-2 °C Budapest
Business woman checking amount in bank account passbook

Alkudozási kisokos munkakeresőknek: így harcolj ki magasabb fizut az állásinterjún

2021. augusztus 20. 13:02

Állásinterjúkon mindig elhangzik a kérdés: mennyi a fizetési igényünk? Nehéz ilyenkor okosnak lenni, hiszen szeretnénk jó fizetést kapni, de nem tudjuk, hogy hogyan és mennyit kérhetnénk, vagy alkudhatnánk ki. Sőt, talán azt sem tudjuk, hogy alkudhatunk.

Hogyan érdemes elkezdeni a fizetési igényről való alkudozást? Erre kínál megoldást a CNN Business összeállítása, ahol különböző karrier tanácsadókat kérdeznek arról, hogy mit érdemes kialkudni egy állásinterjún. Az első lépés, hogy amikor még csak az első körben beszélgetünk a céggel, ne mondjunk fizetés igényt. Ekkor még nem tudunk eleget ahhoz, hogy megfelelő összeget tudjunk mondani - írja Victoria Medvec HR szakértő, író, aki hozzátette:


Sose alkudozz a fizetésről az előtt, mielőtt a cég azt mondaná, hogy mindenképp téged vennének fel.

Hasonló véleményen van Alexandra Dickinson karrier- és bértárgyalói coach. Elmondása szerint a fejvadásznak sose mondjunk fizetési igényt, sőt azt sem vagyunk kötelesek elárulni, hogy a jelenlegi pozíciónkban mekkora a fizetésünk.

Ne akard, hogy beskatulyázzanak, és az előző fizetésedhez képest kössenek veled szerződést. A munkatapasztalatod, és a szaktudásodat vegyék figyelembe, ne az előző béredet.

Mielőtt azonban mondunk egy összeget, érdemes kutatni a különböző portálokon és a piacon, hogy máshol  az adott pozícióban mekkora a fizetés, mire számíthatunk.

Mire érdemes még ajánlatot kérni?

Amikor egy új állásra jelentkezünk, sokszor nem is tudjuk mi mást kérhetünk még. Pedig a cégek szeretnek adni, ha cserébe kapnak is valamit. Nincs ez máshogy a bónusszal, juttatásokkal valamit a távmunka terén sem.

Bónuszok, juttatások és távmunka kérdéseiben sokan nem kérdeznek semmit, mert nem tudják, hogy itt is lehet ajánlatot kérni. Azonban ne felejtsünk el tájékozódni, és csak olyan dolgokra kérjünk ajánlatot, ami a cégnek is megéri, vagy rendelkeznek az adott opcióval. Ugyanígy a távmunkánál is, emeljük ki, hogy a cégnek miért érné ez meg

- mondta a CNN Businessnek Tessa White, a The Job Doctor vezetője.

Új munkahelynél érdemes figyelmet szentelni a pozíció titulusára, címére valamint a szakmai fejlődés lehetőségére, ugyanis ez később még fontos lehet. Habár sokszor egy pozíció váltás nem jár nagy anyagi különbséggel, egy új munkahelyen már a cím alapján ítélnek meg, és ez jelenthet sokkal több pénzt is. A szakmai fejlődés lehetősége is fontos, hiszen a hosszú távú karrier gólok eléréséhez elengedhetetlen a továbbképzés.

Ha pedig már bezsebeltük az állásajánlatot, és valóban a fizetés egyeztetésnél tartunk, nem baj, ha elmondjuk, hogy esetleg más helyről is kaptunk ajánlatot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az jó referencia, amikor más cég is alkalmazna minket, általában szeretik a munkaadók is, mert ez azt jelenti, hogy valóban jó jelölt vagy. Így, amennyiben tényleg kaptunk más ajánlatot, elmondhatjuk azt is, ez is segíthet bennünket a jobb fizetés megszerzésében

- tette hozzá White.

Ezt jelenti valójában a "versenyképes fizetés"

Hazánkban is nehéz a bértárgyalás, ezt megnehezíti az, hogy a hirdetésekben csak azt jelölik, hogy versenyképes fizetés, ami semmit nem mond magáról az összegről. Nagy vita övezi ezt a kifejezést.

A "versenyképes fizetés" egy kicsit tág fogalomnak tűnik. Versenyképes az iparághoz képest? A régióhoz képest? Minden munkáltatónak van egy álláspontja arról, hogy mit tud, vagy hajlandó fizetni egy adott munkakörért. Miért ne mondanánk ezt el előre a jelölteknek? Hacsak nem az a cél, hogy kevesebbet fizessenek az embereknek, mint amennyit valójában érne a munkájuk..

mondta a Fractured Atlas vállalat külső kapcsolatokért felelős vezetője Lauren Ruffin.

Szlovákiában immár 2018 óta köteles kiírni a bérezést a munkaadó, Magyarországon még nem. Lapunknak korábban Motesicky Tamás HR szakember elmondta, hogy a bérezés kiírásának vannak negatív és pozitív hatásai egyaránt.

egyből látom, hogy hol mennyit tudok keresni, és nem a harmadik körben derül ki, hogy minden jó, csak a béren bukik meg az egész történet. Viszont a kisebb cégekre ez likvidációs hatással lehet, mert azon az áron nem tudnak munkaerőt szerezni.

Elmondása szerint, ha a szlovák piac megérett erre a lépésre, úgy lehet hogy hazánkban is készen állnak erre a transzparenciára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.02 02:59
WORKFLUENCER Influencers who share work-related content on social media platforms. Since more peopl...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 2. szombat
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem