Sous chef chopping ingredients for dinner service at workstation in restaurant kitchen cimlapi

Eladók, kamionosok, szakácsok, pincérek: ők mind rosszabbul keresnek, mint a magyarok többsége

2021. november 2. 14:03

Egy átlagos magyar keresetét az átlagbérnél jobban leírja a medián fizetés nagysága, melynek összege a tavalyi évben havi bruttó 320 528 forint volt. Megnéztük, mely szakmák azok, melyben a bruttó bér még csak meg sem közelítette ezt a szintet. Egészen meglepő foglalkozások is felkerültek a listára.

A Központi Statisztikai Hivatal hónapról hónapra közli a hazai bruttó én nettó átlagkereseteket, mely 2020-ban 403 616 forint volt.  Ám egy átlagos magyar keresetét az átlagbérnél jobban leírja a medián fizetés nagysága, ennek összege a tavalyi évben havi bruttó 320 528 forint volt.

Nem árt tisztában lenni azonban azzal, hogy a KSH csak a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál dolgozók kereseti adatait teszi közzé. Tehát a ténylegesen dolgozókénál jóval kevesebbek adatai szerepelnek: kimaradnak a nem teljes munkaidőben dolgozók és a kisebb cégeknél dolgozók is, ők feltehetően még lefelé húznák az átlagot.

Ki mennyit keres?

Nemrég frissítette foglalkozás szintű keresetstatisztikáját a Központi Statisztikai Hivatal, így megtudhattuk, mennyi volt az egyes szakmákban dolgozók átlagkeresete 2019-ben, illetve 2020-ban, de korábbi cikkeinkből kiderült az is, kik keresnek a legtöbbet, kik a legkevesebbet Magyarországon, sőt arra is fény derült, mely szakmákban zuhantak és lőttek ki a fizetések 2019. és 2020. között.

De térjünk rá a medián keresetekre: legközelebb a 320 528 forintos bruttó átlagkeresethez a borász és egyéb szeszesital-gyártó, szikvízkészítők vannak, ők 320 487 forintot kerestek, ezt az értéket alulról súrolják az építményszerkezet-szerelők (318 530 forint), felülről pedig a nyomdai előkészítők (321 916 forint). A KSH FEOR szám szerint megkülönböztetett foglalkozások közül összesen 149 területen keresnek a bruttó mediánbér alatt, és 325-ben felette.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A grafikonon most azokat a szakmákat ábrázoltuk, melyekben a bruttó mediánbér alatt voltak az átlagkeresetek, hiszen vannak köztük egészen meglepő számok is. Bőven alatta keresnek a manikűrösök (217 514 forint), a pultosok (219 241 forint), a pincérek (234 851 forint), a gyorséttermi eladók (246 110 forint), a szakácsok ( 251 264 forint), sőt a tehergépkocsi-vezető, kamionsofőrök is (258 036 forint).

Ismét egyre többet hallani a magyarországi munkaerőhiányról, mely nem csak a termelést, de a szolgáltatóipart is sújtja, éppen ezért szinte érthetetlen, hogy az annyit küszködő szektorokban, mint amilyen a vendéglátás, vagy a szállítmányozás, miért nem emelkednek dinamikusabban a bérek. Persze ezek 2020-as összesített adatok, feltehetően a jövő évi számokban már sokkal élesebben kirajzolódik a mostani trend.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?