2020. július 2. csütörtök Ottó
HR Centrum

Ennyibe kerül havonta egy iskolás gyerek

  • Pénzcentrum.hu
  • 2014. szeptember 1. hétfő 15:02

Átlagosan 58 ezer forintba kerül gyermekenként az iskolakezdés az idén, ami jelentős terhet ró a családokra - derült ki egy friss kutatásból. A felmérés szerint az egyetemista gyermekek őszi elindítása jelenti a legnagyobb terhet. A családok a beiskolázás előtt átlagosan öt hónapig takarékoskodnak, azonban így is minden hatodik szülő tartja elképzelhetőnek, hogy hitelt kell felvennie szeptemberben.


Egy egyetemistára a tanévkezdés kapcsán a családok átlagosan 124 ezer, egy középiskolásra közel 64 ezer forintot költenek, az általános iskolások pedig 48 ezer forintba kerülnek - derül ki a Budapest Bank felméréséből. A legnagyobb terhet a megfelelő ruházat és lábbelik, valamint a taneszközök és a tankönyvek beszerzése jelentik: ezek teszik ki a költségek 70 százalékát. A felsőoktatásban tanulók esetében ezeken kívül a tandíj is jelentős összeget jelent.

A családok többsége számára kiemelten fontos cél a gyerekek megfelelő iskoláztatása, amiért jelentősebb anyagi terhet is hajlandóak vállalni. Bár a megkérdezettek 80 százaléka nyilatkozta, hogy komoly anyagi megterhelést jelent a gyerekek iskoláztatása, tízből hét család mégis törekszik arra, hogy a lehetőségeihez mérten a legjobb minőségű termékeket vegye meg a gyerekek számára. Minden második szülő igyekszik az őszi kiadásokat több hónapra elosztani, és az iskolakezdéssel járó költségekre átlagosan 5 hónapig takarékoskodnak.

Miből telik?

Az iskolakezdéshez kapcsolódó kiadásokat általában egy család 60 százalékban a havi fizetésből, 40 százalékban a kifejezetten erre a célra félretett megtakarításokból, 35 százalékban pedig az iskolakezdési támogatásból finanszírozza.

Minden hatodik szülő tartja elképzelhetőnek, hogy hitelt vegyen fel szeptemberben a költségek fedezésére. Közülük minden második család ismerőstől vagy rokontól kérne kölcsön; kb. egyharmaduk használná a folyószámlahitel- illetve hitelkártya-keretét, egyötödük pedig egyéb hitelt venne igénybe.

Év közben is alig csökkennek a költségek

A tanév folyamán átlagosan havonta 49 ezer forint kiadást jelent egy gyermek képzése a különórákat is beleértve. Míg egy általános iskolás esetében a havi költség mintegy 38 ezer forint, egy középiskolásnál ez már közel 55 ezer, egyetemistáknál pedig meghaladhatja a 113 ezer forintot is. Sok "kis" tételből jön össze a havi fizetnivaló: ezek jellemzően az étkezés, az informatikai eszközök beszerzésének és fenntartásának díjai, a különórák költsége és az utazás. Az egyetemisták szüleinek legkomolyabb kiadása a lakhatás, azaz a kollégium vagy az albérlet fedezése.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fordult a kocka: nem kell már levadászni a jó munkaerőt, kedvükre válogathatnak a cégek
Zdravka Demeter Bubaloval, a MOL-csoport HR igazgatójával beszélgettünk.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2020. 07. 01. 08:43
Az új társadalombiztosítási járulék

Annak ellenére, hogy a magánszemélytől levonandó egyéni járulékok mértékében nem történik...

vezetoi-coaching
2020. 06. 30. 15:31
Arányok a vezetői attitűdben...

Szerintem hamis/hibás & félrevezető kérdés az, hogy ki a jó vezető, csak így, általában......

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

ajovomunkahelye
2020. 06. 29. 14:44
Új feladatok és nehézségek várnak a vezetőkre

A koronavírus-járvány az FMCG (Fast-Moving Consumer Goods), vagyis a gyorsan forgó fogyasztási cikkek...

hrdoktor
2020. 06. 29. 04:59
Üss vagy fuss – avagy miképp lehet segítségünkre vagy éppen terhünkre a stresszreakció?

A stressz szóról legtöbbünknek egy negatív fogalom jut eszébe: ez valami káros; valami, amit szeretnénk...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

legacykft
2020. 06. 19. 09:00
Mi kell ahhoz, hogy (jó) vezető lehess?

Vezetőnek születni kell. Sokan vélik, hogy ez az állítás megállja a helyét. Vagy azért, mert...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk