Serious millennial couple planning family budget use e-bank app on laptop, do expenses calculation, make loan payment through online service, expenditures analysis, writes notes sit in kitchen at home

Tovább kígyóznak a sorok a magyarok kedvenc hiteléért: hol van már a válság, óriási a roham

2024. május 7. 13:01

Frissítette a háztartásokkal és nem-pénzügyi vállalatokkal kötött hitel- és betétszerződésekre vonatkozó adatsorait a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az alábbiakban bemutatjuk a márciusra vonatkozó friss adatsorok jelzáloghitelekre vonatkozó részeit – látni fogjuk, hogy 2022 nyara óta nem vettek fel annyi lakáshitelt a magyar háztartások, mint a most vizsgált időszakban. Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy az idei évben eddig folyamatosan bővülni tudott a hitelpiac, ráadásul nem is akármekkora mértékben – a márciusban kihelyezett hitelek szerződéses összege 15 százalékkal haladta meg a februári kihelyezések összegét, jóllehet már a februári eredmény is toronymagasan verte a tavalyi év legmagasabb havi eredményét is.

Idén márciusban 97,8 milliárd forintnyi lakáshitelt vettek fel a magyar háztartások, ami 2022 augusztusa óta a legmagasabb összegnek számít. Ez az idén februári eredményhez képest is igen jelentős, bő 12,5 milliárd forintos bővülést jelent, ami százalékosan kifejezve 14,9 százalékos emelkedést jelent egyetlen hónap leforgása alatt. Még szembetűnőbb a bővülés mértéke, amennyiben a mostani eredményt az egy évvel ezelőttivel vetjük össze – tavaly márciusban 41,6 milliárd forint volt az új jelzáloghitel-szerződések összege, amihez képest a mostani eredmény 135 százalékos emelkedést jelent (+56,3 mrd).

Utoljára 2022 augusztusában fordul elő, hogy a mostanihoz hasonló méretű összeget vettek fel a magyar háztartások – a szóban forgó hónapban 96 milliárd forint volt az újonnan kihelyezett jelzáloghitelek volumene. Ez akkoriban egyébként gyenge eredménynek számított, elvégre alig három hónappal korábban, 2022 májusában még 153,9 milliárd forintnyni jelzáloghitelt vettek fel a magyar lakossági ügyfelek.

Ugyancsak a mostani eredmény kiemelkedő voltát érzékelteti, ha figyelembe vesszük, hogy a tavalyi évben havonta átlagosan 49,6 milliárd forint volt az újonnan felvett jelzáloghitelek szerződéses összege. Ezt az átlagértéket a mostani eredmény 97,3 százalékkal haladja meg, tehát közel kétszer akkora összegről van szó.

További kedvező hír, hogy márciusban is folytatódott a lakáshitelek átlagos hitelköltség-mutatójának a csökkenése – az összes lakáshitelre vetítve a mutató a februári 7,85 százalékról 7,35 százalékra csökkent (-0,5 százalékpont). Az átlagos hitelköltség-mutató legutóbb egyébként 2022 júniusában volt még a mostaninál is alacsonyabb (6,93%).

Ajánlatok 2024 májusában

Végezetül a Pénzcentrum kalkulátorával ismét megnéztük, hogy milyen piaci lakáshitel-ajánlatok közül válogathatnak azok, akik most szeretnének jelzáloghitelt felvenni. A kalkulációt 20 millió forint kölcsönösszeggel, 20 éves futamidővel és 800 ezer forintos nettó családi jövedelemmel végeztük el.

A leírt feltételek mellett idén május elején az UniCredit Bank ajánlata tűnik a legkedvezőbbnek – a hitelintézet jelenleg 6,25 százalékos THM mellett kínálja a fenti hitelt, ami 144 442 forintos havi törlesztőrészletet jelentene, míg a futamidő végéig visszafizetett teljes összeg 34 688 185 forintot tenne ki.

Az UniCredit Bank ajánlata után a CIB Bank (147 674 forint, THM 6,57%), a Raiffeisen Bank (147 822 forint, THM 6,58%), és a MagNet Bank (147 793 forint, THM 6,74%) ajánlatai tűnnek a legkedvezőbbnek, míg a legkevésbé kedvezőnek jelenleg egy OTP-s ajánlat tűnik – ebben az esetben 158 429 forint lenne a havi törlesztőrészlet, míg a teljes visszafizetendő összeg 37 514 914 forint lenne a futamidő végéig (THM 7,27%).

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 17. 20:01
Az ATV sajtóosztálya hétfőn reggel arra a kérdésünkre, hogy mikor vette át az Egyenes beszéd főszerk...
Bankmonitor  |  2024. június 17. 08:56
Nincs olyan nap, hogy ne jelenne meg egy újabb hír a mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatban....
Holdblog  |  2024. június 17. 08:26
Az Adidas-sztori első részében leírtuk, hogyan vált a vállalat egy kis német garázscégből meghatároz...
Buxelliott  |  2024. június 16. 13:54
Megérkezett az újabb ATH, majd lefordult a piac. Van fordulós jelzés (megerősítés a jövő héten érkez...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem