az "egyszerű befektetőknek". Előrebocsátjuk, egyes leckék - korábbi írásaink után - nem feltétlenül hatnak az újdonság erejével, nem árt azonban neves szakértőkre alapozva megszilárdítani a megszerzett tudásbázist.


Ne dőljünk be a rövidtávú csábításnak!

Számtalan tanulmány keretében kimutatták már, hogy a befektetési alapokba fektetők többsége nem ér el olyan jó eredményt, mint az alap maga. Mindez azzal magyarázható, hogy a legtöbben kapkodnak, esés idején pánikszerűen eladnak és csak magasabban veszik vissza a jegyeket.

Szintén gyakori, hogy a befektetők a legforróbb sztorit üldözik, ezért általában a nagy kapkodás közepette gyakran mellényúlnak. Befektetési szakértők ezt a helyzetet gyakran ahhoz hasonlítják, amikor a bevásárlóközpontban igyekszünk a legrövidebb sorba beállni a kasszánál, erőlködésünket azonban ritkán koronázza siker.

Mindent összevetve sokkal kívánatosabb lehet a Buffet-féle stratégia követése: azaz a megfelelő cégek kiválasztása, majd a részvényeikbe történő hosszú távú (3-5 éves) befektetés.

Sikeresnek tartod magad? - Figyelj ezekre a buktatókra!

Mi az ami számít?

A konferencián résztvevő előadók többsége kiemelte, hogy míg korábban a kielégítetlen információigény volt a probléma, addig mára a befektetőkre zúduló tengernyi adatból a releváns információ kihorgászása jelent gondot.

Ma már rendelkezésre állnak az elemző cégek minősítései, a folyamatos update-ek szinte minden eseményt követően, ilyen környezetben pedig a befektetők hajlamosak túlreagálni az érkező híreket. Mivel a többség nem képes megállapítani, hogy az árfolyamok szempontjából egy-egy hír mennyire releváns, gyakran kapkodásba torkollik a hírek követése.

A befektetők többségére az is jellemző, hogy a rövid távú hozam és cash-flow adatok alapján hoznak döntést, ezekből igyekeznek a hosszabb távú trendre következtetni. Éppen ez az a taktika, mellyel könnyű kimaradni a meredek emelkedésből és belevenni a korrekcióba...

Kerüld el ezt a 4 hibát, vagy tönkremész!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az alapok fele halálra van ítélve...

A pódiumon ugyan kevés előadó említi meg, a szünetekben azonban a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a befektetési alapok piacán jelenlévő alapok felének semmi létjogosultsága sincs.

A tengerentúlon számos olyan cég működik ezen a piacon, melyek legjobb termékeit is csak nagy jóindulattal lehet a középső kategóriába sorolni. Az alapok általában azért jönnek létre, mert a neves cégek el tudják adni a jegyeket, nem pedig azért, mert kiválóan tudják kezelni a pénzt. A piac még a hazánknál jóval fejlettebb Egyesült Államokban sem annyira hatékony, hogy az alulteljesítő alapok tönkremenjenek, amíg pedig a befektetők nem vonják ki belőlük a pénzt, addig a cégek nem szüntetik meg őket...

Nem árt tehát alaposan körülnézni és összehasonlítani a hasonló kockázati szintű, azonos kategóriájú alapokat mielőtt valamelyikbe beleugranánk.

A nagyobb cégek papírjait kell venni?

A Morningstar konferenciáján résztvevő szakértők egybehangzó véleménye szerint az egyedi részvényekben utazóknak a jelenlegi piaci környezetben elsősorban a nagyobb kapitalizációjú vállalatok papírjaira érdemes fókuszálniuk, hiszen a közelmúlt gyengélkedése után ezekben relatíve kis kockázat mellett lehet jelentős emelkedési potenciál.

Nem kell ugrani az első szóra!

Míg egyesek arra esküsznek, hogy rögtön megveszik, amit a szakértők javasolnak, addig mások igyekeznek nem a kitaposott ösvényt járni és olyan részvényeket választani, melyeket várakozásaik szerint majd a piac után húznak. Az igazság persze valahol a két megközelítés között lehet: divarzifikálni ugyanis melegen ajánlott!
Bármennyire is bízunk egyes részvényekben vagy befektetési alapokban, sose tegyünk fel mindent egy lapra! Mindig úgy alakítsuk ki a portfoliónkat, hogy annak elemei lehetőség szerint ne mozogjanak együtt, ezáltal csökkenthetjük a kockázatot.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 09:59
Perintfalvi Rita katolikus teológus immár jogerősen is sajtópert nyert a Mandiner című, a kormánypár...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem