Garantált alapok: mit, miért, hogyan és milyen áron garantálnak?

Pénzcentrum
2006. augusztus 7. 15:05

Az alapkezelők, bankok ajánlatait böngészve egyre több, tőkemegóvást, illetve biztos minimumhozamot kínáló garantált alappal találkozhatunk, amelyek a mérsékelt kockázatviselő-képességű befektetők számára rendkívül vonzóak lehetnek. Érdemes tehát áttekinteni, hogy hogyan működnek, és milyen előnyökkel, illetve hátrányokkal járnak ezek az alapok. A garantált alapok a portfolió sajátos

Az alapkezelők, bankok ajánlatait böngészve egyre több, tőkemegóvást, illetve biztos minimumhozamot kínáló garantált alappal találkozhatunk, amelyek a mérsékelt kockázatviselő-képességű befektetők számára rendkívül vonzóak lehetnek. Érdemes tehát áttekinteni, hogy hogyan működnek, és milyen előnyökkel, illetve hátrányokkal járnak ezek az alapok.

A garantált alapok a portfolió sajátos kialakításának révén lejáratkor a befektetés névértékének kifizetésével biztosítják a tőke megóvását, illetve bizonyos esetekben biztos minimumhozamot is. Az alapok pontos hozamlehetőségeit a kibocsátási tájékoztató és a kibocsátó által közzétett hozamígéret tartalmazza. A struktúra lényege, hogy a tőkének bizonyos hányadát kockázatmentes eszközökbe fektetik úgy, hogy az az előre kalkulálható hozamokkal fedezze a lejáratkori tőke-, illetve hozamgaranciát. Ha tehát egy 3 éves futamidejű garantált zártvégű alap tőkemegóvást ígér, akkor pl. 5%-os kockázatmentes hozam mellett tőkéjének kb.86%-át kell kockázatmentes papírokban tartania. Ugyanez az arány a névérték 110%-ának garantált lejáratkori kifizetésével (tehát kb. 3.2%-os garantált éves hozam mellett) már 95%-ra nő.

A garancián felüli hozam a tőke fennmaradó hányadának (az alapot terhelő alapkezelési és egyéb költségek levonása utáni) befektetéséből származhat. A kockázatok kézbentartásának érdekében az alapkezelő nem direkt módon használja fel ezt a tőkét, hanem származtatott termékeken, jellemzően opciókon keresztül. A garantált alap eszközeinek fennmaradó hányadán gyakran vételi opciókat, illetve különböző opciók kombinálásával összeállított összetett termékeket vásárol. Az opció (ill. jellemzően ún. spread termékek)legtöbbször egy-egy kiszemelt indexre, vagy indexkosárra, de elvben bármilyen instrumentumra vonatkozhat. Találkozhatunk garantált alapokkal, amelyek hozama devizaárfolyaomktól, árupiacoktól, vagy ingatlanbefektetések hozamától függ (a terméket, illetve a teljesítmény-értékelés mikéntjét minden esetben a kezelési szabályzat tartalmazza). Ha tehát a szóbanforgó termék értéke meghaladja az opcióban szereplő kötési árfolyamot az alapkezelő az opciót lehívva a garantált hozamon felüli hozamot (a kötési árfolyam, és a piaci árfolyam különbségét) realizál. Mivel az opció díját az alap a tőkéből fizeti, azt a kockázatmentes hozam "termeli" meg.

A garantált alapok működésének egyik fontos tényezője a részesedési mutató, másképpen participációs ráta, ami megmutatja, hogy a kockázatos portfoliórész (pl. tőzsdeindex) hozamából milyen arányban részesedik a befektető. Fontos, hogy az esetek többségében a részvételi mutatót az alapkezelő csak a jegyzést követően, a lejegyzett tőke, és az opciók ismeretében állapítja meg.

A garantált konstrukciók nyilvánvalóan azoknak a befektetőknek kedvezőek, akik nem kívánnak nagyfokú kockázatot vállalni, pl. részvényalapokkal. Egy részvényindexbe, vagy indexkosárba fektető garantált alap révén viszont (részben) részesülhetnek a részvénypiacok hozamaiból, úgy, hogy legrosszabb esetben is visszakapják a befektetett tőkéjük névértékét. Ugyanígy a zártvégű garantált alap az alapkezelő számára is kedvező, hiszen az alap portfoliójának összeállítása után csak minimális portfolió-menedzselést igényel, mert az alap felállása után a futamidő végéig nincsen tőke be-, illetve kiáramlás (a piacon "fiatalabbnak" számító nyíltvégű garantált konstrukciók esetében a tőkemozgás megnehezíti az optimális opciós ügyletek kialakítását, így itt bonyolultabb a garanciát biztosító portfolió menedzselése is).

Mik a hátulütői a garantált alapoknak?

A zártvégű garantált alapok nyújtotta biztonságért cserében vállalni kell azt, hogy ezek az alapok zártvégűek - azaz a futamidő lejárta előtt csak költségesen, esetlegkedvezőtlen árfolyamon értékesíthetők - a befektetőnek terveznie kell az átlagosan 3 éves futamidőt (a garanciák is csak a teljes futamidőre szóló befektetés esetében érvényesek).

A befektetési alapok 2005. évi költségterheléséről szóló PSZÁF jelentés tanúsága szerint ugyanakkor a garantált alapok között találhatóak - az ingatlanalapok mellett - a legnagyobb éves átlagos nettó eszközértékre vetített költséghányadosok, ami egyes alapok esetében meghaladhatja a 3%-ot is (ugyanakkor egyes garantált alapoknak kifejezetten alacsony a költségterhelése). Míg azonban az ingatlanalapoknál jellemzően magasabb az erőforrásigény, addig ezeknél a termékeknél jellemzően nem, emiatt ez egy jó bevételi forrást biztosíthat az alapkezelő társaságoknak. A különböző alapok összehasonlításakor érdemes az alapok teljes futamidejére felmerülő összes költséget évesíteni, ugyanis gyakran egyedül az első évben magas a díj, utána akár csökkenhet is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Forrás: PSZÁF

A garantált alapok esetében a befektetési alapok szokásos költségei mellett az elvesztett befektetési lehetőségek potenciális hasznának alternatíva-költségét is számba kell venni. A garantált alapok működésében fontos, hogy a garanciát csak abban az esetben biztosítanak a befektető számára, ha a teljes futamidő alatt kitart befektetése mellett, tőkéje tehát a futamidő végéig el van zárva más befektetési lehetőségek elől, ugyanakkor a nominális tőkemegóvás reálértéken veszteséget jelent.

Fontos megemlíteni, hogy a garantált alapok hozama - az összetett opciós ügyletek jellemzői miatt - általában nem csak alulról, hanem felülről is korlátozott, ezt a maximális hozamot is a kezelési szabályzat tartalmazza.

A garantált alapok elvitathatatlan előnyökkel rendelkeznek azok számára, akik nehezen vállalják a lefelé mutató kockázatokat, mégis részesedni szeretnének a volatilis befektetési formák hasznaiból. Emellett azonban látni kell, hogy ezt a biztonságot csak bizonyos áldozatok (maximált hozam, zártvégűség, egyes esetekben magasabb költségek) révén érhetik el a befeketetők, ami a kisbefektetők hozamreményeit némileg korlátozza. A hasznok és áldozatok értékelésénél fontos azonban figyelembe venni a piaci környezetet, hiszen tőkeveszteség elkerülése volatilis időszakokban igen sokat érhet.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem