28 °C Budapest

Garantált alapok: mit, miért, hogyan és milyen áron garantálnak?

Pénzcentrum
2006. augusztus 7. 15:05

Az alapkezelők, bankok ajánlatait böngészve egyre több, tőkemegóvást, illetve biztos minimumhozamot kínáló garantált alappal találkozhatunk, amelyek a mérsékelt kockázatviselő-képességű befektetők számára rendkívül vonzóak lehetnek. Érdemes tehát áttekinteni, hogy hogyan működnek, és milyen előnyökkel, illetve hátrányokkal járnak ezek az alapok. A garantált alapok a portfolió sajátos

Az alapkezelők, bankok ajánlatait böngészve egyre több, tőkemegóvást, illetve biztos minimumhozamot kínáló garantált alappal találkozhatunk, amelyek a mérsékelt kockázatviselő-képességű befektetők számára rendkívül vonzóak lehetnek. Érdemes tehát áttekinteni, hogy hogyan működnek, és milyen előnyökkel, illetve hátrányokkal járnak ezek az alapok.

A garantált alapok a portfolió sajátos kialakításának révén lejáratkor a befektetés névértékének kifizetésével biztosítják a tőke megóvását, illetve bizonyos esetekben biztos minimumhozamot is. Az alapok pontos hozamlehetőségeit a kibocsátási tájékoztató és a kibocsátó által közzétett hozamígéret tartalmazza. A struktúra lényege, hogy a tőkének bizonyos hányadát kockázatmentes eszközökbe fektetik úgy, hogy az az előre kalkulálható hozamokkal fedezze a lejáratkori tőke-, illetve hozamgaranciát. Ha tehát egy 3 éves futamidejű garantált zártvégű alap tőkemegóvást ígér, akkor pl. 5%-os kockázatmentes hozam mellett tőkéjének kb.86%-át kell kockázatmentes papírokban tartania. Ugyanez az arány a névérték 110%-ának garantált lejáratkori kifizetésével (tehát kb. 3.2%-os garantált éves hozam mellett) már 95%-ra nő.

A garancián felüli hozam a tőke fennmaradó hányadának (az alapot terhelő alapkezelési és egyéb költségek levonása utáni) befektetéséből származhat. A kockázatok kézbentartásának érdekében az alapkezelő nem direkt módon használja fel ezt a tőkét, hanem származtatott termékeken, jellemzően opciókon keresztül. A garantált alap eszközeinek fennmaradó hányadán gyakran vételi opciókat, illetve különböző opciók kombinálásával összeállított összetett termékeket vásárol. Az opció (ill. jellemzően ún. spread termékek)legtöbbször egy-egy kiszemelt indexre, vagy indexkosárra, de elvben bármilyen instrumentumra vonatkozhat. Találkozhatunk garantált alapokkal, amelyek hozama devizaárfolyaomktól, árupiacoktól, vagy ingatlanbefektetések hozamától függ (a terméket, illetve a teljesítmény-értékelés mikéntjét minden esetben a kezelési szabályzat tartalmazza). Ha tehát a szóbanforgó termék értéke meghaladja az opcióban szereplő kötési árfolyamot az alapkezelő az opciót lehívva a garantált hozamon felüli hozamot (a kötési árfolyam, és a piaci árfolyam különbségét) realizál. Mivel az opció díját az alap a tőkéből fizeti, azt a kockázatmentes hozam "termeli" meg.

A garantált alapok működésének egyik fontos tényezője a részesedési mutató, másképpen participációs ráta, ami megmutatja, hogy a kockázatos portfoliórész (pl. tőzsdeindex) hozamából milyen arányban részesedik a befektető. Fontos, hogy az esetek többségében a részvételi mutatót az alapkezelő csak a jegyzést követően, a lejegyzett tőke, és az opciók ismeretében állapítja meg.

A garantált konstrukciók nyilvánvalóan azoknak a befektetőknek kedvezőek, akik nem kívánnak nagyfokú kockázatot vállalni, pl. részvényalapokkal. Egy részvényindexbe, vagy indexkosárba fektető garantált alap révén viszont (részben) részesülhetnek a részvénypiacok hozamaiból, úgy, hogy legrosszabb esetben is visszakapják a befektetett tőkéjük névértékét. Ugyanígy a zártvégű garantált alap az alapkezelő számára is kedvező, hiszen az alap portfoliójának összeállítása után csak minimális portfolió-menedzselést igényel, mert az alap felállása után a futamidő végéig nincsen tőke be-, illetve kiáramlás (a piacon "fiatalabbnak" számító nyíltvégű garantált konstrukciók esetében a tőkemozgás megnehezíti az optimális opciós ügyletek kialakítását, így itt bonyolultabb a garanciát biztosító portfolió menedzselése is).

Mik a hátulütői a garantált alapoknak?

A zártvégű garantált alapok nyújtotta biztonságért cserében vállalni kell azt, hogy ezek az alapok zártvégűek - azaz a futamidő lejárta előtt csak költségesen, esetlegkedvezőtlen árfolyamon értékesíthetők - a befektetőnek terveznie kell az átlagosan 3 éves futamidőt (a garanciák is csak a teljes futamidőre szóló befektetés esetében érvényesek).

A befektetési alapok 2005. évi költségterheléséről szóló PSZÁF jelentés tanúsága szerint ugyanakkor a garantált alapok között találhatóak - az ingatlanalapok mellett - a legnagyobb éves átlagos nettó eszközértékre vetített költséghányadosok, ami egyes alapok esetében meghaladhatja a 3%-ot is (ugyanakkor egyes garantált alapoknak kifejezetten alacsony a költségterhelése). Míg azonban az ingatlanalapoknál jellemzően magasabb az erőforrásigény, addig ezeknél a termékeknél jellemzően nem, emiatt ez egy jó bevételi forrást biztosíthat az alapkezelő társaságoknak. A különböző alapok összehasonlításakor érdemes az alapok teljes futamidejére felmerülő összes költséget évesíteni, ugyanis gyakran egyedül az első évben magas a díj, utána akár csökkenhet is.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Forrás: PSZÁF

A garantált alapok esetében a befektetési alapok szokásos költségei mellett az elvesztett befektetési lehetőségek potenciális hasznának alternatíva-költségét is számba kell venni. A garantált alapok működésében fontos, hogy a garanciát csak abban az esetben biztosítanak a befektető számára, ha a teljes futamidő alatt kitart befektetése mellett, tőkéje tehát a futamidő végéig el van zárva más befektetési lehetőségek elől, ugyanakkor a nominális tőkemegóvás reálértéken veszteséget jelent.

Fontos megemlíteni, hogy a garantált alapok hozama - az összetett opciós ügyletek jellemzői miatt - általában nem csak alulról, hanem felülről is korlátozott, ezt a maximális hozamot is a kezelési szabályzat tartalmazza.

A garantált alapok elvitathatatlan előnyökkel rendelkeznek azok számára, akik nehezen vállalják a lefelé mutató kockázatokat, mégis részesedni szeretnének a volatilis befektetési formák hasznaiból. Emellett azonban látni kell, hogy ezt a biztonságot csak bizonyos áldozatok (maximált hozam, zártvégűség, egyes esetekben magasabb költségek) révén érhetik el a befeketetők, ami a kisbefektetők hozamreményeit némileg korlátozza. A hasznok és áldozatok értékelésénél fontos azonban figyelembe venni a piaci környezetet, hiszen tőkeveszteség elkerülése volatilis időszakokban igen sokat érhet.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?