35 °C Budapest

Garantált alapok: mit, miért, hogyan és milyen áron garantálnak?

Pénzcentrum
2006. augusztus 7. 15:05

Az alapkezelők, bankok ajánlatait böngészve egyre több, tőkemegóvást, illetve biztos minimumhozamot kínáló garantált alappal találkozhatunk, amelyek a mérsékelt kockázatviselő-képességű befektetők számára rendkívül vonzóak lehetnek. Érdemes tehát áttekinteni, hogy hogyan működnek, és milyen előnyökkel, illetve hátrányokkal járnak ezek az alapok. A garantált alapok a portfolió sajátos

Az alapkezelők, bankok ajánlatait böngészve egyre több, tőkemegóvást, illetve biztos minimumhozamot kínáló garantált alappal találkozhatunk, amelyek a mérsékelt kockázatviselő-képességű befektetők számára rendkívül vonzóak lehetnek. Érdemes tehát áttekinteni, hogy hogyan működnek, és milyen előnyökkel, illetve hátrányokkal járnak ezek az alapok.

A garantált alapok a portfolió sajátos kialakításának révén lejáratkor a befektetés névértékének kifizetésével biztosítják a tőke megóvását, illetve bizonyos esetekben biztos minimumhozamot is. Az alapok pontos hozamlehetőségeit a kibocsátási tájékoztató és a kibocsátó által közzétett hozamígéret tartalmazza. A struktúra lényege, hogy a tőkének bizonyos hányadát kockázatmentes eszközökbe fektetik úgy, hogy az az előre kalkulálható hozamokkal fedezze a lejáratkori tőke-, illetve hozamgaranciát. Ha tehát egy 3 éves futamidejű garantált zártvégű alap tőkemegóvást ígér, akkor pl. 5%-os kockázatmentes hozam mellett tőkéjének kb.86%-át kell kockázatmentes papírokban tartania. Ugyanez az arány a névérték 110%-ának garantált lejáratkori kifizetésével (tehát kb. 3.2%-os garantált éves hozam mellett) már 95%-ra nő.

A garancián felüli hozam a tőke fennmaradó hányadának (az alapot terhelő alapkezelési és egyéb költségek levonása utáni) befektetéséből származhat. A kockázatok kézbentartásának érdekében az alapkezelő nem direkt módon használja fel ezt a tőkét, hanem származtatott termékeken, jellemzően opciókon keresztül. A garantált alap eszközeinek fennmaradó hányadán gyakran vételi opciókat, illetve különböző opciók kombinálásával összeállított összetett termékeket vásárol. Az opció (ill. jellemzően ún. spread termékek)legtöbbször egy-egy kiszemelt indexre, vagy indexkosárra, de elvben bármilyen instrumentumra vonatkozhat. Találkozhatunk garantált alapokkal, amelyek hozama devizaárfolyaomktól, árupiacoktól, vagy ingatlanbefektetések hozamától függ (a terméket, illetve a teljesítmény-értékelés mikéntjét minden esetben a kezelési szabályzat tartalmazza). Ha tehát a szóbanforgó termék értéke meghaladja az opcióban szereplő kötési árfolyamot az alapkezelő az opciót lehívva a garantált hozamon felüli hozamot (a kötési árfolyam, és a piaci árfolyam különbségét) realizál. Mivel az opció díját az alap a tőkéből fizeti, azt a kockázatmentes hozam "termeli" meg.

A garantált alapok működésének egyik fontos tényezője a részesedési mutató, másképpen participációs ráta, ami megmutatja, hogy a kockázatos portfoliórész (pl. tőzsdeindex) hozamából milyen arányban részesedik a befektető. Fontos, hogy az esetek többségében a részvételi mutatót az alapkezelő csak a jegyzést követően, a lejegyzett tőke, és az opciók ismeretében állapítja meg.

A garantált konstrukciók nyilvánvalóan azoknak a befektetőknek kedvezőek, akik nem kívánnak nagyfokú kockázatot vállalni, pl. részvényalapokkal. Egy részvényindexbe, vagy indexkosárba fektető garantált alap révén viszont (részben) részesülhetnek a részvénypiacok hozamaiból, úgy, hogy legrosszabb esetben is visszakapják a befektetett tőkéjük névértékét. Ugyanígy a zártvégű garantált alap az alapkezelő számára is kedvező, hiszen az alap portfoliójának összeállítása után csak minimális portfolió-menedzselést igényel, mert az alap felállása után a futamidő végéig nincsen tőke be-, illetve kiáramlás (a piacon "fiatalabbnak" számító nyíltvégű garantált konstrukciók esetében a tőkemozgás megnehezíti az optimális opciós ügyletek kialakítását, így itt bonyolultabb a garanciát biztosító portfolió menedzselése is).

Mik a hátulütői a garantált alapoknak?

A zártvégű garantált alapok nyújtotta biztonságért cserében vállalni kell azt, hogy ezek az alapok zártvégűek - azaz a futamidő lejárta előtt csak költségesen, esetlegkedvezőtlen árfolyamon értékesíthetők - a befektetőnek terveznie kell az átlagosan 3 éves futamidőt (a garanciák is csak a teljes futamidőre szóló befektetés esetében érvényesek).

A befektetési alapok 2005. évi költségterheléséről szóló PSZÁF jelentés tanúsága szerint ugyanakkor a garantált alapok között találhatóak - az ingatlanalapok mellett - a legnagyobb éves átlagos nettó eszközértékre vetített költséghányadosok, ami egyes alapok esetében meghaladhatja a 3%-ot is (ugyanakkor egyes garantált alapoknak kifejezetten alacsony a költségterhelése). Míg azonban az ingatlanalapoknál jellemzően magasabb az erőforrásigény, addig ezeknél a termékeknél jellemzően nem, emiatt ez egy jó bevételi forrást biztosíthat az alapkezelő társaságoknak. A különböző alapok összehasonlításakor érdemes az alapok teljes futamidejére felmerülő összes költséget évesíteni, ugyanis gyakran egyedül az első évben magas a díj, utána akár csökkenhet is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Forrás: PSZÁF

A garantált alapok esetében a befektetési alapok szokásos költségei mellett az elvesztett befektetési lehetőségek potenciális hasznának alternatíva-költségét is számba kell venni. A garantált alapok működésében fontos, hogy a garanciát csak abban az esetben biztosítanak a befektető számára, ha a teljes futamidő alatt kitart befektetése mellett, tőkéje tehát a futamidő végéig el van zárva más befektetési lehetőségek elől, ugyanakkor a nominális tőkemegóvás reálértéken veszteséget jelent.

Fontos megemlíteni, hogy a garantált alapok hozama - az összetett opciós ügyletek jellemzői miatt - általában nem csak alulról, hanem felülről is korlátozott, ezt a maximális hozamot is a kezelési szabályzat tartalmazza.

A garantált alapok elvitathatatlan előnyökkel rendelkeznek azok számára, akik nehezen vállalják a lefelé mutató kockázatokat, mégis részesedni szeretnének a volatilis befektetési formák hasznaiból. Emellett azonban látni kell, hogy ezt a biztonságot csak bizonyos áldozatok (maximált hozam, zártvégűség, egyes esetekben magasabb költségek) révén érhetik el a befeketetők, ami a kisbefektetők hozamreményeit némileg korlátozza. A hasznok és áldozatok értékelésénél fontos azonban figyelembe venni a piaci környezetet, hiszen tőkeveszteség elkerülése volatilis időszakokban igen sokat érhet.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 30. 11:59
“A 2008-ban telenyomták a gazdaságokat pénzzel. Mindenki azt mondta – ti is –  hogy ebből jele...
Kiszámoló  |  2022. június 29. 21:59
Emlékszünk még, amikor a kormány ingyenessé tette a kéményseprést a lakosságnak? Nem, nem arra, hogy...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?