16 °C Budapest

Vigyázz hova teszed! - "Az alapok fele halálra van ítélve"

Pénzcentrum
2006. augusztus 23. 14:00

Érdekes tapasztalatokkal gazdagodhattak a Morningstar befektetői konferenciájának résztvevői, mivel azonban hazánkból feltehetően igen kevesen képviseltették magukat a befektetési piac egyik óriásának eseményén, ezért indokoltnak tartjuk összefoglalni az esemény mondanivalóját az "egyszerű befektetőknek". Előrebocsátjuk, egyes leckék - korábbi írásaink után - nem feltétlenül hatnak az újdonság erejével, nem árt azonban neves szakértőkre alapozva megszilárdítani a megszerzett tudásbázist.


Ne dőljünk be a rövidtávú csábításnak!

Számtalan tanulmány keretében kimutatták már, hogy a befektetési alapokba fektetők többsége nem ér el olyan jó eredményt, mint az alap maga. Mindez azzal magyarázható, hogy a legtöbben kapkodnak, esés idején pánikszerűen eladnak és csak magasabban veszik vissza a jegyeket.

Szintén gyakori, hogy a befektetők a legforróbb sztorit üldözik, ezért általában a nagy kapkodás közepette gyakran mellényúlnak. Befektetési szakértők ezt a helyzetet gyakran ahhoz hasonlítják, amikor a bevásárlóközpontban igyekszünk a legrövidebb sorba beállni a kasszánál, erőlködésünket azonban ritkán koronázza siker.

Mindent összevetve sokkal kívánatosabb lehet a Buffet-féle stratégia követése: azaz a megfelelő cégek kiválasztása, majd a részvényeikbe történő hosszú távú (3-5 éves) befektetés.

Sikeresnek tartod magad? - Figyelj ezekre a buktatókra!

Mi az ami számít?

A konferencián résztvevő előadók többsége kiemelte, hogy míg korábban a kielégítetlen információigény volt a probléma, addig mára a befektetőkre zúduló tengernyi adatból a releváns információ kihorgászása jelent gondot.

Ma már rendelkezésre állnak az elemző cégek minősítései, a folyamatos update-ek szinte minden eseményt követően, ilyen környezetben pedig a befektetők hajlamosak túlreagálni az érkező híreket. Mivel a többség nem képes megállapítani, hogy az árfolyamok szempontjából egy-egy hír mennyire releváns, gyakran kapkodásba torkollik a hírek követése.

A befektetők többségére az is jellemző, hogy a rövid távú hozam és cash-flow adatok alapján hoznak döntést, ezekből igyekeznek a hosszabb távú trendre következtetni. Éppen ez az a taktika, mellyel könnyű kimaradni a meredek emelkedésből és belevenni a korrekcióba...

Kerüld el ezt a 4 hibát, vagy tönkremész!

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az alapok fele halálra van ítélve...

A pódiumon ugyan kevés előadó említi meg, a szünetekben azonban a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a befektetési alapok piacán jelenlévő alapok felének semmi létjogosultsága sincs.

A tengerentúlon számos olyan cég működik ezen a piacon, melyek legjobb termékeit is csak nagy jóindulattal lehet a középső kategóriába sorolni. Az alapok általában azért jönnek létre, mert a neves cégek el tudják adni a jegyeket, nem pedig azért, mert kiválóan tudják kezelni a pénzt. A piac még a hazánknál jóval fejlettebb Egyesült Államokban sem annyira hatékony, hogy az alulteljesítő alapok tönkremenjenek, amíg pedig a befektetők nem vonják ki belőlük a pénzt, addig a cégek nem szüntetik meg őket...

Nem árt tehát alaposan körülnézni és összehasonlítani a hasonló kockázati szintű, azonos kategóriájú alapokat mielőtt valamelyikbe beleugranánk.

A nagyobb cégek papírjait kell venni?

A Morningstar konferenciáján résztvevő szakértők egybehangzó véleménye szerint az egyedi részvényekben utazóknak a jelenlegi piaci környezetben elsősorban a nagyobb kapitalizációjú vállalatok papírjaira érdemes fókuszálniuk, hiszen a közelmúlt gyengélkedése után ezekben relatíve kis kockázat mellett lehet jelentős emelkedési potenciál.

Nem kell ugrani az első szóra!

Míg egyesek arra esküsznek, hogy rögtön megveszik, amit a szakértők javasolnak, addig mások igyekeznek nem a kitaposott ösvényt járni és olyan részvényeket választani, melyeket várakozásaik szerint majd a piac után húznak. Az igazság persze valahol a két megközelítés között lehet: divarzifikálni ugyanis melegen ajánlott!
Bármennyire is bízunk egyes részvényekben vagy befektetési alapokban, sose tegyünk fel mindent egy lapra! Mindig úgy alakítsuk ki a portfoliónkat, hogy annak elemei lehetőség szerint ne mozogjanak együtt, ezáltal csökkenthetjük a kockázatot.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?