16 °C Budapest
Leesik az állad: ennyit keres egy magyar villanyszerelő Németországban

Leesik az állad: ennyit keres egy magyar villanyszerelő Németországban

2018. november 28. 16:01

Itthon egyre nagyobb problémát jelent a szakmunkások hiánya, hiszen a magyar mesteremberek külföldön is egyre keresettebbek. Ráadásul a magyar bérek többszörösét is megkaphatják, sok cég pedig szállást is biztosít, vagyis a munkavállaló a fizetése nagy részét félre tudja tenni. A nyelvtudás, a végzettség és a tapasztalat persze a legtöbb helyen feltétel, ahogy a saját autó is előnyt jelent.

Az elmúlt években attól volt hangos a sajtó, hogy a munkaerőhiány ma már a gazdaság minden területén gondot okoz. A legégetőbb hiány szakmunkásokból van, ezt pedig a legtöbben jó ideje nem csak a híradásokból tudják, hanem saját bőrükön is tapasztalják. Kínszenvedés nem hogy jó, de akármilyen szakembert találni. Külföldön is nagyon kelendőek a jó szakmunkások, ezt jól mutatja az is, hogy az egyik legnagyobb magyar online állásportálon november 28-án 330 villanyszerelő állást találtunk, de ezek között is több van, amelyben külföldre keresnek munkaerőt.

Miközben a magyarországi álláshirdetéseknél csak elvétve van feltüntetve a kereset, addig a külföldi ajánlatoknál szinte kivétel nélkül megtaláljuk a havi bér összegét. Ez egyébként nagyban segíthet a cégeknek, hogy mielőbb embert találjanak, a Profession.hu adatai alapján ugyanis a fizetéseket feltüntető hirdetésekre átlagosan 47 százalékkal többen jelentkeznek, mint azokra, amelyeknél nem tüntetik fel a bért.

Messze vagyunk még a nyugati bérekről

A magyarországi álláshirdetések alapján bruttó 350 000-390 000 forintos havi fizetést ajánlanak a cégek (ez nettó 220-250 ezer forint körül van), van, ahol ezt 13. havi fizetéssel fejelik meg, máshol cafeteriát adnak, de találtunk olyan céget, amely ingyenes szálláslehetőséget biztosít a leendő munkavállalónak és hazautazási támogatást is ad. A hazai bérek többszörösét kínálják viszont tőlünk nyugatabbra, és úgy tűnik, Németországban is gondot okozhat a szakmunkások hiánya, hiszen több olyan hirdetést is találtunk, amelyben úgynevezett belépési bónuszt fizetnek.

Nettó 1700 eurós, vagyis nagyjából 550 ezer forintos fizetést lehet keresni a németországi Deggendorfban, de a hirdetés szövege szerint a dolgozók akár évente 600 eurós karácsonyi, illetve nyári juttatásban is részesülhetnek.

Drezdában szintén magyarokat foglalkoztatnának, az önálló munkavégzés itt is alapelvárás, előnyt jelent a korábbi külföldi munkatapasztalat, és a jogosítvány. 8 órát kell dolgozni havi 21 napon, ezért cserébe nettó 2200 - 2500 eurót fizetnek (közel 715 - 810 ezres fizetés), plusz ehhez jön még az 500 eurós belépési prémium.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Passauban is nettó 2500 eurót, vagyis közel 810 ezer forintnak megfelelő összeget fizetnek magyar villanyszerelőknek, úgy, hogy szállást is biztosítanak egyágyas szobákban, főzési lehetőséggel.

Nürnbergben 2500-2900 eurót lehet keresni, a szakmai végzettség és a német nyelvtudás itt is alapelvárás. Szállást is biztosítanak, van karácsonyi bónusz, sőt, az újonnan belépő munkavállalók 250 eurós "Wilkommen-bónuszt" is kapnak.

Hollandiában is van munkalehetőség, egy hollandiai munkaközvetítő iroda hirdetésében is minimum 3-5 év szakmai gyakorlattal, középfokú angol vagy német nyelvtudással, jogosítvánnyal rendelkező magyar munkásokat keresnek havi nettó 2000 eurós, vagyis közel 650 ezer forintnak megfelelő összegű fizetésért.  A leendő munkavállalót a cég beiskolázza, biztosítják a holland nyelvleckéket és szakmai továbbképzési lehetőségeket is nyújtanak.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?