23 °C Budapest
Close up of womans hand typing on computer keyboard in the dark against colourful bokeh in background, working late on laptop at home

Nehogy bedőlj, hazudik, aki ezzel keres: kegyetlen lehúzás terjed Magyarországon

2024. május 7. 22:59

Az internet egyik közösségi oldalán jelölte ismerősnek a sértettet 2023. szeptemberében egy külföldön élő, jóképű, látszólag jó egzisztenciával rendelkező férfi. 36 millió forint bánta.

Az ismerkedés angol nyelven, de hamar ment, hisz a napi szintű beszélgetések és a videóchat, amin videófelvételeken rögzített arc volt, meggyőző és kész történet volt. Egy olyan kiszemeltnél, aki a közösségi oldala szerint rajong a sportokért, és ezek az adatai nyilvánosak, kézenfekvő volt, hogy az „online lovag” korábbi sportolóként, jelenleg egy játékügynökség vezetőjeként bukkan fel - számolt be a police.hu.

A sértett a sok online csalásról szóló figyelmeztetés hatására rákeresett udvarlójára a világhálón, ahonnan megnyugtatásként azt a visszaigazolást kapta, hogy az életébe érkező új „szerelem” létező személy és valóban egy játékügynökség élén áll. Az ügynökség „vezetése” sok utazással járt, amit a becsapott nő a folyamatos udvarlás és felépített hitegetés során nyomon követhetett. Volt olyan eset, hogy szegény utazó a bankkártyáját hagyta otthon, és segítségért kiáltott, így „szerelme” gyanútlanul utalt eleinte pár ezer eurót, majd egyre nagyobb összegeket, különböző külföldi bankszámlákra.

A napi kapcsolat továbbra is fennmaradt, a sok ezer eurós segítség már a nőben is némi gyanakvást keltett, de mindig volt meggyőző magyarázat. Például az, hogy hírességként az ember – legfőképp egy online lovag – csak minőségi szállodai ellátásban részesülhet.

Persze vannak néha buktatók, jelen esetben egy másik közösségi platform. A nő megkereste udvarlóját, aki ott létező profillal szerepelt, természetesen az eddigieknek teljesen ellentmondóan, családos emberként. Amikor felvette vele a kapcsolatot kiderült, hogy több csalásban használták már a nevét és profilját, és számára teljesen ismeretlen a vasi nő.

Az online tér sok mindenre adhat magyarázatot, és sok kérdést felvet. A sértett pénzét természetesen a sok teendő mellett sohasem volt idő visszafizetni, a szerelmet és a boldog, közös jövőt az érzelmi kötődés kialakításával továbbra is könnyű volt online hazudni, így a Vas vármegyei nő a sorozatos meggyőzések alkalmával összesen közel kilencvenezer euró összegű pénzt utalt át az online csaló által megadott számlákra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A közel harminchat millió forint különböző országok bankjaiban, különböző neveken vezetett számlaszámokon landolt. A Szombathelyi Rendőrkapitányág nyomozást indított az ügyben.

A endőrség azt kéri, mindenki fogadja meg tanácsaikat legfőképp, ha már színre lépnek az érzelmek:

  • A csalók hamis profillal romantikus kapcsolatot építenek ki a leendő áldozatokkal. Ezekben az esetekben nagyon tipikus, hogy hosszabban eltart az online ismerkedés. Az udvarló nagyon kedves, szép szavakat használ, figyelmes, és mindig azt írja, amit az áldozata hallani szeretne. Amikor pedig személyes találkozóra kerülne sor, az váratlanul elmarad különböző okokra hivatkozva.
  • Jellemző, hogy azt írja a szélhámos, hogy egy családtagja megbetegedett, vagy meghalt, és emiatt mégsem tud eljönni.
  • Amikor pedig már megvan az érzelmi kötődés, a csaló előrukkol azzal, hogy neki rengeteg pénze van, de valamilyen oknál fogva nem tud hozzájutni. Pénzt kér, hogy rendezhesse sorait, utána pedig létrejöhessen a régvárt találkozó.
  • Ahhoz, hogy ne sétáljunk bele ilyen csapdába, még az ismerkedés kezdetén alaposan járjunk utána az udvarlónak. Ellenőrizzük a profilját, vannak-e közös ismerőseink, neki vannak-e egyáltalán ismerősei, milyen fotókat tölt fel, milyen tartalmakat tesz közzé, mióta van fent a közösségi oldalon. Ha egy új ismerős pénzt kér tőlünk, azt pedig mindenképpen vegyük intő jelnek!
  • Előfordul olyan is, hogy valaki egy internetről levett fotóval álprofilt csinál és ismert embernek adja ki magát. Ilyenkor is nagyon fontos, hogy elgondolkodjunk azon, mekkora az esély arra, hogy egy ismert színész pont minket szúr ki magának az interneten.

Az érzelmi kötődés során kialakult szégyenérzet és csalódottság megakadályozza a sértetteket abban, hogy segítséget kérjenek. A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online csalások felderítésére. Az internetes csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem