7 °C Budapest
Worker inspecting stainless element in metal worshop

Brutális, ami a hazai bérekkel történik: mi leszünk Európa összeszerelő üzeme?

2023. március 31. 19:04

Tavaly hazánkban nagyjából 4 064 forint volt egy átlagos dolgozó bérköltsége, amivel az Európai Unión belül Magyarországon volt a harmadik legolcsóbb az átlagos dolgozó foglalkoztatása. Az Eurostat adatai segítségével megvizsgáltuk, hogy európai összehasonlításban mekkora különbségek vannak a foglalkoztatási költségekben és azt is, hogy az országon belül mekkora a bérszakadék.

Az Eurostat legfrissebb bérköltség-indexe szerint 2022-ben 30,5 euró volt az átlagos bérköltség az EU országaiban, ami március 31. délutáni középárfolyamon 11 622 forintnak felel meg. Ezzel szemben Magyarországon átlag 10,7 euróból (4064 forint) megúszták a cégek egy átlagos dolgozó foglalkoztatását. Ezzel az Unión belül nálunk volt a harmadik legalacsonyabb. Kizárólag a regionális integráció részévé csupán 2007-ben váló Romániában, illetve Bulgáriában  jött ki olcsóbban egy átlag munkavállaló bérköltsége.

Hazánk az Unió sereghajtói között

A kutatás során az óránkénti átlagos  bérköltséget munkaadói szemszögből határozták meg, tehát a béreken felüli egyéb költségeket is magukban foglalták. A 10 főnél több alkalmazottat foglalkoztató cégeket vizsgáltak, ahol az egészségügyi járulékokat, az adókat és minden egyebet is beleszámoltak a mixbe.

A friss jelentés eredményeiből kiderült, hogy ez az összesített költség Norvégiában volt a legmagasabb, ahol óránként 55,6 eurót (21 118 forint) forintot kóstált egy dolgozó foglalkoztatása. A második helyre Luxemburg került, ahol ugyanez 50,7 euróba (19257 forint) került. De hasonlóan komoly költséget emésztett fel az átlagos dolgozó Izlandon is, ahol 48,4 euróba (18 383 forint) kerül őt foglalkoztatni.

A sereghajtó eközben a már említett Bulgária volt, ahol mindössze 8,2 euró (3114 forint) volt az óránkénti átlagos bérköltség. Ezt csak kicsivel előzte Románia, ahol 9,5 euró (nagyjából 3608 forint) volt ugyanez a költség, a nem túl dicsőséges, hátulról nézett dobogó harmadik fokára pedig Magyarország került fel, a 27 EU-s tagállam közül így összességében a 25. helyre kerülve. Hazánkban 10,7 euró volt az átlag, ami forintosítva 4064 forintos óránkénti bérköltséget jelent.

Régiós szinten is piszok olcsó a magyar munkaerő

Ha körülnézünk a régió többi országában, jól látszik, hogy azok többségéhez képest is nagyon olcsó nálunk dolgozókat foglalkoztatnia. Lengyelországban 12,5 euró (4748 forint), Szlovákiában 15,6 euró (5926 forint), Csehországban 16,4 euró (6230 forint), Szlovéniában 23,1 euró (8776 forint), Ausztriában pedig 39 euró (14 816 forint) volt tavaly az óránkénti teljes munkáltatói költség.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Elég tehát egy országgal arrébb tekintenünk, hogy négyszeres bérköltséget találjunk. Nem véletlen, hogy nemzetközi multik gyárainak sorát húzzák fel éppen hazánkban a nyugati országok helyett.

Országos szinten is hatalmasak a szakadékok

Az alacsony átlagos bérköltség hátterében elsősorban nyilván az európai szinten nem éppen magas bérek állnak (lévén az adóterhek egyáltalán nem alacsonyak). És bár papíron a tavalyi év során átlag nettó 18,2 százalékkal nőttek hazánkban a nettó bérek, igazából néhány régió, illetve szakma húzta fel ilyen relatíve magasra a bérfejlesztés mértékének átlagát. Mint azt a Pénzcentrum is megírta, 13 megyében az országos átlag alatti mértékben emelkedtek a nettó fizetések tavaly.   Budapesten kívül csak Győr-Moson-Sopronban volt nagyobb a nettó átlagfizetés, mint az országos átlag (342 984 forint).

2022-ben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 516 ezer forintot, míg adókedvezmények nélküli nettó átlagkeresete 343 ezer forintot tett ki.

A fentiekhez viszonyítva egészen durva látni, hogy mennyit lehet keresni az ország legrosszabbul fizetett munkájával. Utóbbi a  humán egészségügyi, szociális ellátás (fizikai munka) Borsodban, és az ezt végzők mindössze átlag 89 292 forintot kapnak nettóban a, ami 74 százalékkal kevesebb, mint az országos átlagkereset, és 67 százalékkal alacsonyabb a megyeinél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm