28 °C Budapest
Flag of North Korea in front of a clear blue sky

Nem vicc, Észak-Koreában vett ingatlant a magyar állam: mégis, mire kellhet az impozáns épület?

2024. május 7. 20:44

A kormány az elmúlt években közel 30 milliárd forintot fordított külföldi ingatlanok, többek között paloták és kúriák megvásárlására, amelyeket főként külképviseleti és kulturális célokra használnak fel. Azt nem tudni, milyen célra használják jelenleg az észak-koreai ingatlantukat Phenjanban.

Az elmúlt évek során a magyar kormány jelentős összegeket, 30 milliárd forintot fordított külföldi ingatlanok megvásárlására, amelyek között paloták és kúriák is megtalálhatóak - derült ki az rtl.hu cikkéből Ezek az épületek többnyire külképviseleti vagy kulturális célokat szolgálnak. A legmagasabb összegű tranzakció a müncheni főkonzulátus épületének megvételével kapcsolatos volt, amely közel 6 milliárd forintba került, míg az albán és a szlovák nagykövetségek számára vásárolt ingatlanok együttesen 5,6 milliárd forintba kerültek.

A magyar állam 2010 óta világszerte vásárolt ingatlanokat, amelyek közül 19 darabot 2017 után szerzett meg, főleg a kelet-közép-európai régióban. A müncheni főkonzulátus mellett más jelentős beruházások is történtek, mint például a brüsszeli Magyar Ház esete, amelyre 10 millió eurót (kb. 3,5 milliárd forint) fordítottak. Ez az épület a belga pénzügyminisztérium korábbi helyszíne volt.

A pozsonyi nagykövetség épülete is kiemelkedő befektetésnek számított 9,24 millió eurót (majdnem 3,6 milliárd forintot) költöttek rá. Továbbá Magyarország albániai és dublini nagykövetségére, valamint a krakkói főkonzulátusra is jelentős összegeket költöttek. Az Egyesült Államokban található washingtoni Kossuth Házért majdnem egymilliárd forintot fizettek.

Az ingatlanvásárlások nem korlátozódtak csupán nagykövetségekre és kulturális intézményekre; több elegáns épületet is megvásároltak különféle célokra. Ilyen például a Moesz-kúria Szlovákiában és a Csáky-Dessewffy Palota Kassán.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium nem válaszolt az rtl.hu megkeresésére az ingatlanvásárlások indokaival kapcsolatban. Azonban korábban néhány adást-vételt előnytelen bérleti szerződések felmondásának lehetőségével indokoltak.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tájékoztatása szerint jelenleg 50 városban van összesen 396 külföldi ingatlan Magyarország tulajdonában. Ezek között lakóingatlanok is találhatóak, bár ezek listája nem publikus. A minisztérium nem nyilatkozik arról sem, hogy milyen célra használják jelenleg az észak-koreai ingatlantukat Phenjanban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 14. 19:31
A triplán csavaros ügy középpontjában egy flamingós kép áll. Először mindenki elhitte róla, hogy a m...
Bankmonitor  |  2024. június 14. 13:38
A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentés a biztosítási, és ezen belül az életbi...
ChikansPlanet  |  2024. június 14. 13:07
Egyre többet tesz hozzá a gazdaság növekedéséhez a tisztaenergia: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA...
Holdblog  |  2024. június 14. 08:14
Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm