15 °C Budapest

Rájár a rúd a magyar munkavállalókra: ezért kapnak rengetegen kevesebbet hó végén

2020. március 3. 15:33

Az elmúlt években ismét emelkedett Magyarországon a táppénzes napok száma, valamint az ehhez kapcsolódó egészségbiztosítási kiadás is. A betegséget követő munkába való gyors visszatérés nemzetgazdasági érdek, hiszen a produktivitás növekedése mellett megtakarítást jelent az egészségügyi és szociális ellátórendszernek is. A krónikus vagy súlyosabb betegségekből eredő társadalmi költségek visszafogására több lehetőség is kínálkozik, az egyik hatékony megoldás a megelőzés és az innovatív terápiák szélesebb körű támogatása lehet.

Miközben 2009-2013 között csökkent, 2014-től kezdődően ismét növekedett Magyarországon a táppénzen töltött napok száma, valamint ehhez kapcsolódóan az egészségbiztosítási kiadás a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Amíg 2016-ban 25,3 millió napot töltöttünk táppénzen, ez a szám 2018-ra 26,5 millióra emelkedett. Noha a táppénzre jogosultak száma alig változott, a kapcsolódó egészségbiztosítási kiadás a KSH adatai alapján a 2016-os 85 milliárd forintról egy évvel később 95 milliárdra, 2018-ra pedig 109 milliárd forintra nőtt - derült ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM).

Kisebb mértékben, de az elmúlt években szintén növekedni kezdett hazánkban az egy főre jutó táppénzes napok (tehát a 15 napos betegszabadságon felüli betegségben töltött napok) száma. Amíg 2013-ban 5,2 táppénzes nap jutott egy jogosultra, 2018-ban már 6,6-ra emelkedett az egy biztosítottra jutó táppénzes napok száma. Az elhúzódó betegségek az egészségbiztosítási kiadások mellett a gazdasági teljesítményre is negatívan hatnak, hiszen ilyenkor nem történik munkavégzés, és a kieső erőforrás pótlását sokszor más területről történő átcsoportosítással kell megoldani.

A betegszabadságokból fakadó társadalmi költségek csökkentésére több lehetőség is kínálkozik. Az AIPM arra hívja fel a figyelmet, hogy a nemzetközi kutatási adatok alapján az innovatív terápiák jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberek hamarabb visszatérhessenek a munkába, ami a növekvő produktivitás mellett megtakarítást jelent az egészségügyi és szociális ellátórendszernek, így komoly nemzetgazdasági érdek.

Az innovatív kezelések, különösen krónikus vagy súlyosabb betegségek esetén, lehetővé teszik a betegek számára, hogy hamarabb térhessenek vissza a munka világába, valamint segíthetnek megelőzni a súlyos szövődmények kialakulását. A munkaadók által támogatott védőoltások segíthetik a betegségek megelőzését (például influenzaszezonban vagy fokozott egészségügyi kockázatokkal járó munkakörök esetén), így a kollégák kevesebb napot töltenek betegszabadságon. A modern, innovatív terápiák támogatásával tehát a betegségből való minél gyorsabb kilábalás és a munkába való visszatérés is ösztönözhető.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Miközben a védőoltások a megelőzést, a korszerű terápiák pedig a munkába való gyorsabb visszatérést segítik, a hazai munkáltatók körében még nem elterjedt a támogatásuk. Az AIPM országos reprezentatív kutatásának  eredményei alapján az aktív munkavállalók több mint kétharmada (71,5%) számolt be arról, hogy munkaadója nem támogatja gyógyszer szedését vagy védőoltást. A munkakörhöz kapcsolódó gyógyszer támogatását 18,5 százalék, a munkakörhöz nem kapcsolódó készítmény támogatását pedig mindössze 10 százalék említette.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm