Itt az igazság: segélyek nélkül rengeteg magyar lehetetlenülne el

Itt az igazság: segélyek nélkül rengeteg magyar lehetetlenülne el

2018. november 13. 16:30

Sokak számára jelentenek segítséget a szociális juttatások, például a munkaerőpiacról kiszorult lakosok számára gyakran csak a munkanélküli segély jelenti az egyetlen bevételi forrást. Magyarország lakosságának jelentős hányada él szegénységben, miközben jelenleg nem engedhetünk meg magunknak az európai átlagot meghaladó szociális juttatásokat. De segítenek-e a szociális juttatások a lecsúszás elkerülésében?

A szociálisan rászorulók védelme kiemelten fontos, az azonban már nem egyértelmű, hogy az erre elköltött források milyen mértékben segítik őket a szegénység elkerülésében. Magyarul: megtérül-e valaha az a pénz, amelyet szociális juttatásokra költünk? Az Eurostat friss közzétételét elemezve most mutatjuk, milyen mértékben csökkentik a szegénység veszélyét a szociális transzferek.

Az adatok szerint Magyarországon a szegénység elleni intézkedések között kiemelt jelentőséggel bírnak a szociális transzferek. A nyugdíjak kizárásával elvégzett kutatásból kiderül, hogy Finnország és Dánia után, Svédországot megelőzve Magyarország a szociális transzferek felhasználásának tekintetében a harmadik leghatékonyabb ország: nálunk a szegénységnek való kitettséget közel 50 százalékban csökkentik a szociális juttatások. Ez az eredmény bár hízelgő, értelmezhető úgy is, hogy a szegénységgel veszélyeztetettek felére lecsúszás várna állami támogatás nélkül.

Nem meglepő, hogy a kiterjedt szociális rendszerrel rendelkező északi államok teljesítettek a legjobban. A régiós államok közül Csehországban és Ausztriában is nagy szerep jut a juttatásoknak, nem sokkal, de Szlovákia is az uniós átlag fölött van. Az egész közösség arányát tekintve az átlag 24 százalék, azaz uniós szinten szegénységgel a veszélyeztetett polgárok negyede köszönheti a lecsúszás elkerülését a szociális hálónak. Legrosszabbul a déli államok szociális hálója teljesített, Görögországban például ez az arány csak 16 százalék.

A magyar szám bár magasnak tűnik, érdemes az adatokat időbeli áttekintésben vizsgálni. A 2005-tól végzett kutatás adatait összesítve kiderül ugyanis, hogy az adat 12 év alatt kis mértékben romlott: akkor 54 százalékon álltunk. Ez nem egyedi eset, az akkor legjobban teljesítő svédek ugyanis közel húsz százalékot rontottak, de a legtöbb régiós állam esetén is visszaesés tapasztalható.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ábrán látható, hogy a román szociális transzferekből felkapaszkodók aránya nem csak most, de 2007-ben is alacsony volt, de ők is - akárcsak a szlovákok és a csehek - rontottak a teljesítményükön. Az adatsor Ausztria esetén is romló tendenciát mutat, összességében pedig az uniós átlag is 2 százalékkal romlott az elmúlt 12 évben.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20